Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 19:44

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pomocy!!!
Czytam forum i nie moge znalezc odpowiedzi na moje pytanie, problem w tym ze mam neo zmodemem sagem na usb, wyrzucilem tem modem i podpialem router+modem Planetke ADE4000, wiec teraz wyglada to tak kabel od netu wsadzony do modemu , drugi kabelek (rj45) wychodzi do sieciowki wsadzonej do kompa gdzie docelowa ma byc freesco. Moje pytanie czy to ma szanse zadzialać, czy zamiana modemu (z usb na rj45) pomoze w tym wypadku, czy ktos cos takiego juz robil prosze o pomoc!!

Tytuł:
PGF

Tak, ma to szanse dzialac.

Musisz tylko odpowiednie skonfigurowac.

Tytuł:
dzieki za odpowiedz, moje pytanie teraz to jak ustawic router/modem aby skonfigurowac freesco, probuje non stop i nie wiem czy ja źle konfiguruje freesco czy poprostu modem/router mnie nie puszcza, szukałem :"funkcji" w stylu wyłącz router , tak zeby uzywac tylko modemu ale nic podobnego nie znalazlem, moze ktoś już miał ztym problem i poradził sobie, i chce podzielic sie wiedza albo przynajmniej udzieli jakis wskazówek

pozdrawiam

Tytuł:
PGF

A mozeby tak do instrukcji zajrzec ??

http://polrad.homelinux.org/ade.zip

8. Jak użyć ADE jako sam modem - bez routera
- W tym celu należy przełączyć go w tryb Bridge. Proszę wykonać następujące ustawienia w konfiguracji WAN:

Ř ENCAPSULATION – 1483 Bridged IP VC-Mux
Ř BRIDGE – Enabled

Pozostałe ustawienia maja pozostać jak dla połączenia PPPoA – rozdział „4.2 Zakładka Configuration – WAN”

Po skonfigurowaniu powyższych parametrów, należy zatwierdzić ustawienia przyciskiem , a następnie zapisać ustawienia wybierając z bocznego menu: „Save Settings” i ponownie potwierdzić przyciskiem .

.2 Zakładka Configuration – WAN

Zakładka ta pozwala na konfigurację łącza ADSLowego – port WAN

Aby uruchomić usługę Neostrada na routerze ADE-3000/4000 należy ustawić następujące parametry:

Ř Enabled -Yes
Ř VPI -0
Ř VCI -35
Ř Static IP Address - parametr ten jest bez znaczenia dla usługi neostrada
Ř Subnet Mask - parametr ten jest bez znaczenia dla usługi neostrada
Ř Gateway -0.0.0.0
.

Ř MAC SPOOFING - opcja ta pozwala na ustawienie dowolnego Mac Adresu widzianego na porcie WAN. Usługa Neostrada nie wymaga ustawienia tego parametru.

Ř ENCAPSULATION – PPPoA VC-Mux
Ř BRIDGE – Disable
Ř IGMP – Disable

Ř Service Name – Dowolna nazwa usługi np. „tpsa”
Ř Username – nazwa użytkownika. Dla rejestracji neostrady brzmi ona rejestracja@neostrada.pl. Po przeprowadzeniu rejestracji i otrzymaniu prawidłowego loginu użytkownika należy tą pozycję zmienić na właściwą.
Ř Password – hasło użytkownika. Dla rejestracji neostrady brzmi ono „rejestracja”. Po przeprowadzeniu rejestracji i otrzymaniu prawidłowego hasła użytkownika należy tą pozycję zmienić na właściwą.
Ř Disconnect Timeout – 0 (jest to czas bezczynności routera, po którym ma nastąpić rozłączenie modemu). Po wpisaniu wartości 0, połączenie nie będzie rozłączane.
Ř MRU – 1492
Ř MTU – 1492
Ř MSS – 1432
Ř Authentication – Auto
Ř Automatic Reconnect – (Po utraceniu połączenia, modem automatycznie będzie starał się odnowić połączenie.

Po skonfigurowaniu powyższych parametrów, należy zatwierdzić ustawienia przyciskiem .

4.3. Zakładka Configuration - DNS

Zakładka ta pozwala na skonfigurowanie adresów serwerów DNS.
Należy z rozwijalnego menu „DNS Proxy Selection” wybrać opcję: „Use Auto Discovered DNS Servers Only”

Po skonfigurowaniu powyższego parametru, należy zatwierdzić ustawienia przyciskiem , a następnie zapisać ustawienia wybierając z bocznego menu: „Save Settings” i ponownie potwierdzić przyciskiem .

Po restarcie modemu należy połączyć się ze stroną www.rejestracja.neostrada.pl (jedyna możliwa strona do otwarcia przy nazwie użytkownika rejestracja@neostrada.pl i haśle rejestracja) w celu uzyskania właściwej nazwy użytkownika i hasła, które następnie należy wpisać w konfigurację WAN zamiast poprzednich danych.

UWAGA:
Jeśli otwarła się strona www.rejestracja.neostrada.pl można pominąć rozdział 5.

UWAGA:
Po uzyskaniu nowego loginu i hasła należy je wpisać do pól „Username” (nazwa użytkownika) i Password (hasło). Należy zwrócić uwagę na rozróżnienie małych i dużych liter.

Freesco ustawiasz jako router pppoe w/g opisu na freesco.pl i juz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.