Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 29 czerwca 2025, 15:48

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Witam serdecznie !
Pytanie 1wsze... zainstalowałem installpkg, po zainstalowaniu z niego mrtg i "powiedzeniu" mu co ma monitorować wykrzaczyło mi:

/var/install/mrtg.install: /usr/bin/indexmaker: /usr/bin/perl: bad interpreter:
No such file or directory

Czego mu brakuje :-(

Pytanko drugie: Nie mam pojęcia jak uruchomić w NND pakiecik ARP... próbowałem ściągnąć go z Freesco ale nie trybi, jak powiązać IP z MACami oraz jaką regułkę wklepać w rc.firewall żeby tylko te IP miały dostęp do serwera/internetu

I pytanie 3, najdziwniejsze... Loguję się z swojego kompa poprzez SSH na NND - wszystko ładnie, ale problem jest wtedy gdy chcę coś na nim przez Putty zrobić... np. po wydaniu polecenia mc komunikacja pomiedzy nimi zamiera - gubi całkowicie pingi z mojego komputera do NND aż do momentu (strasznie dłuuugo) jak otworzy mc - wtedy pingi znów <1

Proszę o pomoc
Pozdrawiam !

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
/var/install/mrtg.install: /usr/bin/indexmaker: /usr/bin/perl: bad interpreter:
No such file or directory

masz niezainstalowanego perla albo zle zainstalowanego pod mrtg trzeba zrobic jakies dowiazanie poszukaj na forum jest dokladny opis instalacji mrtg
a konkretniej http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=5413&highlight=

Cytuj:
Pytanko drugie: Nie mam pojęcia jak uruchomić w NND pakiecik ARP... próbowałem ściągnąć go z Freesco ale nie trybi, jak powiązać IP z MACami oraz jaką regułkę wklepać w rc.firewall żeby tylko te IP miały dostęp do serwera/internetu

Nie da rady otworzyc arp. Musisz sobie sam skompilowac programy na nnd sie nie da.
IP z Macami hm nie wiem dokladnie o co ci chodzi ale pewnie o dhcp, wejdz w /etc/dhcpd.conf i rob wedlug opis
rc.firewall za to sie niebiore

Tytuł:
a wiec tak:

Ad1. Musisz zainstalowac perla http://nnd.freesco.pl/download/pakiety/

Ad2. Zgraj skrypt Zciecha rc.arp http://reliserv.homelinux.org/nnd/
zrob chmod 755 rc.arp, potem zgraj go do /etc/rc.d nastepnie umiesc w /etc/rc.d/rc.local taki wpis /etc/rc.d/rc.arp start
zostaje tylko utworzenie pliku /etc/ethers z ip i mac

Ad.3 Pewnie to problem z HTB zgraj konfigurator Zciecha rchtb.configure a to link http://reliserv.homelinux.org/nnd/ potem zgraj go do /usr/src/rchtb zrob chmod 755 i dalej to juz wiadomo.

ps. polecam jeszcze firewall Zciecha :)
i oczywiscie poczytanie forum bo to wszystko juz bylo opisane.

Tytuł:

Dzięki sliczne... takie to proste ;-)
Firewall oraz HTB Zciecha są debeściarskie !

Przy okazji zadam jeszcze jedno pytanie bo zkołowałem się trochę a znam się raczej słabo ;-)

Jak zmusić MRTG żeby wygenerowało index.html bo nie ma tam - są tylko poszczególne podstronki :(

Dzięki za odpowiedzi <piwko>

Tytuł:
Hmm nie wiem ktore masz MRTG ja mam to ze stronki Zciecha :) i samo wygenerowalo index po zainstalowaniu, ale cos mi sie przypomina ze jak sie bawilem tym wczesniej to z tym ze stronki nnd byl chyba problem z utworzeniem katalogu, sprawdz czy masz katolog, domyslnie /home/wwa/mrtg i ewentualnie zainstaluj jeszcze raz po utworzeniu.

Tytuł:
MODERATOR

Piotrekk pisze:
Jak zmusić MRTG żeby wygenerowało index.html bo nie ma tam - są tylko poszczególne podstronki :(

Dzięki za odpowiedzi <piwko>

uruchom /var/install/mrtg.install

Tytuł:

Uruchomione było ;-) a wpis dodany do rc.local ... Zainstalowałem MRTG od Zciecha i trybi z kopyta.

Ale dzięki za odpowiedz.

Teraz mam większy problem - wiesza mi się NND... Poczytam za moment grupkę, może coś znajdę ale wiesza się bez żadnego komunikatu...

Poszukam w logach, może coś po restarcie ocaleje bo nie wiem jak to jest w NND w porównaniu z Freesco

Pozdrawiam !

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.