OK, wracam do tematu.
Konfiguruję za pomocę nndconf:
Domyślam się, że domyślnie ustawiona nazwa jest prawidłową. Dla pewności ja najprościej sprawdzić rzeczywistą nazwę komutera na jakim uruchomiono NND?
Jak prawidłowo rozumieć tutaj domenę? Do tej pory kojarzyła mi się ona ze słowną nazwą domenową przypisywaną publicznemu adresowi numerycznemu serwera (np.
www.example.com przypisana adresowi 156.17.23.219). Mój NND jest uruchomiony na DSL-u (mam publiczne stałe IP, chwilowo podpięte pod darmową nazwa.homeftp.org)
W moim przypadku wychodzi na to, że będzie to 192.168.0.0/24. Mam nadzieję, że usługi potrzy dostępne będą nie tylko z wewnątrz LAN ale też od WAN-u ?
Tu wpisałem nazwę zwykłego użytkownika, z którego poziomu loguję się za pomocą SU na roota. Może być?
Czyli pewnie adres komputera na którym postawiono NND.
Czy powinienem / mogę tutaj wpisać jakiś mój alternatywny adres funkcjonujący na zupełnie innym serwerze np. o2 ?
Zdaje się, że po instalacji
http://listonosz.com.pl/PKG/firewall-4. ... pkg.tar.gz domyślny firewall zostaje zastąpiony innm?
Czy tam porty te domyślnie są otwarte?
OK. Skonfigurowałem SMTP. Jak sprawdzić, czy poczta zaczęła działać?
Jaki jest adres e-mail użytkownika dodanego do systemu NND?
Czy musi on posiadać dostęp do shel-a (chyba nie?)
Chciałbym wysłać testową wiadomość i zobaczyć gdzie ona się znajdzie.
czy mogę to zrobić poprzez: nazwa_uzytkownika@darmowa_domena_przypisana_do_adresu_publicznego_NND.homeftp.org ?
Czy w razie błędnego skonfigurowania SMTP otrzymam jakąś informację zwrotną?