Woser pisze:
MAC!EK pisze:
Woser pisze:
Wszystko byloby ok tylko zachodze w glowe czemu nie chce sie zaladowac mi druga karta ISA dodam ze normalnie dziala na ne io=0x300 irq=5 bo tak ja ustawilem ale po wybraniu dwoch modolow wlasnie jednego ne i drugiego do Realteka na PCI 100MBits po starcie systemu jedynie co startuje to wlasnie tylko PCI a ISA nie ma dopiero po recznym insmod ne z parametre io=0x300 modul jest ladowany i moge recznie odpalic karte moze ktos mnie oswiecic i powiedziec gdzie znalesc jakies pliki konfiguracyjne aby zautomatyzowac ten proces z gory dzieki za informacje. Pozdrawiam Woser
hmm przy insmodowaniu musisz podać io=300 tak? bez tego nie pójdzie?
plik konfiguracyjny to /etc/rc.conf i jest opisany na stronie. Nie przeczytałeś?
a błąd o którym napisał
Czerwo nie jest błędem

to po prostu sposób instalacji pakietu, pokaże się Mis to wam wytłumaczy

Jade w tej chwili spowrotem na starym nnd nie moge teraz sprawdzic bo nie chce mi sie isc przelozyc dysku na to nowe ( dodam jeszczeze kilka rzeczy mi sie nie podoba i miedzy innymi chyba bedzie problem z sagemem tzn. mala niedogodnosc ale musze to jeszcze sprawdzic moze sie myle i mam taka nadzieje bo w innym wypadku czeka mnie zaglebianie sie w budowe nowego nnd i male modyfikacje o ile bedzie to blad to zamieszcze rozwiazanie na forum lub w Mantisie) a wracajac do sprawy to oczywiscie budowe pliku /etc/rc.conf przeanalizowalem i tam cos takiego wpisywalem obok ne dopisalem io=0x300 to nic nie pomoglo jezeli to ten plik gdzie u dolu sa zdefiniowane moduly ktore maja byc zaladowane bo juz nie pamietam wczoraj juz mi sie nie chcialo walczyc z tym ale jestem dobrej mysli i dzisiaj powalcze

Spróbuję odpowiedzieć hurtem.
Co do komunikatu - nie mówi on nic innego niż to że instalacja potrzebnych pakietów jest niemożliwa/nie powiodła się i że należy zainstalować je ręcznie.
To rozwiązanie jest najprostsze z możliwych. Będziemy jednak chcieli zautomatyzować.
Co do ładowania modułów z parametrami to niestety zmienna MODULES w rc.conf tego nie przewiduje. Jedyne co mogę poradzić to dopisać
mdoprobe moduł parametry
na końcu pliku /etc/rc.d/rc.modules. W przyszłości (jeśli problem okaże się być popularny) dodamy odpowiednie funkcje.
Co do problemów z USB to bardzo proszę o podawanie wyniku polecenia:
lspci -v | grep USB