Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 19 czerwca 2025, 22:10

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Przeszukałem całe forum z poszukiwaniu nurtujących mnie pytań, jednak wiele tematów jest z roku 2005, 2006 i z wiadomych przyczyn są raczej nieaktualne ;) Ponadto wiele tematów jest chaotycznych i pisanych w ten sposób iż dla nowego usera NND czytanie takich wypowiedzi jest mało zrozumiałe.

Postawiłem niedawno serwerek na NND do Neo 1M, w sieci jest max 7 PC podpiętych (w tym 3 WLAN) ale to raczej mało istotne w tym momencie. Obecnie Procesor w tym serwerze to P4 1,5GHz i 384MB SDRAM pamięci. W planach mam na dniach zakupić takiego małego Fujitsu Siemens z Alledrogo.pl ;) P3 1000MHz pamięci tam włożę 128 lub 256 MB SDRAM.

BTW może ktoś kupił już taki sprzęcik (obecnie kosztuje około 40 zł plus wysyłka) i podzieliłby się wrażeniami, czy to wogóle czegoś warte, czy jest w miare cichy, bo co do gabarytów tego sprzętu to moge powiedziec że jest przyjemnie mały gdyż miałem taki uszkodzony w ręce ale z racji tego iż się nie włączał nie mogłem go sprawdzić i przetestować.

Do tego chcę wrzucić dysk SATA(II) 500GB i postawić serwer plików na sambie (pyt też pytanko jak w chwili obecnej z obsługą dysków SATA pod NND, dysk ten miałby być głównym i na nim system byłby zainstalowany) Czy trzeba włączać DMA tak jak w przypadku dysków IDE ?

Aby podłączyć dysk SATA muszę mieć kontroler na PCI, i na rynku jest popularny kontroler na Chipset'cie VIA VT6421A. Jak z jego obsługą w chwili obecnej przez NND, czy da rade postawić system na dysku podpiętego do tego kontrolera ?? Widziałem też karty na chipsecie Silicon Image - jak sprawa wygląda w ich przypadku ?

W późniejszym czasie chciałbym uzupełnić serwerek o kartę GigaLAN i tutaj pytanie jakie transfery plików z dysku SATA (jeśli podejdzie) mogę uzyskać przy sieci Gigabitowej ? Może ktoś ma sieć skonstruowaną a ten sposób i podzieliłby się uzyskanymi wynikami.

Za odpowiedzi bardzo dziękuję będą na pewno pomocne
hexen2k

Tytuł:
MODERATOR

W sata_via.c twierdza, ze sterownik obsluguje chip vt6421 (nie wiem, czym rozni sie on od vt6421a). Modul ten jest wkompilowany w jadro, wiec podana przez Ciebie karta powinna dzialac (ale tylko powinna).
Nie orientuje sie, czy pecet bedzie potrafil wybootowac system z takiego kontrolera.
Co do kart Silicon Image, to przydaloby sie wiecej informacji o chipie na jakich sa zbudowane.
Transfery beda rozne w zaleznosci od wydajnosci pcta, dysku i kontrolera.
Co do karty gbitowej, to pamietaj, ze musisz miec tez port gbitowy w switchu.

Tytuł:

oczywiście z karty gigabitowej kabelek będzie podpięty do Switch'a Gigabit, a w PC stacjonarnym i laptopie mam karty gigabitowe wiec z tym nie ma problemu. Co do tych kontrolerów to dostępne też są Silicon Image Sil3112ACT144 , i ciekaw jestem czy na tych kontrolerach też da rade to zrobić i czy lepiej wziąść karte VIA czy SiliconImage

Tytuł:
Honorowy Admin

Należy pamiętać o kilku sprawach, których w swoim planie nie bierzesz pod uwagę. Użycie gigowych kart ethernet powinno ci zapewnić transfer na poziomie sięgającym do 120 MB/s. Jednak użycie dysku SATA wcale nie gwarantuje takiej transmisji, wg wyliczeń jakie ostatnio widziałem, nawet na nowych płytach głównych transfer z takich dysków wcale nie jest aż taki oszałamiający. Zwróć uwagę, że napisałeś iż planujesz użyć jakiś niewielki sprzęt na serwerek i dodać mu kontroler sata. Sam kontroler będzie wąskim gardłem i szyna systemowa tego komputera również. Podejrzewam, że na starym sprzęcie nie osiągniesz więcej niż transfer typowy dla ATA33 i to tylko z dysku na dysk, a nie w sieci. Obawiam się, że pomimo gigowych kart ethernet skończy się na transferze nie przekraczającym 10MB/s.
Jeśli ta wydajność wewnątrz sieci jest dla ciebie tak istotna, to radziłbym się zastanowić nad kupnem porządnego urządzenia e-sata, zamiast "budować akwarium ze szkła i plasteliny".

Tytuł:

minęło trochę czasu i wiele spraw się wyjaśniło... także wiedza na temat NND troszkę się powiększyła, kilka rzeczy przetestowałem i chciaŁbym sie podzielić wrażeniami. Być może komuś te info sie kiedyś przydadzą... Co do kontrolera na chipie VIA to wybootowanie bezpośrednio z niej systemu jest niemożliwe, ja radziłem sobie przy pomocy karty CF na adaptrzerze IDE. Z karty CF bootowała całość a potem finalnie system przełączał się na dysk podłączony do kontrolera na VIA. Jako tako NND obsługuje dysk do niego podłączony ale tak jak mówiłem wybootowanie bezpośrednio jest niemoliwe i prosze sie nie łudzić że w opisie sprzedawca zapewnia że karta bedzie działać :)
BTW karty na chipsecie VIA świetnie sprawdzają się natomiast w roli hot plug sata & ide pod windowsem. Na serwisie komputerowym można bez problemu podłączać na włączonym PC dyski różnej maści i działa to sprawnie szybko i bezproblemowo (wcześniej używając przejściówek na USB często zdarzalo sie że dysku nie widziało).
Ale wracając do tematu to kupiłem w międzyczasie tego małego FS na PIII 1000Mhz, HDD 500GB SATA, i po założeniu gigabitowej karty Realtek 8169 osiagałem transfery na poziomie 10-15 MB/s (BTW bardzo dobry sprzęt na serwerek, cichy, niewielki, wydajny, doskonale skonstruowany, mnóstwo ustawień w biosie - FS urósł w moich oczach za ten komoputerek - całkiem co innego niż te lipnie wykonane laptopy z marketu za 1300 zł). Po zmianie komputera na serwer na Fujitsu Siemens E600 z CPU 2,6 Celeron, 512RAM DDR, 500GB SATA, transfery przez Sambe w gigabicie mam na poziomie 25MB/s co uważam za wynik bardzo zadowalający (karta GLAN zintegrowana Intel 1000 PRO). Co do Silicon Image to tez miałem problemy z wybootowaniem systemu (błąd 99 99 99 99 ...), może by szło jakoś rozwiązać ale nie miałem czasu i chęci aby sie juz tym bawić. Zresztą tak samo mam obecnie w tym serwerze na FS E600, PC ma niby zintegrowany kontroler SATA ale dysk który jest podipęty do kontrolera pokazuje przy pootowaniu znany error 99 99 99 ... ale ja to załatwiłem troche na około przez dodanie wspomnianej wczesniej karty CF na IDE. Co do samych kart CF na przejściówce IDE, to inny serwerek NND który postawiłem na firmie w której pracuję, pracuje dosyć sprawnie pod kontrolą systemu Skylark na CF, zastosowana karta to 1GB sandisk Extreme III, transfery nie są porażające ale starcza na niewielką sieć, za to komputera wogóle nie słychać i to jest duży plus...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.