Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 5 lipca 2025, 16:36

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Użytkownik

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł czemu mi to nie chodzi na zewnątrz ?

Teraz serwer ma ip 192.168.1.2 natomiast u mnie w kompie mam 192.168.1.3 lata ok natomiast nie chce chodzić za routerem ( długo sie otwiera ) brak wszystkich przycisków zdjeć, elementów

juz nie mam siły do tego

od operatora wywalczyłem przekierowanie portów na 192.168.1.2 - czy takie przekierowanie moze blokowac strone ?

Tytuł:
Honorowy Admin

Rozumiem, że twój serwer nnd ma adres 192.168.1.2 od strony LAN i jeśli komputer kliencki mający numer 192.168.1.3 żąda strony, to wszystko działa poprawnie. Jednak nie podałeś najważniejszych informacji, bez których nic nie możemy podpowiedzieć. Czy NND ma dwie karty i jest routerem dla twojego LAN? Czy ma tylko jedną kartę i jest klientem w tym LAN? A co jest dalej w drodze do zewnętrznego IP? Jakie routery/serwery? jaka adresacja?

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
ISP
|
NND I Siec 10.0.0.
|
|
NND test ( IP 10.0.0.25, M 255.0.0.0, B 10.0.0.1)(siec 192.168.1.)
|
|
Komp ( IP 192.168.1.3, M 255.255.255.0, B 192.168.1.1)

Tytuł:
Honorowy Admin

No fakt, podawał, przegapiłem.
W takiej konfiguracji to ISP musi zrobic przekierowanie na nr pierwszego NND na pierwszym NND przekierowanie na numer drugiego i dopiero jest szansa....

Tytuł:
Użytkownik

ale on sie kompem wpina miedzy routery i chce uzyskac dostep do drugiego nnd (czyli z zewntrz) na ktorym bedac wpiety od tylu wszystko chodzi prawidlowo.
natomiast od zewnetrznej strony nie. :)
ale zamieszanie.

jedyne co mi przychodzi do glowy to pytania:
czy na pewno otwarty ma port na ktorym dziala usluga.
czy nie ma zadnych klas ograniczajacych.
czy ma poprawnie skonfigurowany komp testowy pod wzgledem adresacji sieci.

Tytuł:
Użytkownik

Doszedł do tego masakra

IP nie wiele maja tu do gadania, bo próbowałem wielu mozliwości i ciagle ten sam skutek na zewnatrz strona nie ładuje sie jak wewnatrz ( brak zdjec i połowy menu, porozrzucana)
Udało mi sie wreszcie odpalic na zewnatrz na ip 192.168.1.2 a ja miałem koncówke 3 ale moje szczescie nie trwało długo bo po przekierowaniu portów z zewnętrzenego ip na 192.168.1.2 Poszedłem sprawdzic z innego zewntrzenego ip czy chodzi i znowu zonk. Zaczołem grzebac w konfiguracji joomla i znalazłem. Wydaje mi się to sprzeczne z logika, ale cóż
W pliku configuration.php zmieniłem ip serwera (joomla ) na zewnetrzne ( czyli nie 192.168.1.2 a na 80.244.***.***) Nie wiem, dlaczego ale tak działa.

Czyli mimo tego ze ip serwera jest 192.168.1.2 w konfigu joomli wpisałem ip zewnetrzne.
Teraz historia sie odwruciła, zdjecia i reszta grafik nie ładuje sie wewnatrz natomiast na zewnatrz jest ok. Ale cel osiagniety :P

Sprawdzam teraz przez anonimowe proxy i smiga, natomiast jak zmienie tą zmiena wywala, wiec to na 100% to

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie znam Joomli zbyt dobrze, ale nie widzę w pliku konfiguracyjnym miejsca na wpisywanie IP i to jest wg mnie podstawowy błąd, jaki popełniłeś. Należy wpisać adres strony ($mosConfig_live_site='http://domena.com';). Taka zmienne jest dla większości CMSów wskazówką jak należy tworzyć linki bezwzględne. Przecież jeśli wywołujesz stronę to chyba nie po numerze?
A sprawa jest oczywista jeśli z lokalizacji zewnętrznej wchodzi się i otrzymuje się link np do zdjęcia http://192.168.1.2/costam/jakieszdjecie.jpg - to za cholerę ono nie wejdzie. Podobnie jest i w drugą stronę.. Żeby ci strona działała poprawnie i z zewnątrz i z wewnątrz, w pliki Joomli wpisz nazwę domeny, a w swoim kompie w pliku hosts wpisz:
192.168.1.2 moja.domena.pl

Tytuł:
Użytkownik

Mam wykupioną domene, w panelu admina wybrałem
Przekierowanie na URL i tam wpisuje adres adres ip serwera/joomla. Jest tam kilka opcji nie wiem jak one do konca działają.
Cytuj:
Parkowanie domeny

Jeżeli nie wiesz jeszcze gdzie chcesz utrzymywać domenę - wybierz tę opcję. Domena zostanie zaparkowana na serwerach DNS NetArt i będzie wskazywała na informacyjną stronę WWW. Dodatkowo będziesz miał możliwość aktywacji darmowego konta e-mail o pojemności 1 GB w tej domenie.

Przekierowanie na serwer w NetArt

Jeżeli chcesz przekierować domenę na serwer w NetArt, gdzie masz lub będziesz miał stronę WWW - wybierz tę opcję. W poniższym formularzu wpisz identyfikator serwera (np. twojanazwa.nazwa.pl). Po zatwierdzeniu formularza nastąpi odpowiednie przekierowanie wpisów w DNS dotyczących poczty oraz WWW dla tej domeny.
UWAGA! - jeżeli dla domeny założone jest darmowe konto pocztowe, po wykonaniu przekierowania zostanie ono usunięte.

Identyfikator serwera: W formularzu wpisz identyfikator serwera (np. twojanazwa.nazwa.pl lub twojanazwa.serwery.pl).

Przekierowanie na URL (na adres WWW)

Przekierowanie domeny na adres URL (np. na adres http://nazwadomeny.pl/katalog) to przekierowanie wyłącznie wywołań dotyczących WWW w określoną, docelową lokalizację. Wybierając tę opcję będziesz miał dodatkowo możliwość aktywacji darmowego konta e-mail o pojemności 1 GB. W poniższym formularzu wpisz adres WWW, na który chcesz przekierować zamówioną domenę.

Adres WWW:

Przekierowanie na zewnętrzny adres IP

Przekierowanie domeny na zewnętrzny adres IP umożliwia przekierowanie wpisów w DNS dotyczących WWW oraz poczty tej domeny na wskazany, zewnętrzny adres IP. W formularzu podaj adres IP, na który chcesz przekierować zamówioną domenę (np. adres 85.128.128.36).
UWAGA! - jeżeli dla domeny założone jest darmowe konto pocztowe, po dokonaniu przekierowania zostanie ono usunięte.

Adres IP:

Zewnętrzne serwery DNS

Jeżeli posiadasz już własny serwer u innego usługodawcy i chcesz, aby zamawiane domeny właśnie tam wskazywały, wybierz tę opcję. W poniższym formularzu podaj nazwy serwerów DNS swojego usługodawcy. Pamiętaj, aby nowe serwery DNS były skonfigurowane dla tej domeny (domena musi być "dopisana" do nowych serwerów DNS).

Serwer DNS:
Serwer DNS:

Dodatkowy serwer:

Jak ktos ma siłe prosiłbym o wytłumczenie tych opcji, która dla mnie jest najlepsza :wink:

Tytuł:
PGF

Przekierowanie na URL (na adres WWW)
lub
Przekierowanie na zewnętrzny adres IP

Przekierowanie na zewnętrzny adres IP <- wydaje się bardziej celowe

Obrazek

Tytuł:
Użytkownik

Witam
Sprawy nadal nie rozwiązałem nie wiem jak :?
Jak otwieram od strony lanu to strona ledwo sie ładuje natomiast od zewnątrz jest ok wpływ ma na to zmienna w pliku joomli configuration.php.

W tym momencie wyglada to tak:

(router) 80.244.X.X --> przekierowanie wszystkich portów na ip 192.168.1.2 (NND)

www.mojadomena.pl -> przekierowana jest na adres htttp://80.244.X.X/joomla

Ten sam adres ip ma w pliku configuration.php. ( strona tak działa idealnie od zewnątrz natomiast od wewnątrz nie da sie jej otworzyć. ani to po ip zewnętrznym nnd 192.168.1.2 ani po wewnętrznym 10.0.0.1 ( otwiera sie 5 minut bez zdjec szablonu )

Prubowałem wpisac w pliku configuration.php. www.mojadomena.pl ale tak nie działa ani od wewnątrz ani od zewnątrz

Jak rozwiązać ten problem

:roll:

Tytuł:
Użytkownik

Szukałem i znalazłem ze inne osoby tez maja z tym problem

http://forum.joomla.pl/showthread.php?t=8144[/url]

http://forum.joomla.pl/showthread.php?t=8612
no i wszystko jasne
czyli jednym słowem albo strona wewnątrz albo na zewnątrz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.