Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 2 lipca 2025, 07:02

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam! Mam pytanie czy idzie puścić w RAID 2x500GB na NND? nic nie będzie się pluł ze za dużo? wszystko wykryje poprawnie? Płyta główna to obsłuży

i tak poza tematem to czy idzie zrobic w NND zeby startowal bez klawiatury?
http://allegro.pl/item388671290_gigabyt ... _f_ra.html
zastanawiam sie nad ta plyta ale nie ma ona zlacz PS/2

Tytuł:
Użytkownik

moje nnd standardowo startuje bez klawiatury z obawy przed stepujacymi myszami i nie robi zadnego problemu.
w kazdej chwili podpinam lawiature, wykonuje jakies czynnoci
po czym wylaczam.

Tytuł:
Honorowy Admin

Startowanie komputera z czy bez klawiatury zależy od sprzętu, nie od systemu. Z reguły ustawia się to w pierwszej zakładce biosu (przynajmniej w biosach award - halt on: no errors). Co do raida na takiej płycie to nie wiem. Bardzo często są to wynalazki działające wyłącznie w windowsie. Zakładając, że taki raid dałoby się ustawić już na poziomie biosu, to byłaby szansa, że linux to zobaczy.

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
Startowanie komputera z czy bez klawiatury zależy od sprzętu, nie od systemu. Z reguły ustawia się to w pierwszej zakładce biosu (przynajmniej w biosach award - halt on: no errors). Co do raida na takiej płycie to nie wiem. Bardzo często są to wynalazki działające wyłącznie w windowsie. Zakładając, że taki raid dałoby się ustawić już na poziomie biosu, to byłaby szansa, że linux to zobaczy.

fakt kurde :/ to przeciez w biosie sie ustawia a nie w NND... a czy klawiatura pod USB mogla by byc?
RAID oczywiscie sprzetowy czyli w biosie ustawia sie go... i nie bedzie problemu z instalacja systemu na dysku sata?

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie jestem w stanie tego stwierdzić. Nie instalowałem nnd na czymś takim. Natomiast instalowałem na dyskach sata i na kilku róznych płytach. Na niektórych instalacja nie robiła problemów i dyski sata były widziane jako sda bez problemu. Na innych działać to mogło jedynie w trybie zgodności wstecznej (dysk sata jako hda).

Tytuł:
Użytkownik

wlasnie jak to jest z plytami glownymi czy na ASRock K8 Upgrade-NF3 nie bedzie problemu? Chipset znany wiec nie wydaje mi sie ale wole sie upewnic

GF FX5200 128MB / 128 bit DDR TV DVI
ASRock K8 Upgrade-NF3 AGP 8x SATA zintegrowana karta muzyczna 7.1 REALTEK, DDR 400 MHz Socket 754 AMD
AMD Sempron 64 2500+ GHz
Baracuda 7200.7 obr.80 GB ATA.
RAM: elixir 512 MB DDR-400 MHz CL3, 256 MB DDR-400MHz CL3
Obudowa: Logic bez zasilacza, mały wyświetlacz temp. wnętrza obudowy albo wybranego komponentu.
Napęd DVD LG srebrny

kupilem to za 200zl... mysle ze na serwer jak znalazl za taka kase:) oby tylko wszystko dzialalo... dyski wsadze jeszcze 2x500GB a mysle ze na tej 80 zostawie system czyli system bedzie na ATA a raid zroiony sprzetowo na 2dyskach sata

chu lalo traktruje jakos przeklenstwo?
bałwan jestem - chyba tak skoro takie cos wskakuje

Tytuł:

Moi drodzy kupowanie trupów z alledrogo mija sie z celem.
Spójrzcie.

procesor : Athlon 64 x2 4450E s.AM2 BOX (max zużywa 45 W a w normalnym trybie 5 - 7 W)
pł gł. Gigabyte GA-MA78GM-S2H AMD780G s.AM2 VGA PCI-E (duze mozliwości rozbudowy, zint graf)
ram 2GB
dysk WD WD5000AAKS (lub 2x160 i RAID)
zasilacz Chieftec 360W HPC

także policzmy: procek 150zł, płyta 200zł, 2GB ram 100zł, hdd 180 zł

około 670 zł

Tytuł:
Honorowy Admin

Kiedy, w związku z pojawieniem się SDI, w Polsce zaczęły się rozwijać ASK, to wówczas zasadniczą zaletą małych dystrybucji - takich, jak rozwijane przez nas Freesco - była możliwośc uruchomienia na tzw. złomie komputerowym. Kilka lat później to pojęcie się też nieco zmieniło, złom to nie był już stary 386, ale pentium, a potem także nowsze modele. Małe ASK często rozwinęły się w duże sieci. Dziś faktycznie nie bardzo jest sens inwestować w używane komputery. Należy raczej ewentualni zastanawiać się nad takimi platformami jak Alix. Jeśłi zaś ktoś zastanawia się nad komputerem na serwer, to pokazany wyżej przykład wyraźnie pokazuje, że w starocie pakować pieniędzy nie warto.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.