fishu pisze:
Czyżby chodziło o sprzedaż Pendrive`ów z preinstalowanym nnd

A tak na serio - czy komuś udało się odpalić Pendrive`a jako dysk startowy i ewentualnie na nim zainstalować nnd? Ja próbowałem to zrobić z czytnikiem kart i kartą MMC ale coś mi nie wychodziło

Zeby uruchomić dowolny system operacyjny z pendriva płyta komputera
musi obsługiwać bootowanie z dysku podpiętego do USB. Bądź bootować z dyskietki/CD/dysku na której będzie minimalny system uruchamiający obsługę dysków na USB i w odpowiednim momencie "przekazujący" sterowanie komputerem do systemu zainstalowanego na pendirivie. W linuksie to drugie rozwiązanie jest relatywnie proste.
W teorii można by to zastosować również do czytników kart.
O ile mnie pamięć nie myli kiedyś na jednej z grup o Freesco była dyskusja nad uruchomieniem Freesco z karty CF podpiętej przez jakiś interfejs bezpośrednio do gniazda IDE płyty głównej. Jeśli taki interfejs byłby "przezroczysty" i nie wymagał żadnych specjalnych sterowników to nie ma problemu aby zastosować dla NND. Powinno się udać z tym co mamy. Nie znam jednak sprawy bliżej bo się tym nie interesowałem.
Imho idea takich mini routerków miałaby szanse powodzenia pod warunkiem rozwiązania jednego problemu - zasilania. Standardowa płyta główna wymaga wielu napięć. Zazwyczaj stosowane są zasilacze impulsowe ponieważ podobne rozwiązania z zasilaczami statycznymi miałyby same wady - wielkość, ilość oddawanego ciepła, zakłócenia elektromagnetyczne pochodzące z transformatora o dużej mocy, bardzo duży pobór prądu, koszt takiego zasilacza... i pewnie jeszcze wiele innych.
A za stosunkowo niewielkie pieniądze można przecież kupić routery sprzętowe... o mniejszych możliwościach ale swoje podstawowe zadanie spełniające bez problemu.
P.S. W przypadku użycia pendriva lub kart takich jak w aparatach cyfrowych dochodzi problem szybkości tych nośników - wydaje mi się, że zazwyczaj są wolniejsze od dysku (a przynajmniej w moim Nikonie 4300 zapis trwa koszmarnie długo) i chyba występuje ograniczenie liczby cykli zapis-odczyt.