Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 20:31

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Opis sieci.
Mamy katalog adminów Freesco jednak opisy sieci, którymi owi administratorzy administrują są beznadziejne, nie można dowiedzieć się prawie nic ciekawego.
Mam pomysł:
Można by stworzyć oddzielną stronę, na której admini mogliby się pochwalić ciekawą, rozbudowaną siecią, zastosowanymi rozwiązaniami.
Opisy typu mam SDI i 6 kompów, DSL i 20 klientów są mało ciekawe.

Tytuł:
Nikt się nie chce pochwalić :?: :?: :?:

Tytuł:
Honorowy Admin

Owszem, można by to zrobić, ale podejrzewam nikt nie ma na to czasu...

Tytuł:

uuuuu :cry:
To może chociaż dodać możliwość edycji wpisów :?:
Mój wpis już się zdeaktualizował, przesiadłem się z Freesco 0.2.7 na 0.3.2. Łącze zmieniło się z SDI na DSL 512, a teraz na DSL 1Mbit
W okablowaniu zmieniliśmy kabel koncentryczny na wszystkich przewieszkach na skrętkę kat.5 i zmieniliśmy huby 10Mbit ze złączami BNC na switche 10/100 Mbit. Większość osób wymieniła karty na PCI 10/100 Mbit.
Na początku gdy ktoś kopiował od kogoś z sieci LAN film (ok.700 MB) to trwało to minimum 15-20 minut (pod warunkiem że nikt inny nic nie kopiował) z zawrotną prędkością 500 (max.950) KB/sek. Jeśli znalazło się dwóch chętnych na kopiowanie filmów to na kilkadziesiąt minut zamierał ruch w sieci, a otoczenie sieciowe było niemożliwe do wyświetlenia. :?
Teraz film ściągam w ok. 3 minuty, a inni nawet tego nie zauważają. Sieć się rozrosła do 7-miu połączonych w szereg switchy 5-cio, 8-mio i 16-to portowych; przestaliśmy narzekać na okablowanie.
Trochę miałem obawy co do najdłuższych odcinków kabla między switchami (190 i 150m) ale zastosowanie markowej skrętki ekranowanej STP MOLEX opłaciło się. Nie jest to wersja do stosowania na zewnątrz pomieszczeń (z żelem i folią w środku) lecz mimo to otulina nie pęka na mrozie i działa jak należy. Obawiałem się też czy huby/switche zamknięte w plastikowe bryzgoszczelne skrzynki energetyczne wytrzymają temperatury na zewnątrz. Minęły dwa upalne (30C) lata i dwie srogie zimy (-20C) i wszystko działa. Mało tego, kiedyś po każdej burzy z piorunami często paliły się porty BNC w hubach, jeśli w porę się ich nie wypięło. Teraz nie ma koncentryka, wszędzie skrętka, a switch żaden nie poległ (odpukać w niemalowane :lol: ).
Sieć nie jest ciekawa ani rozbudowana, rozwiązania standardowe jak na XXI wiek, ciekawe jak to oceni Voyager 8)

Tytuł:
8O 8O
Jestem pełen podziwu :!:
Ładny opis Rafal71 nastukał.
O to mi mniej więcej chodziło.

Tytuł:
No to teraz ja się pochwalę:
Sieć pracuje w szkole.
SDI
serwer Pentium 166 MMX, 64 MB RAM, HDD 520 MB, 2 karty sieciowe, jedna na 192.168.0.1, pod nią podpięte poprzez hub 24-portowy --> 10 x PC i router radiowy ASMAX, pod router radiowy 20 x Mac,
druga na 10.0.0.1 pod nią porzez hub 8-portowy komputery w administracji.
Huby zostały zakupione bardzo dawno, a sytuacja Polskiej Oświaty jest beznadziejna, więc o przełącznikach narazie nie mam co marzyć. :(
Na serwerze diała squid, oraz Justice 2.x, który przerobiłem dostosowując do swoich potrzeb, mianowicie:
Standardowy Justice nie poradziłby sobie z dwoma kartami sieciowymi.
Na jednym kompie z sieci 192.x.x.x ssę sobie pliki i niekiedy zapycham łącze reszcie szkoły. Justice działa tak, że liczy ile kompów jest aktywnych nawet tych o adresach 10.x.x.x i zależności od ich liczby przycina mi transfer na tym jednym kompie. Reszta pozostaje nie przycinana, ze względu na małą "szkodliwość czynów" :D
Dodam jeszcze na koniec, że jestem tylko uczniem pierwszej klasy tej szkoły. W budowie jest sieć radiowa na DSL-u u mnie na chacie i że spisałem się jak ołówek. :D
No i co na to Rafal71 8) 8) 8)

Tytuł:
Zapomniałbym: freesco 0.2.7

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.