No więc odpowiem:
Cytuj:
- czy czasem nice nie powinno startować PO podniesieniu tun0 przez chili ?
Ponieważ skylark domyślnie był prekonfigurowany na neo, niceshaper był uruchomiony dwukrotnie, jeden wpis w if-up, żeby był restartowany po zmianie IP (z doświadczenia wiem, że zmiana IP w neo powodowała nagłe zużycie zsobów) i na koniec startu systemu jako ostatni demon.
Cytuj:
- dlaczego uszczęsliwiono użytkowników po lanie brakiem autoryzacji? Zawsze można w blokowisku wpiąć switcha , przechwycić mac i... jazda
Możliwości kontroli ethernetu są duże, można zastosować natdet do wykrywania podziałów, i rozmaite inne sztuczki. Autoryzacja jest wg mnie uporczywym nękaniem użytkowników i osobiście jestem temu przeciwny, a to ja właśnie tę wersję zrobiłem.
Cytuj:
To rozwiazanie IMQ jest idealne dla wifi tz. radius+chili
Tak to właśnie zostało zrobione, dla niewielkiej sieci w obrębie jednego budynku, gdzie użytkownicy radiowi mieli dostawać login i hasło. Wg mojej opinii większość adminów nie będzie chciała takiego rozwiązania, jeśli mają sieci radiowe na kilkudziesięciu userów. Powodem jest brak stałych raz na zawsze przypisanych IP na radiu. Dlatego sugerowałem to wyłącznie do niewielkich sieci.
Cytuj:
Ma ktoś configa do nice0.6-4 ? Wklei, czy to tajemnica handlowa ?
To chyba już do innego wątku. W skylarku jest specjalnie przerobiony niceshaper 5.
Cytuj:
- Jak rozumieć "wszelkie prawa.... by " - dla szaty powitalnej www ?
Normalnie, panel jest mojego autorstwa i zastrzegam sobie prawa autorskie. Nie ma żadnych ograniczeń w zakresie użytkowania, bo jest to na GPL.
Cytuj:
Panel www dla chili , ten brunatny i nie po naszemu ,fuj .
Panel do chilliadmin jest wzięty z radiusa i nieco dostosowany, nie widziałem już potrzeby przerabiania tego od zera i chęci mi też zabrakło.
Co do dalszych planów to ich nie ma, sam skylark był wyzwaniem, które się wzięło z jednej strony z pytań, czy można nnd zrobić na karcie CF (na 256 MB dlatego, że taka miałem za grosze... a moje poświęcenie dla idei nie sięgało chęci kupna większej karty ), poza tym była tez konkretna prośba o taką właśnie konfigurację i mogłem ją łatwo przetestować, bo mam neo. Jednak w konsekwencji okazało się, ze to była robota sobie a muzom, zatem nie planuję następnych edycji.
Ale pomysł jest - jak chcesz zrobić coś w tym kierunku to szlak został przetarty.