Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 8 lipca 2025, 07:37

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Honorowy Admin

ad Koriolan:
Zdaje się, że niewiele zrozumiałeś z mojej wypowiedzi. Zapewne moja wina - jako polonista powinienem się widać wypowiadać dokładniej. Zatem teraz postaram się poprawić niedostatki mojego poprzedniego postu. Najpierw jednak polemika...
Cytuj:
Rozumiem, że masz przykre doświadczenia z PLD

Błąd - nie mam żadnych, To był tylko przykład, tego, co się dzieje w zakresie NND.
Cytuj:
plakietka PGF służy niektórym z WAS do wywyższania się nad głupimi adminami oraz naśmiewania się z innych

PGF jest niczym innym jak zupełnie nieformalną grupą ludzi, którzy zjednoczyli się, między innymi po to, żeby utrzymywać to forum, dając z reguły pełną swobodę wypowiedzi. Żeby utrzymywać domenę freesco.pl. Żeby wreszcie pomagać tym, którzy chcą używać Freesco i oczekują porad. Niejeden raz spotkałem się ze strony różnych osób, z zarzutami zmierzającymi to postawienia sprawy tak... jak by to był mój (czy innych) zasr.. obowiązek zajmować się tym i tylko tym. Więc następny raz zanim ktoś obrzuci mnie czy innych błotem to niech wie, że nie jesteśmy rządową agencją z listą płac, na byciu PGF nie zarobiłem jeszcze ani złotówki, za to sporo złotówek straciłem.
Cytuj:
Zgubiłeś ideę Linuksa, Open Source itd. proponując nam w zamian drugiego linuksdowsa

Totalna bzdura. czy zastanowiłeś się choć raz nad tym dlaczego Freesco stało się tak popularne? Na dziś jest około 800 zarejestrowanych użytkowników w Polsce, wg moich szacunków można liczyć, że jest około 2000 serwerków na Freesco.. Samo Freesco easy zostało pobrane około 1500 razy. Co spowodowało taką popularność? Czy może to, że każdy może sobie sam skompilować własne programy? Całkowita kompatibilność z inną dystrybucją? A może niczym nie ograniczona liczba developerów? Freesco nie zawiera żadnej z tych cech.
W czym tkwi siła Freesco? Ano w tym, że użytkownik dostaje gotowy do zainstalowania prosty router do połączenia internetowego, a jak jego apetyt wzrośnie, dostaje paczki umożliwiające rozbudowanie serwera. Jeśli potrzebuje czegoś jeszcze, szuka wsród developerów kogoś, kto skompiluje program X, ewentualnie powie mu zdecydowanie - nie da się na tym jądrze.
Zauważ też, że od pewnego czasu rozwój Freesco u nas, różni się nieco od tego co się robi na Freescosofcie, bo zdecydowaliśmy się pozostac na naszym podwórku, i robić rzeczy bardziej dotyczące naszych użytkowników i naszych typów łącz.
Dlatego też powstał pomysł NND - dystrybucji, która przede wszystkim maiłaby być łatwa do zainstalowania i konfiguracji w podstawowej wersji. Niestety jak powiedział MAC!EK, zbyt szybko to zostało upublicznione - w fazie nawet nie beta ale wczesnego prealfa.. co rozbudziło nadmierne nadzieje. Na dodatek zaczęlosię to rozwijać w stronę pełnej dystrybucji zamiast skupić się na instalatorach ( także z mojej winy, bo to ja popełniłem większość istniejących "paczek").
Nikomu nie zabraniam, nigdy to nie było moim zamiarem, rozwijania isteniejącej bazy po swojemu, istotą GPL jest taka możliwość, ale to nie będzie już NND... przynajmniej nie to z założeń początkowych.
Cytuj:
każdy z Was (członkowie PGF) wypowiadają się we własnym interesie

No to do licha jeszcze pokaż mi gdzie tkwi w tym mój interes, może wreszcie zacznę korzystać (sława, pieniądze, kobiety?).
Powiem tyle na koniec. Każdy może sobie rozwijać to co chce na bazie dotychczas opublikowanych elementów NND, jeśli Mis' opublikuje swoje dokonania, także. Nie ma żadnych zakazów.
Jednak to czy i jak NND będzie się rozwijać zależy także od tych, którzy tę zabawę zaczęli. Być może wkrótce to bedzie jeszcze jeden osierocony projekt. Zbudować dystrybucję nie jest bowiem tak łatwo. Już dziś zauważyłem wady tego projektu i poważne niedociągnięcia, które być może wkrótce zaowocują komuś totalnym padem systemu. Na forum nie było jeszcze o tym mowy, bo nikt nie używa tego systemu od początku w jednej postaci. Dlatego lepiej byłoby powstrzymać emocje i zaczekać, tym bardziej, że kilku spośród PGF jest naprawdę dobrymi fachowcami (nie mówię o sobie).
Ale to już nie mój cyrk i nie moje małpy.

Tytuł:
Strona ma być z jakąś fajną grafika etc. czy ma być prosta tak, żeby szybko się ładowała?? < ja bym raczej był za drugim rozwiązaniem bo wkoncu nnd.freesco.pl jest stroną o systemie, a nie o czyms tam, ludzie wchodza po to aby sciagnac NND, a nie podziwiac grafike :)

Tytuł:
MODERATOR

[ ciach wszystko ]

Chcecie kontynuować prace nad NND w takiej wersji jaka była do tej pory. W porządku. Pozwól jednak, że zadam Ci kilka pytań:

1. Jak wyobrażasz sobie zmianę jakiegoś programu jeśli pojawi się nowa wersja/security update? (mam na myśli to co jest w tych kilkunastu megabajtach dostępnych jako iso)

2. jak zamierzasz zapanować nad wersami programów?

3. Co zamierzasz zrobić aby skonfigurowany system nie "rozjechał" się podczas upgrade'u jakiegoś pakietu/programu.

4. Jak zamierzasz rozwiązać kwestię wersji NND i co zrobisz gdy ktoś zgłosi Ci problem:
"mam NND, doinstalowałem X, Y, Z, T. zmieniłem kernel, skompilowałem sobie F. i nie działa mi G. Co robić?" Dla utrudnienia dodam, że Y i T nie są pakietami przygotowanymi przez Ciebie lub innych developerów.

Takich pytań można postawić mnóstwo.

Chcecie się bawić w rozwijanie NND - dobrze. ale poza zapałem potrzeba jeszcze dobrego planu. A tego na razie nie widzę. Zapał wystarcza zazwyczaj na bardzo krótko. I nie są to zarzuty pod Waszym adresem - to samo powiem o PGF. Z tym że my (PGF) przynajmniej wiemy co chcemy osiągnąć - różnimy się tylko w poglądach na to "jak?".

Koriolan pisze:
hmm.... ciągle się zastanawiam: kto lub co spowodowało, że otwarte w swej ideii PGF tak się zabetonowała :?:

A wiesz, że od dość dawna zastanawiam się nad tym samym...

Tytuł:
MODERATOR

Maciek pisze:
...Dlatego lepiej byłoby powstrzymać emocje i zaczekać ...

Rozmawiamy na całkowicie różnych płaszczyznach dlatego nie widzę sensu w dalszej dyskusji. Powtórzę tylko jeszcze raz, IMHO źle robicie budując adminom NND w tajemnicy przed nimi bez względu na przyczyny. Każdy robi co chce; a my chcemy zbudować portal by spróbować zebrać w jednym miejscu ludzi - sympatyków stworzonej przez Was NND oraz informacje rozwiewające Waszą 'tajemniczość'.

Tytuł:
MODERATOR

[quote="Mis'"]
... różnimy się tylko w poglądach na to "jak?".
[quote="Koriolan"]
Po co zadajesz jakiekolwiek pytania ?
Podstawą całej sprawy jest robienie przez PGF NND we własnym gronie i brak chęci do dyskusji, nie mówiąc o jakiejkolwiek współpracy z adminami.

Tytuł:
MODERATOR

Żeby nie był wątpliwości: PGF odwaliło kawał niezłej roboty i chwała im za to.
To że część z nas adminów widzi coś innego poza powyższym zdaniem to już inna sprawa.

Tytuł:
MODERATOR

Koriolan pisze:
Podstawą całej sprawy jest robienie przez PGF NND we własnym gronie i brak chęci do dyskusji, nie mówiąc o jakiejkolwiek współpracy z adminami.

Mis' zadaje pytania aby otrzymać odpowiedź? :) może wymyśliłeś jakieś dobre (albo chociaż troszke lepsze od tego które Mis próbuje wprowadzić)

PS: Koriolan jeżeli chcesz odpisywać ponownie w wątku a nikt nie napisał kolejnego posta(u?) to poprostu Edytuj swój poprzedni post

Tytuł:
MODERATOR

Koriolan pisze:

Po to aby uświadomić Tobie i innym, że budowa dystrybucji to nie tylko kompilacja i pakietowanie. I jeśli ktokolwiek się za to bierze to powinien powyższe wziąć pod uwagę.

Koriolan pisze:

I tu się mylisz, pisząc instalator brałem, Twoje choćby, sugestie pod uwagę. Z częścią się zgodziłem z częścią nie. Normalna sprawa. Dla potrzeb NND został utworzony mantis. jednak jakoś mało tam jest udziału tych adminów o których mówisz... i prosze oszczędź mi argumentów w stylu "ludzie nie piszą bo wiedzą że i tak nic to nie zmieni" bo będzie to nieprawda...

Tak, jak nieprawdą jest że przygotowujemy coś bez "Waszego" współudziału. Tylko jakoś tego współudziału nie ma. Nie pisżę że jesteśmy bez winy - to też byłaby nieprawda. Natomiast jeśli piszesz o mojej wersji NND to dopiero niedawno udostępniłem ją innym członkom PGF do testów i wciąż jeszcze dyskutujemy czy tak ma wyglądać przyszła NND. I póki co na dwoje babka wrózyła... a dyskusje są zażarte.

Tytuł:
MODERATOR

Koriolan pisze:
Powtórzę tylko jeszcze raz, IMHO źle robicie budując adminom NND w tajemnicy przed nimi bez względu na przyczyny.

Przepraszam Cię bardzo, co niby budujemy w tajemnicy? ostatnia wersja NND była bodajże z 10 kwietnia, prawda? Zapewniam Cię, że od tego czasu nie powstało nic nowego w temacie NND.
Jeśli zaś mówisz o mojej wersji to odpowiedź dalem ci już w innym miejscu.
Założenia NND nie zmieniły się od początku, od chwili gdy pierwszy raz o tym rozmawialiśmy i jestem głęboko przekonany, że gdzieś w archiwum forum.freesco.pl są do odnalezienia.

Koriolan pisze:
Waszą 'tajemniczość'.

Posłuchaj, do tej pory wydawało mi się że jesteś równorzędnym partnerem do dyskusji, o odmiennych poglądach na niektóre sprawy, jednak partnerem, podreślam, równorzędnym. powyższe powoduje że zaczynam sądzić że masz kłopoty z percepcją bądź oznaki lekkiej paranoi. O jakiej tajemniczości, do diaska, mówisz????

Tytuł:
MODERATOR

Mis' pisze:
Koriolan pisze:
Powtórzę tylko jeszcze raz, IMHO źle robicie budując adminom NND w tajemnicy przed nimi bez względu na przyczyny.

Przepraszam Cię bardzo, co niby budujemy w tajemnicy?

Fakt, chyba ciężko mnie zrozumieć, może częściowo dlatego, że komentujesz słowa skierowane do Maćka. On wyraźnie stwierdził, że NND buduje PGF bez konsultacji z innymi oraz nie patrząc na potrzeby innych.
Maciek pisze:
... z drugiej strony zamknięta dla całkowicie dowolnych zmian...Jeśli dystrybucja miałaby dawać użytkownikom nieograniczone pole manewru, to szkoda czasu na jej rozwijanie ...Upublicznianie ich nie zbliżyłoby nas ani na krok do celu...

Myślę po prostu całkiem odwrotnie.
Poprawić NND, testować, poprawiać, testować.

To wszystko, reszta to tylko uzupełnienie.
--------------------------
------------------
Ad. Kontaktów między tobą i mną . Są one na poziomie osobistym i nikt o nich nie wie. Mi chodzi o dyskusje na szerszym forum.
A o potzrebie dyskusji przekonują mnie zdania innych adminów i sympatyków NND. Czekałem z pół roku czytając opinie innych.
--------------------------
Do moderatorów:
Proszę ściągnąć słowo ekspert z mojego nicka.

Ostatnio zmieniony czwartek, 19 sierpnia 2004, 18:43 przez Koriolan, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
MODERATOR

MAC!EK pisze:
PS: Koriolan jeżeli chcesz odpisywać ponownie w wątku a nikt nie napisał kolejnego posta(u?) to poprostu Edytuj swój poprzedni post

Sorry.
Robię tak bo dyskusja trwa na kilku poziomach i dla jasności staram się nie mieszać poziomów

Tytuł:
MODERATOR

Mis' pisze:
...Natomiast jeśli piszesz o mojej wersji NND to dopiero niedawno udostępniłem ją innym członkom PGF do testów i wciąż jeszcze dyskutujemy czy tak ma wyglądać przyszła NND....

Ad. Twojej dystrybucji. Tylko dwa zdania:

Szanuję ogrom Twojej pracy, nigdy jej nie widziałem, więć nigdy nie oceniałem a nie zgadzam się tylko z niektórymi założeniami które podałeś wcześniej (wybacz, że nie poszukam cytatów).

Szkoda, ze nie mieliśmy okazji spojrzeć na Twoje założenia wcześniej.

Tytuł:
MODERATOR

Koriolan pisze:
Fakt, chyba ciężko mnie zrozumieć, może częściowo dlatego, że komentujesz słowa skierowane do Maćka. On wyraźnie stwierdził, że NND buduje PGF bez konsultacji z innymi oraz nie patrząc na potrzeby innych.

Dla pewności przeczytałem jeszcze raz slowa Maćka, Pokaż w którym miejscu napisał że PGF buduje nnd nie patrząc na potrzebby innych i nie konsultując się z tymi "innymi"? Ja tego nie znalazłem.

Maciek pisze:
... z drugiej strony zamknięta dla całkowicie dowolnych zmian...Jeśli dystrybucja miałaby dawać użytkownikom nieograniczone pole manewru, to szkoda czasu na jej rozwijanie ...Upublicznianie ich nie zbliżyłoby nas ani na krok do celu...

Koriolan pisze:
Myślę po prostu całkiem odwrotnie.

Twoje święte prawo. Jednak Maciek ma rację - nie ma sensu powtarzac Slacka czy cokolwiek innego. Jeśli coś budujemy to bierzmy wzorzec z tego co sie sprawdziło - czyli z Freesco. I takie są założenia NND. Defaultowe bezpieczeństwo i łatwość konfiguracji. I z jednym i z drugim jak na razie nie jest najlepiej, ale jak sam piszesz:

Koriolan pisze:
Poprawić NND, testować, poprawiać, testować.

w końcu do tego dojdziemy.

Koriolan pisze:
Ad. Kontaktów między tobą i mną . Są one na poziomie osobistym i nikt o nich nie wie. Mi chodzi o dyskusje na szerszym forum.

Zaczęły się na liście mailowej NND. I tylko NND (w ten czy inny sposób) dotyczyły.
Nie zaprzecza to jednak faktom iż Twoje sugestie były brane pod uwagę podczas pisania instalatora. Niektóre z nich zostały zastosowane.
Prosze powiedz, dlaczego nie ma zadnych wpisów w mantisie? A większość z istniejących wyszła spod palców tworców NND. Powiedz dlaczego umarła lista mailowa NND. Przecież jak piszesz:

Koriolan pisze:
o potzrebie dyskusji przekonują mnie zdania innych adminów i sympatyków NND. Czekałem z pół roku czytając opinie innych.

----------------------------------------

Koriolan pisze:
Proszę ściągnąć słowo ekspert z mojego nicka.

Dlaczego? Ranking użytkowników tego forum opiera się na ilości postów. I tylko w tej kategorii go należy oceniać... i traktować z lekkim przymrużeniem oka. :-)

Tytuł:
MODERATOR

Koriolan pisze:
Mis' pisze:
...Natomiast jeśli piszesz o mojej wersji NND ....

Ad. Twojej dystrybucji. Tylko dwa zdania:

a nie zgadzam się tylko z niektórymi założeniami które podałeś wcześniej (wybacz, że nie poszukam cytatów).

Powiedz z czym się nie zgadzasz, moze nie mam racji. Podyskutujemy, w ogólnym rozrachunku wszyscy na tym skorzystają...

Koriolan pisze:
Szkoda, ze nie mieliśmy okazji spojrzeć na Twoje założenia wcześniej.

Sa takie same jak założenia NND, pakiety mają zaszyte zależności pomiędzy soba, które manager pakietów potrafi wykorzystać. To wszystko jest choćby w informacji o pracach, która ukazała się na stronie NND 6 czerwca. Później w dyskusji na tym forum dodałem jeszcze jedno, które nie było upublicznione wcześniej: jeden pakiet=jeden program. Ale wynika ono jakby z samej idei systemu pakietów więc nie widziałem sensu tego wywlekać osobno...

P.S. proponuję wstrzymać się z dyskusją nad moją wersją NND do poniedziałku/wtorku. Wtedy będzie już chyba znane stanowisko PGF i moze się okazać, że moja wersja przeniesiona zostanie do krainy wiecznych bitów...

Tytuł:
Użytkownik

AMEN

Tytuł:

Witam
Czytam posty i wydaje mi się że zaczyna dziać się coś niedobrego.
Zaczynają sie kłótnie a jak ogólnie wiadomo:
"zgoda buduje niezgoda rujnuje"
Siłą każdego programu są jego użytkownicy proponuje więc następujące rzeczy:
1. Skoro znalazłą się grupa ludzi która jest chetna zbudowac profesjonalny portal poświęcony NND należałoby to bałwan jestem.
2. Rozwijać NND w obecnej postaci dążąc jednocześnie do tego by instalacja była jak najłatwiejsza i bezpieczna. Niech system po zainstalowaniu udostępnia tylko podstawowe funkcje routera a reszta jest dostępna w postaci dołączanych paczek z bardzo dobrze opisaną metoda instalacji (tutaj właśnie rola portalu)
3. Wydaje mi się że twórcy NND najlepiej znaja ten system więc powinni oni mieć decydujący głos w opiniowaniu wszystkich paczek powstałych dla tego systemu. Można w tym celu założyć dwa miejsca dystrybucji paczek. Jedno z pakietami w wersji rozwojowej i nie przetestowanej dokońca (tam szłyby paczki stworzone przez entuzjastów) oraz drugie do którego dostęp mieliby tylko twórcy oraz osoby które faktycznie znają się na rzeczy i w którym byłyby paczki już gruntownie przetestowane.
4. Stworzenie instrukcji instalacji NND, ale nie napisanej językiem zrozumiałym tylko dla osób mających już kontakt z Linuxem lecz prostej i zrozumiałej dla przeciętnego użytkownika komputera wychowanego na Windowsie.
W obecnym czasie wobec coraz większej dostępności Neostrady i iDSL jest potrzebny system którego instalacja będzie szybka i bardzo prosto opisana.
Wydaje mi się że NND powinno być przede wszystkim adresowane dla niewielkich sieci (instaluję i w ciągu godziny działa) zaś jeżeli ktoś ma większe potrzeby i wiedzę to do tego waśnie posłużą paczki.
---------
Może wypowiadam się trochę niespójnie lecz piszę to z pozycji osoby która swój pierwszy poważny kontakt z Linuxem miała jakieś 2 miesiące temu właśnie poprzez NND.
Jestem lamerem lecz mam trochę samozaparcia no i podoba mi się cała ta inicjatywa.
Niech każdy robi to co potrafi najlepiej, programiści niech programują a webmasterzy niech zajmują się stroną prezentacyjną.
-----------
Przepraszam za literówki, interpunkcję i ortografię
Pozdrawiam
eddie76

Tytuł:
MODERATOR

eddie76 pisze:
..."zgoda buduje niezgoda rujnuje"
Mam podobne wrażenia, część podobnych pomysłów zamierzam zrealizować w portalu.

Tytuł:
MODERATOR

Ad.Mis' całość kilku ostatnich postow.
--------------------------------------
Co do słów Maćka:
-----------------
- Niechęć do 'upubliczniania' - dla mnie znaczy 'nieupublicznianie'
czyli ukrycie.
- 'Zamknięcie dla całkowicie dowolnych zmian',
Szkoda czasu dla dystrybucji z nieograniczonym polem manewru -
dla mnie znaczy rozwój w wyznaczonych przez (Maćka, PGF ?) ramach,
a biorąc pod uwagę poprzednie stwierdzenie to na pewno nie przez osoby
publiczne ( adminów ?).

Nie chodzi mi o całkowity brak ram, a jedynie o to, że uważam, iż kierunek
rozwoju powinien być 'nieograniczony' tak by mógł dojść do potrzebnego
adminom (ludziom) miejsca. Nie okreslać z góry 'ten manewr' nie może być
wykonany.

Powyższe słowa napisałem by nie pozostawić Twoich wątpliwości bez odpowiedzi
nie chcę za bardzo dyskutować o tym dalej.

Co do mantisa i listy mailowej.
---------------------------------
Mantis, jak dla mnie, jest diabelnie nieprzyjazny.
Listę mailową opuściłem z pół roku temu ze względu na, jak Ty sam to
określiłeś 'panujacą tu atmosferę' (cytat z pamieci). Więc kształtu
odpowiedzi zapewne się domyślasz ...
Zwróć jednak uwagę na ilość postów na forum, w porównaniu z forum freesco.

Ok !
Jeśli tak niezrozumiale się wyrażam to idźmy dalej, róbmy swoje a może
dożyjemy by zobaczyć co z tego wyniknie.

Mam nadzieję, że paranoja to nie jest choroba śmiertelna :-).

Tytuł:
MODERATOR

Informacje na 'właściwy' temat tego tematu :-)
1)
Zmieniłem temat - być może to małe przeoczenie spowodowało troszkę 'mało merytoryczną' dyskusję.
2)
Zrezygnowałem z prowadzenia portalu na głównej stronie NND. Wybaczcie mi proszę brak wiary w jakość Waszego poparcia, ale chciałbym najpierw sprawdzić jak to będzie hulało.
3)
Zgodnie z wcześniej opisanem harmonogramem:
- piszę obecnie założenia portalu. Będą wystawione do dyskusji w poniedziałek.
- zrezygnowałem z portalu na głownej stronie NND więc potrzebujemy gdzieś miejsce. Zawsze możemy 'www.nnd.pitsoft.pl', ale może ktoś ma lepsze propozycje.
- portal nie ma w planie posiadania forum (chyba, że do dyskusji wewnętrznych), więc jeśli MODERATORZY się zgodzą to TO forum bedzie 'główne i jedyne'.
- proszę obserwować dział PROPOZYCJE. Chyba TAM przeniesiemy dyskusje o portalu, wtedy ten dział pozostanie dla tematów: kłopoty z NND.

Tytuł:
MODERATOR

Mis' pisze:
...I takie są założenia NND...
Może faktycznie mam paranoję :?: Czy założenia NND są gdzieś opisane ???
Jeśli tak to gdzie ?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.