Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 31 lipca 2025, 23:49

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Prosze pomuscie mi znalesc wkoncu dzialaja paczke do ograniczania przepustowości :-(
Musze jednemu gosciowi ograniczyć łacze na sztywno bo zapycha sieć.

Mam Fressco 0.3.2

rshaper u mnie nie ogranicza lacza.
A justice zacina kompa po 1 godzinie.

Jakies propozycje?
Albo jak uruchomic rshaper bo juz mam zainstalowany ale nie dziala :-(

Pomocyyyyyy

Antek

Tytuł:

Ja mam router na freesco 0.3.2 i zainstalowałem justice3.3a. Nie mam z tą paczką żadnych problemów, może coś źle skonfigurowałeś :?: , a też miałem jednego gościa na którego nie było rady.

Tytuł:
krzysiektk pisze:
Ja mam router na freesco 0.3.2 i zainstalowałem justice3.3a. Nie mam z tą paczką żadnych problemów, może coś źle skonfigurowałeś :?: , a też miałem jednego gościa na którego nie było rady.

A co tu mozna źle skonfigurować?

Jak bys mogl opisac dokladnie co trzeba zmienic a czego nie ruszac i w jakich plikach to moze sproboje jeszcze raz. Ale probowalem juz ze 5 razy i zawsze to samo.
Musze od nowa instalowac freesco tzn z kopi odtwarzac bo tak sie najebie ze ciagle wywala bledy przy wlaczaniu freesco (can't open... ). A pozatym sie zawiesza.

A wogule ma jakies wymagania justice 3.3a? Ja mam 49ramu i P150 + dysk 100mb oraz 1 karte 3com (10) i 2 karte Realtec (100)

Antek

Tytuł:

Z tego, że masz diwe sieciówki wnioskuję, że masz neo+ lub coś podobnego lub dwie podsieci, jeżeli neo to jak ustawiłeś spednet i maxtran? Poza tym z tego co czytałem nie warto łączyć w jednym serwerze sieciówek różnych firm. Mogą powodować różne konflikty. Ja mam u siebie serwerek na procku amd 100Mhz, pamięci 49 i nie miałem nigdy żadnych problemów z żadną z wersji freesco, a muszę powiedzieć że miałem na każdej zainstalowany justice. W chwili obecnej jak pisałem używam freesco 0.3.2 i justice jest włączany o 10.00 i wyłączany o 22.00 przez crona i wszystko hula ok. Poczytaj też we wcześniejszych postach. Pisał ktoś, że problemem okazał się dysk twardy, po wymianie którego wiesznie serwera poszło w zapomnienie. Przy justice obciążony jest bardzie procek, jak z chłodeniem?

Tytuł:
krzysiektk pisze:
Z tego, że masz diwe sieciówki wnioskuję, że masz neo+ lub coś podobnego lub dwie podsieci, jeżeli neo to jak ustawiłeś spednet i maxtran? Poza tym z tego co czytałem nie warto łączyć w jednym serwerze sieciówek różnych firm. Mogą powodować różne konflikty. Ja mam u siebie serwerek na procku amd 100Mhz, pamięci 49 i nie miałem nigdy żadnych problemów z żadną z wersji freesco, a muszę powiedzieć że miałem na każdej zainstalowany justice. W chwili obecnej jak pisałem używam freesco 0.3.2 i justice jest włączany o 10.00 i wyłączany o 22.00 przez crona i wszystko hula ok. Poczytaj też we wcześniejszych postach. Pisał ktoś, że problemem okazał się dysk twardy, po wymianie którego wiesznie serwera poszło w zapomnienie. Przy justice obciążony jest bardzie procek, jak z chłodeniem?

Oczywiscie ze mam neo+.
moje ustawienia:
spednet = 512000
maxtran = 2058240

No wlasnie ja karty sieciowe mam roznych firm a dodatkowo ruznych predkosci :-(
Ale zmienie je na jednej firmy bo mam takie w zapasie :-)

Wiesz ja z freesco tez nie mam problemu ale jak juz zainstaluje np. justice to wiesza mi sie po pewnym czasie.
Moze to dysk ale watpie bo przeciez justice nie korzysta z dysku.
a moj procek P150 powinnien wytrzymywac. co prawda ma tylko maly wentylator ale goracy nie jest. A zawiesza sie serwer w taki sposob ze zero reakcji jest. Nawet na monitoze nic nie ma (pusto).

Juz nie moge nie wiem co mam zrobic zeby to ruszylo.
Dzieki za informacje na temat kart i dysku.
pozstaram sie jedno i durugie zmienic na dniach i zobacze jak to hula.

Jak masz jeszcze jakies pomysly lub tez informacje to daj znac na tym poscie.

Antek

Tytuł:

Ja u siebie zgodnie z tym co wyczytałem na grupie dyskusyjnej "trzepak" $maxtran ustawiłem na 3000000. Wększość uważa, że 2600000 jest najodpowiedniejsza. A co do objawów zwisu twojego serwera to powiem ci, że dziesiątki razy przeinstalowywałem freesco i nigdy nie miałem takich objawów. Biorą pod uwagę, że całe freesco siedzi w cachu to może pamięci nawalają.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.