Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 17:22

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: clamd.sock

Witam!
Jeśli popełniam błąd, że się o to pytam to proszę mnie skrytykować lub zjechać.
W czym problem?
Ano zainstalowałem pakiet clamav do exima i albo coś mnie oczy zawodzą albo jestem zbyt tępy żeby pokonać ten problem.
Walczę z eximem ale żeby on działał pozostałe programy tj clamav i tpop3d muszą poprawnie pracować.

W exim.conf jest odwołanie do skanera av scaner=clamd:/var/lib/clamav/clamd.sock

Problem w tym że takiego pliku nie ma i nie utworzył się podczas instalacji pakietu.
Wiem że w /etc/clamav podana jest ścieżka gdzie ten plik powinien być i jest tam wpis analogiczny ale plik nie istnieje i w rezultacie pokazuje błąd FIle not found
W czym tkwi problem? Stworzyć plik samemu? ALe przecież ma on jakąś zawartość. Chyba że ktoś z szanownych forumowiczy podeśle mi plik na bartmart@gazeta.pl

nnd lipcowe, pakiety uaktualnione, google i forum przeszukane :-(
Thx!

Tytuł:
Użytkownik

A clamd Szanowny Pan uruchomił po instalacji??
Ewentualnie czy uruchomił się poprawnie??

Tytuł:

Mea culpa! Zgadza się nie zrobiłem tego. Dopisałem go tylko do startujących demonów i zrobiłem reboot serwera. Jednak to było za mało.
Chylę czoła p.Dayson. Odpaliłem i plik się stworzył. Cuda Panie!
Exima odpalałem a tego nie.
Jednak otępienie mnie nawiedziło, przyjmę krytykę na siebie a jak nie to poproszę chociaż o okrzyk buuuuuuu.
No cóż człowiek ma trochę latek a ciągle się uczy.

A jak jesteśmy przy clamav to to w clamav.conf user clamav zmieniamy na user root w linii 144 a nie w 121 jak jest w opisie. To dla potomnych lub mniej rozgarniętych takich jak ja :D
Jeszcze raz dzięki! >>>>Chociaż nie jest to pewnie ostatni błąd który popełnię w nnd.

Tytuł:

Co jeszcze trzeba trzeba ustawić w konfigu żeby ten plik clamd.socket się utworzył . U mnie mimo że clamav się uruchomił bez błedów to tego pliku nie ma. Instalowałem clamav exima i tpop3d jako root , co trzeba jeszcze sprawdzić i zrobić ?

Tytuł:
Honorowy Admin

x20xev - o ile mnie pamięć nie myli to w najnowszych wersjach jest już clamav odpalany nie z roota ale jako user mail. Wcześniej był z roota, ponieważ ogólny bałagan w prawach powodował, że bez tego poczta nie chciała prawidłowo dziłać, teraz już to zostało uporządkowane i zarółno exim jak i clamav działa jako mail.
sloverx - jeśli clamav się uruchamia prawidłowo, to godnie z wpisem do konfiguracji LocalSocket /var/lib/clamav/clamd.sock musi być taki plik. W zasadzie to nie jest plik tylko gniazdo widoczne w mc jako =clamd.sock czarnymi literkami. Jeśli nie ma, to szukaj w logach, coś musi być nie tak.

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
x20xev - o ile mnie pamięć nie myli to w najnowszych wersjach jest już clamav odpalany nie z roota ale jako user mail. Wcześniej był z roota, ponieważ ogólny bałagan w prawach powodował, że bez tego poczta nie chciała prawidłowo dziłać, teraz już to zostało uporządkowane i zarółno exim jak i clamav działa jako mail.

No Maciek po dwóch latach odpowiedziałeś na posta :D , x20xev napewno się ucieszy.

Tytuł:
Honorowy Admin

Fakt. Zwykle sprawdzam, ale spojrzałem na ostatnią datę. Tak to jest jak ktoś odgrzewa stare kotlety.

Tytuł:

To ja też kotleta...

Dla potomnych:
Też miałem dziś problem z clamd.sock - nagle zniknął 8O
[zorientowałem się, bo poczta przestała działać]
No więc szybkie sprawdzenie logów clama - nic, wszystko OK, stoi i działa.
Logi exima oczywiście panikują, bo nie ma pliku clamd.sock i wielka tragedia i exim nie wie co począć. A jeszcze wczoraj było OK [w logach była poczta z wczoraj i wszystko jak trzeba].
Zdziwiło mnie to więc sprawdziłem - faktycznie, nie ma pliku... Jeszcze raz logi - pusto. No dobra, nic. Restart clama bez problemów, w logach wszystko OK - wystartował, pliku brak...
Sprawdziłem w configu, ale tam jak trzeba - zresztą: nikt nie logował się na server od ponad tygodnia [to też sprawdziłem] więc skąd miałyby być zmiany. No ale nie działa. Jeszcze exima config i logi sprawdziłem, ale też OK (no poza tym, że panic ;) ).
No więc wgrałem nowego clama z repozytorium current i hop-siup, plik się pojawił, wszystko działa. Ten sam config itp... :?

To tak na przyszłość jakby komuś się stało coś podobnego - nic nie widać, nic nie słychać, a nie działa... Nie wiem, może jakieś logi przeoczyłem, choć nie wiem jakie, bo sprawdzałem wszystkie exima, clama i systemu...

8) mmm, dobry kotlet

Tytuł:
Honorowy Admin

Coś w logach musiało być (oczywiście clamava).

Tytuł:

Skądś wiedziałem, że tak napiszesz :)

Powiem tak - może o czymś nie wiem, ale u mnie clam tworzy 2 logi: clamd.log(.X) i freshclam.log(.X), przy czym wiadomo, że ten drugi jest mało ważny. No chyba, że poziom logowania jest gdzieś za niski - tego nie ruszałem/nie sprawdzałem.

No więc clamd.log (a teraz to już clamd.log.1) pełen jest takich komunikatów:

: [/] [] ()
Wed Feb  6 09:46:46 2008 -> +++ Started at Wed Feb  6 09:46:46 2008
Wed Feb  6 09:46:46 2008 -> clamd daemon 0.90.2 (OS: linux-gnu, ARCH: i386, CPU: i686)
Wed Feb  6 09:46:46 2008 -> Log file size limited to 1048576 bytes.
Wed Feb  6 09:46:46 2008 -> Reading databases from /var/lib/clamav

Jeden taki zbiorek co restart - zmienia się tylko godzina.
Wszystkie poprzednie (2...7) są puste - nic wtedy nie raportował.
I dopiero nowy clamav wypisuje więcej. I nowy się dobrze aktualizuje na szczęście :)

Tytuł:
Użytkownik

Dokladnie w logach clamd nic niema, ale w exim jest ze tego pliku nie ma. Clamav 0.90.2-2nnd nie produkuje tego pliku, ale wlasnie zauwazylem ze sa nowe paczuszki i w nich nowy 0.94 clamav i wsio smiga piknie :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.