Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 30 marca 2020, 14:41

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 15 grudnia 2009, 13:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
witam jak w temacie przez prawie godzine nam takie wpisy w pliku messages
Cytuj:
Dec 15 09:09:24 homerek dhcpd: DHCPREQUEST for 192.168.2.11 (192.168.2.1) from 00:16:17:6b:70:00 via eth1
Dec 15 09:09:24 homerek dhcpd: DHCPACK on 192.168.2.11 to 00:16:17:6b:70:00 via eth1
Dec 15 09:09:27 homerek dhcpd: DHCPDECLINE of 192.168.2.11 from 00:16:17:6b:70:00 via eth1: not found
Dec 15 09:09:37 homerek dhcpd: DHCPDISCOVER from 00:16:17:6b:70:00 via eth1
Dec 15 09:09:37 homerek dhcpd: DHCPOFFER on 192.168.2.11 to 00:16:17:6b:70:00 via eth1
Dec 15 09:09:37 homerek dhcpd: DHCPREQUEST for 192.168.2.11 (192.168.2.1) from 00:16:17:6b:70:00 via eth1
Dec 15 09:09:37 homerek dhcpd: DHCPACK on 192.168.2.11 to 00:16:17:6b:70:00 via eth1
Dec 15 09:09:40 homerek dhcpd: DHCPDECLINE of 192.168.2.11 from 00:16:17:6b:70:00 via eth1: not found
Dec 15 09:09:50 homerek dhcpd: DHCPDISCOVER from 00:16:17:6b:70:00 via eth1
Dec 15 09:09:50 homerek dhcpd: DHCPOFFER on 192.168.2.11 to 00:16:17:6b:70:00 via eth1
Dec 15 09:09:50 homerek dhcpd: DHCPREQUEST for 192.168.2.11 (192.168.2.1) from 00:16:17:6b:70:00 via eth1
Dec 15 09:09:50 homerek dhcpd: DHCPACK on 192.168.2.11 to 00:16:17:6b:70:00 via eth1
Dec 15 09:09:53 homerek dhcpd: DHCPDECLINE of 192.168.2.11 from 00:16:17:6b:70:00 via eth1: not found
Dec 15 09:10:03 homerek dhcpd: DHCPDISCOVER from 00:16:17:6b:70:00 via eth1
Dec 15 09:10:03 homerek dhcpd: DHCPOFFER on 192.168.2.11 to 00:16:17:6b:70:00 via eth1
Dec 15 09:10:03 homerek dhcpd: DHCPREQUEST for 192.168.2.11 (192.168.2.1) from 00:16:17:6b:70:00 via eth1
Dec 15 09:10:03 homerek dhcpd: DHCPACK on 192.168.2.11 to 00:16:17:6b:70:00 via eth1
Dec 15 09:10:04 homerek dhcpd: DHCPDECLINE of 192.168.2.11 from 00:16:17:6b:70:00 via eth1: not found
Dec 15 09:10:14 homerek dhcpd: DHCPDISCOVER from 00:16:17:6b:70:00 via eth1
Dec 15 09:10:14 homerek dhcpd: DHCPOFFER on 192.168.2.11 to 00:16:17:6b:70:00 via eth1
Dec 15 09:10:14 homerek dhcpd: DHCPREQUEST for 192.168.2.11 (192.168.2.1) from 00:16:17:6b:70:00 via eth1
Dec 15 09:10:14 homerek dhcpd: DHCPACK on 192.168.2.11 to 00:16:17:6b:70:00 via eth1
Dec 15 09:10:17 homerek dhcpd: DHCPDECLINE of 192.168.2.11 from 00:16:17:6b:70:00 via eth1: not found
Dec 15 09:10:27 homerek dhcpd: DHCPDISCOVER from 00:16:17:6b:70:00 via eth1

gosc nie ma przez ten czas neta, co 3 sek pobiera IP i raz dostaje a raz nie, mial ktos juz do czynienia z takim przypadkiem na win 7?
Aha, ma kasperskiego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 15 grudnia 2009, 14:05 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
http://www.freesoft.org/CIE/RFC/2131/25.htm

Ne znam Kasperskiego, jeśli tam jest jakiś firewall, to może i jego wina. A jeśli nie to jednak sprawdź konfigurację dhcp.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 15 grudnia 2009, 14:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
konfiguracja jest caly czas taka sama, wczesniej mial XP i bylo OK, teraz nie robi polaczena i wyskauje u niego konflikt IP.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 grudnia 2009, 03:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 3 marca 2009, 03:48
Posty: 128
Spróbuj może dać mu inne IP i sprawdź czy ktoś inny na obecnym nie siedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 grudnia 2009, 09:10 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Stawiam na konflikt adresow, albo nieprawidlowy wpis w tablicy arp.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 grudnia 2009, 10:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
tasiorek pisze:
Stawiam na konflikt adresow, albo nieprawidlowy wpis w tablicy arp.

no raczej to odpada,przez kilka lat mial dobrze na XP, ale chyba sie juz wyjasnilo,kasperski prawdopodobnie wyktyl trojana i zablokowal mu neta :-), a co do konfliktu IP to zawsze wyskoczy u mnie w sieci jak sie nie dostanie IP z servera i nada go sama winda, lub sobie ktos przypisze z poza puli adresowej, testowalem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 24 grudnia 2009, 18:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 22 października 2005, 01:49
Posty: 412
Lokalizacja: 3-City
Dla mnie to taki sam objaw niedociągnięć jak w nieszczęsnej Viście,
jak pojawia się taki problem to informuję klienta, że problem znany od dłuższego czasu, ale nie ma na niego jednego prostego i skutecznego rozwiązania. Ponieważ Vista jest nie udanym windowsem wyprodukowano nowego 7 i może tam będzie działać.

Sokoro na XP działa tzn, że nie wina serwera, sieci tylko windowsa !!!

Szczerze, to widzę, że z 7 też będą problemy.

Tak jak było/jest z Vistą:
problemy typu:

only local, konflikt adresów etc.

I nie słucham również tłumaczeń typu:
"bo ja mam znajomego informatyka i powiedział, że to na pewno problem u mnie w sieci ... "

albo typu:

"bo u mnie w domu na neostradzie działa ..."

Problem tyczy się TYLKO i wyłącznie nowych windowsów Vista (z 7 nikt jeszcze nie zgłaszał)

w XP i starszych się to nie dzieje, zatem sprawa nie podlega dyskusji tylko wymianie windowsa.

Na pretensje typu:

"to mógł Pan powiedzieć, że nowy super wypasiony najlepszy i najdroższy komputer nie będzie kompatybilny z Pana siecią, jestem oszukany ..."

odpowiadam, że oszukali Pana w sklepie wciskając to to i oszukał Pana MS wypuszczając coś takiego na rynek.
O skali problemu świadczy ilość wyników w google po wpisaniu:
vista only local

Od siebie sprawdzałem ostatnio to:
(w cmd jako administrator)

netsh winsock reset catalog
netsh int ipv4 reset reset.log
netsh int ipv6 reset reset.log


Czyli coś jak tu:

http://www.mydigitallife.info/2007/06/1 ... orruption/
http://support.microsoft.com/kb/299357
http://forums.techguy.org/web-email/746 ... ernet.html

... i coś tam pomogło, ale nie wiadomo na jak długo,
problem potrafi wrócić po kilku dniach lub tygodniach,
i mam wtedy pytania co znowu popsułem, bo było tyle czasu ok ...
brak słów ...

Pozdrawiam

_________________
Symetryk światło, CDN2 3.1.4-4-ARCH i686 AMD E-350 Processor AuthenticAMD & kilku użyszkodników ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 25 grudnia 2009, 13:41 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Ja na swojej siódemce zauważyłem coś takiego, że przy uruchamianiu dostaje IP po około minucie. Czasem nawet dłużej :(

Przez cały czas ma 169.11.x.x(Windowsowe).

Nie znalazłem rozwiązania. Aktualnie ustawiłem na statyczne.

Pozdrawiam, Saturas

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 25 grudnia 2009, 21:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
Jakims cudem vista i "7" wysyla zapytania, ale ich nie przyjmuje.A u tego usera z pierwszego postu, jest narazie spokuj po usunieciu trojana


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 26 grudnia 2009, 03:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 22 października 2005, 01:49
Posty: 412
Lokalizacja: 3-City
Tu nie chodzi o cuda ale o jakiś inny standard sieciowy, tak to nazwijmy, gdzieś kiedyś o tym czytałem, że chodzi tu o sieć typu MS ...
hmmm, nie napiszę dokładnie ale może ktoś więcej coś więcej o tym.
W skrócie windowsy sa przystosowane do innego standardu, własnego ...

_________________
Symetryk światło, CDN2 3.1.4-4-ARCH i686 AMD E-350 Processor AuthenticAMD & kilku użyszkodników ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl