Zainstalowalem sobie Crona z freesco.pl i podstawowe pojecie o nim juz posiadlem (nawet udalo mi sie wczoraj przyblokowac www na jednym z kompow na 5 min:)) ,artykul o ustalaniu regul firewalla znam juz chyba na pamiec

i problemow z otwieraniem czy zamykaniem odpowiednich portow raczej miec nie bede. Jedynym problemem na dzien dzisiejszy dla mnie jest sprawa uruchamiania sie Freesco. Nie czytalem jeszcze nic na temat skryptu do ktorego link dal mi moj przedmowca ... napisze po krotce jak ja to widze... wiec w pliku /mnt/router/fix/allowed znalazlem wpisy ktore to ustalaja ktory z kompow ma miec dostep do neta ,algorytm wiec wg mnie jest taki:
1.Start Freesco
2.Skrypt sprawdza "what time is it" i w zaleznosci od tego w pliku tym dla tego oto hosta ustala wpis reject albo accept ,reszta hostow domyslnie maja accept i tak ma byc...
3.Freesco pobiera dane z pliku /mnt/router/fix/allowed i ustala reguly Firewalla
4.Startuje Cron ktory ma za zadanie o godzinie 00:00 dodac "przepuszczajaca" regule na stos, a o 10:00 usunac regule ze stosu ,ktora albo byla dodana przez Crona o 00:00 albo zostala "pobrana" z pliku przy starcie Freesco.
NIe wiem jednak jak wykonac taki skrypcik ,ktory by "mieszal" w pliku /mnt/router/fix/allowed no i zeby ten skrypt mieszal w pliku zanim jeszcze Freesco odczyta reguly z niego. Nie wiem czy ten pomysl wypali i czy to wogole dobra droga ,postaram sie jeszcze o jakas lekture ,prosze o komentarz i z gory dzieki za pomoc.. mysle ze jestem juz blisko