Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 15:11

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Witam serdecznie !
Na jednym z serwerków chodzących na Freesco zaczęły się problemy z e-mule więc postanowiłem zmienić na NND... i się zaczęło ;-)

Wkładam płytkę, bootuje się do momentu: (z pamięci piszę bo nie mam teraz dostępu do niego...)

Compressed image found (czy coś podobnego... jeszcze przed podziałem na partycje) i stoi.

Pomyślałem, że zainstaluję NND na innym komputerze na tym samym dysku - później przełożę dysk i już, ale:
Na innym (wiele lepszy) instaluje OK, ale po włożeniu do tego starego podczas uruchamiania wykrzacza:

L 00 00 00...... lub
L 99 99 99......

00 oraz 99 pokazują się ciągle nowe ;-)

Walczyłem z zworkami, taśmami i nic nie podołałem :(

Sprzęt to Pentium 200MMX, 32Ramu, HDD - samsung 1,2gb - czyli wymagania są spełnione :(
Proszę uprzejmych ludzi o pomoc :(

Pozdrawiam serdecznie !

Tytuł:
Użytkownik

Co do drugiego przypadku to po wlożeniu dysku do drugiego komputera zmień w biosie ustawienie dysku. U mnie jest coś takiego lba/lrg/chs/auto na chs działa napewno albo masz uwalone lilo :/

Tytuł:

Witam ! Niestety nie ma tam możliwości wybrania chs (jest LBA, NORMAL, LARGE, AUTO) i przy każdej z tych opcji to samo -

L 99 99 99 .....

Co do mojego pierwszego pytania to doczytałem się że jest to wina zbyt małej ilości RAMu podczas instalacji (sorry ;-) ) ale nie mam na tych starych kościach możliwości zdobycia więcej niż tam siedzi, więc pozostaje tylko instalacja w innym komputerze i przeniesienie dysku :(

Będę próbował, ale proszę o jeszcze jakieś podpowiedzi - jak temu podołać...

Pozdrawiam !

Tytuł:

Dodam jeszcze jedną zagwozdkę...

Wyciągnąłem z szafy starego 486 DX 100mhz, 32 RAM, przełożyłem do niego tego HDD i ruszyło... Oczywiście wykrzaczyło za moment że to nie pentium - ale Lilo poszło OK...

W obydwu jest bios Award`owski, ustawione są identycznie - nawet CDroma przełożyłem z tego starego w identycznej konfiguracji master/slave i nie rusza... cały czas te L 99 99 99 :(

Proszę o pomoc bo już magikuję co się da i jakoś ani krok do przodu.

Pozdawiam

Tytuł:

Nio i jeszcze jedna rzecz... już chyba ostatnia bo straciłem pomysły...

Ten Pentium był bez Floppa i pojawiało się te L 99 (kolejne 99 za jakieś 2 sekundy itd)

Po włożeniu Floppa 99 pojawia się w zabójczym tempie - 5 sekund i mam tego pół monitora - następnie pojawia się na czystym monitorze "PLEASE ENTER ANY KEY TO REBOOT" czy coś takiego...

Wiem, że jest to pewnie problem sprzętowy ale próbowałem już wszystkiego a może ktoś z Was się z czymś takim spotkał.

Pozdrowionka.
P.

Tytuł:

Na 90% to zle ustawienie glowic cylindrow i takich bzdetow w biosie ! Flop nie ma nic wspolnego z tym Sprawdz doswiadczalnie rowniez ustawienie LBA Pozadne ustawienie w biosie to podstawa Ewentualnie przenies dysk do innego kompa ja instalowalem stare NND na kompie klasy pentium 2 giga przelozylem dysk poustawialem bios i chodzil :)
Teraz jak mam ustawione w biosie ok to nowe NND weszlo bez najmniejszych problemow :)
Powodzenia
BTW: Dla czego stare NND ?? jest juz nowsze bardziej wspierane ;)

Pozdrawiam Pixel

Tytuł:

OK, dzięki... jakoś podołałem już zanim przeczytałem tego posta ;-)
Ale było się gibania - nie powiem ;-)

Zmieniałem dyski (włożylem inny i zadziałało) ... na tym za groma nie chciało.
Przestawiłem na NORMAL dysk, obdzwoniłem znajomych kto może mieć RAM i o dziwo znalazłem u kolegi 2 zabytki po 16 MB - uzbierałem 48 i poszedł instalator - wszystko chodzi :)

ps. a stare... nowego jeszcze nie testowałem (na spokojnie trzeba przy piffku posiedzieć) a od wczoraj ludki nie mają netu i się denerwować zaczeli :)

W sumie to tam jest 5 kompów i żadnych w sumie wymagań od Routera więc postawiłem te (które jak mi się wydawało) zainstaluję w 10 minut i spoko... Najgorszą rzeczą jest jechać do robotki i być myśli "eee 5 minut roboty" - po raz kolejny się okazało jak to jest :)

Dziękuję i sorry za zamieszanie :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.