Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 października 2017, 07:08

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa, 21 października 2009, 19:48 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
http://www.technologic.pl/index.php?pag ... virtuemart

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 października 2009, 20:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
a więc zalezy czy masz kilka osob czy komercje robisz na ile sie da
to i tamto wytrzyma wla5000 z appro jak chcesz sie rozwijac niewiadomo gdzie to mikrotik ale koszty duze jak na kilka osob wiec szkoda czasu na to. Kup 2x wla-5000 i 2x oprogramowanie appro, konektory draka na 5ghz 1m kabelka, jakies puszki, panele zaleznie od odleglosci powyzej 3km to 23dbi byle nie częstochowa, konektory z ted-net (rozmowa na gg 1356711) i masz link jak tralala.
pytania to pisz w tym temacie napewno odpowiem ...
albo pw lub gg 9822296

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 października 2009, 22:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 9 kwietnia 2006, 10:14
Posty: 316
Może zanim cokolwiek bedziesz zmieniał sprawdz czy:
- jest czysta strefa fresnela między antenami. Jeśli rosną tam jakieś drzewa, budynki to najpierw spróbuj to zmienić. Wiem pisałeś że widoczość jest zarąbista ale to nie to samo.
- kiedy pojawiają się duże pingi sprawdz czy nikt wtedy nie nadaje na tym kanale (Site Survey) jeśli nie masz tej opcji w trybie brigde zaktualizuj firmware - jeśli ktos już siedzi to zmień kanał np na 1
- sprawdz czy radio nie jest przeciążone obserwując ilość pakietów jakie idą na wireslan zakładka Status >> Statistic > Sent Packets i Received Packets. Niestety nie ma tu jakiejś reguły. Po prostu zobacz przyrost pakietów podczas dużego pingu.

Oczywiście zablokuj użyszkodnikom komunikację między nimi. Najpierw zacznij od AP ( zakładka Wireless Client Isolation)
Później możesz poszukać czegoś więcej jeśli chodzi o blokowanie ruchu.

Jeszcze jedno. Mam nadzieję że twoja siec jest zabezpieczona w jakiś sposób przed nieautoryzowanymi wpięciami (Access Control, szyfrowanie).
Często czytam na różnych forach że zabezpieczenie po MACku WEP itd to żadne zabezpieczenie - i ludzie zostawiają swój szkielet niezabezpieczony.
Już nieraz używałem szkieletów konkurencji jako mostu do swoich celów, choć sieci konkurencji używaja PPPoE i innych zabezpieczeń.

Co do mikrotika to na twoim miejscu wstrzymał bym się - przerost formy nad treścią. Jeszcze masz za mało ludków aby było to opłacalne.
Sądząc po twoim łączu nie uda ci się wysycić nawet tych Ovislinków przcujących w trybie B. K
asę przeznacz lepiej na coś innego, a tu znajdz prawdziwą przyczynę problemu.

_________________
PECTOSOL to lek wykrztuśny stosowany w nieżytach gardła, przy suchym, męczącym kaszlu.
>>Jak mądrze zadawać pytania<<


Ostatnio zmieniony czwartek, 22 października 2009, 23:38 przez pectosol, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 22 października 2009, 18:46 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
Kurcze ale jest lipa dzisiaj montowałem następnego klientowi i pingi na serwer 200 ms

Ping na AP za mostem jest 4 ms dopiero ping na AP klienta jest duży.
Nie wiem od czego tak jest.
Proszę o pomoc

Obrazek

PO 3 Minutacha :):)
Obrazek

Active Clients
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 22 października 2009, 22:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
no masz trochę klientów na tym moście 2,4GHz, zmieniałeś kanały na ap ? np most kanał 1 a ap 13, chociaż już miałem taki problem z pingiem coś koło 20 osób za linkiem na 2,4 i ciężko było. Spróbuj na wieczór przyblokować p2p, ustawić limit połączeń na ip ewentualnie zmniejszyć prędkości, wygląda na obciążenie radia.

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 22 października 2009, 23:32 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
Własnie dziwne bo raz mam duże pingi raz nie, na AP mam kanał 7 a na moście 13

A Co dziwne bo mam 2 x AP i na tym drugim AP raptem 3 klientów jest podłączonych i za tym Ap tez se duże pingi, więc to jest strasznie dziwne i w ogóle nie mogę tego pojąc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 22 października 2009, 23:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 9 kwietnia 2006, 10:14
Posty: 316
lukasDD pisze:
Ping na AP za mostem jest 4 ms dopiero ping na AP klienta jest duży.


Z tej wypowiedzi wnioskuję że to nie most ma problemy a AP.
Nie wiem jakie taryfy dajesz ludziom, przy 15 użyszkodnikach na AP to max 1Mps - przy bacznej obserwacji ruchu.
Jeśli dajesz więcej to tu może być przyczyna - radio niewyrabia.
Wtedy musisz rozłożyć ruch na jeszcze jeden AP
Sprawdz jeszcze czy kanał na którym nadajesz nie jest zajęty.
Stosuj zasadę przynajmniej 3 kanały dalej od najsilniejszego zajetego kanału.
No i czy zablokowałeś komunikację userów ?

_________________
PECTOSOL to lek wykrztuśny stosowany w nieżytach gardła, przy suchym, męczącym kaszlu.
>>Jak mądrze zadawać pytania<<


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 23 października 2009, 00:40 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
Komunikacja Userów jest zablokowana a poza tym ja wszystkich znam i nikt miedzy sobie sie nie wymiania plikami bo sie na tym nie zna.

Jak stawiałem AP kanał 7 byl wolny i nadal jest bo w kolo nie ma za duzo sieci a jak jest to na kanale 11 (B+G)

JA dziele net 2 MB wiec 15 userow nie może mieć naraz transfer 1 MB :P wiec Ap powinien wytrzymywać :)


Dobra poprzestawiałem troche Kanały Zobaczymy :):)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 23 października 2009, 15:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Cytuj:
JA dziele net 2 MB wiec 15 userow nie może mieć naraz transfer 1 MB Razz wiec Ap powinien wytrzymywać Smile

a 11 moze?? zobacz Tx Rate!! albo ustaw AP na auto albo tak jak radzi pectosol 1Mbps.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 23 października 2009, 19:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 9 kwietnia 2006, 10:14
Posty: 316
rikardo7 pisze:
a 11 moze?? zobacz Tx Rate!! albo ustaw AP na auto albo tak jak radzi pectosol 1Mbps.

Nie

On pisze o taryfach dla klientów(łączu), Ty piszesz prędkości nadawania AP.

Na AP lepiej jest ustawić wszystkie dostępne w B - natomiast G raczej bym odpuścił. Trzeba by mieć wszystkich klientów z silnymi sygnałami, blisko nadajnika.

_________________
PECTOSOL to lek wykrztuśny stosowany w nieżytach gardła, przy suchym, męczącym kaszlu.
>>Jak mądrze zadawać pytania<<


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 23 października 2009, 20:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
pectosol pisze:
rikardo7 pisze:
a 11 moze?? zobacz Tx Rate!! albo ustaw AP na auto albo tak jak radzi pectosol 1Mbps.

Nie

On pisze o taryfach dla klientów(łączu), Ty piszesz prędkości nadawania AP.

Na AP lepiej jest ustawić wszystkie dostępne w B - natomiast G raczej bym odpuścił. Trzeba by mieć wszystkich klientów z silnymi sygnałami, blisko nadajnika.

A nie będzie w tym tkwił problem?? jeżeli AP ma tylko przepustowość 11Mbps i połączenie 15 klientów z ta prędkością wymuszone przez AP jest chyba trochę przesadą , co?, bo raczej na najlepszych antenach będzie i tak problem z osiągnięciem chociażby 5Mbps


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 24 października 2009, 00:24 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
Ap ma przepustowość 11Mbps razy ilość klientów czyli coś kolo 100 userów

Ja tak to rozumiem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 24 października 2009, 07:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
try b a txrate na auto, 11Mbps to przepustowość teoretyczna całego radia a w realu leci coś poniżej 600kB/s wymuszanie 1Mbps może być gorszym rozwiązaniem
ja bym postawił jakiś ftp na nnd i wpiął się laptopem za mostem skrętką i próbował drzeć ile da radę i testował czy gubi ping do bramy.

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 31 października 2009, 11:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 11 stycznia 2005, 18:58
Posty: 197
Lokalizacja: mazowieckie
Niech 3 klientów załączy gry przez net i tryb B zabity. Z tego co widzę u siebie taki klient potrafi wyprodukować 200/200 pakietów/sek RX/TX przy transferze zaledwie 100/100kbps. Ovislinki ani inne tanie wynalazki Wam tego nie pokażą. Nie mówię, że są złe bo jako WISP w większości wystarcza ale na bazie only MT.

p.s. Tryb 2,4 G wymaga "ładnego" eteru, dobrych sygnałów i przede wszystkim brak bezprzewodowych kamer na 2,4 w pobliżu.

p.s. v2.0 Wczoraj Podobny przypadek, sygnał dobry a pingi w kosmos, klient dzwoni, że mu nie działa. Patrzę na bazę MT sygnał -65, ACK 321, CCQ średnio 50/50, P Throughput poniżej 1000kbps, klient znika i łączy się ponownie co 2min. Zajeżdżam do klienta zdjejmuję antene i wylewam wodę z ant. firmy ya....pl. Wieszam yagie16 z cybe........ loguje na bazę CCQ100% wydajnośc 6199kbps, ACK 30.

_________________
intel D201GLY2A, nano-ITX, celeron220 1,2GHz, load average: 0.25, 0.21, 0.21, 2GB DDR2, 320HDD SATA


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 10 listopada 2009, 21:51 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
Zmieniłem Kanał z 7 na 1 na moście zostawiłem tryb G włączyłem limit połączeń na 80

I Narazie pingi są ok :) średnio 5 ms co usera


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 23 listopada 2009, 10:31 
Offline

Rejestracja: wtorek, 9 grudnia 2003, 16:08
Posty: 69
Lokalizacja: OL
Jak zmieniasz kanały i pomaga to przygotuj się iż w nie długim okresie czasowym będziesz musiał zrezygnować z B/G na korzyść A, po prostu eter się zaśmiecił (ew. nie potrafisz zrobić logicznego linka "bez urazy")
Poza tym na początku pisałeś coś o szczelinówce ?! jakie długie linki na tym masz ?? powyżej 4km ? coś mi tu "śmierdzi"
Dużo do naprawy masz kolego , zastanowiłbym się nad małymi lokalnymi bazami spiętymi w A. Dużo by ty pisać..

pozdr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl