Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 11:42

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Witam,
Mam do Szanownych uzytkownikow NND kilka pytan:
Pytania te dotyczna najnowszej wersjii NND 16.11.2004

1) gdzie mozna znalezc liste pakietow pod nnd ? czytalem cos o pacman'ie

2) czy nnd zawiera juz apache + php +mysql oraz cos do ftp ? proftp ?

3) czy w tej wersji mozna juz skozystac z polecenia make?
mam program BRCTL , ktory sluzy do robienia bridge'a ale na starej wersji niebylo mozliwe jego zainstalowanie (tzn bylo to klopotliwe)

4) jakies sluchy o wydaniu jeszcze nowszej wersji ? - niechcialbym meczyc sie z instalowaniem zeby za 2 dni znowu przeinstalowywac :)

Tytuł:
Honorowy Admin

1. wpisać pacman -Si
2. tak
3. tak, jesli zainastaluje się pakiety devel
4. nie ma potrzeby, po instalacji i konfiguracji można zrobic update.

Tytuł:

Dzieki - jeszcze jakbym mogl cos wiecej sie dowiedzieć na temat tych pakietow devel (ktore trza instalnac) Jeszcze nie zainstalowalem nnd - dlatego niemam jak sprawdzic polecenia pacman.... Zbieram narazie informacje zeby przygotowac sie do instalacji - BTW Bardzo mi sie podoba idea tej dystrybucji

Tytuł:
Honorowy Admin

http://nnd.freesco.pl

Użytkownik

scyhe pisze:
2) czy nnd zawiera juz apache + php +mysql(...)
3) (...)
4) jakies sluchy o wydaniu jeszcze nowszej wersji ? - niechcialbym meczyc sie z instalowaniem zeby za 2 dni znowu przeinstalowywac :)

Maciek pisze:
2. tak
3. (...)
4. nie ma potrzeby, po instalacji i konfiguracji można zrobic update.

odn. pkt. 2
OK, apache chodzi, php chyba raczej nie (skrypty php widzę jako pliki textowe, tzn. ich bebechy) co do mySql, uruchomić to się uruchamia, ale jak to to ugryźć?
odn. plt 4
dziwne, ponoć wyszła poprawka odnośnie problemów po zaniku napięcia,
daję więc:
: [/] [] ()
pacman -Suy

i...? nic, dalej jest ten sam problem.

Wiecie co?
Z całym szacunkiem jaki mam dla Mis'-a i reszty PGF, to to NND wcale nie jest łatwiejsze od starego. Więcej, jest większy bajzel :? (ja to tak widzę) nie wiadomo co i gdzie konfigurować :? (wszystko można znaleźć wszędzie). Są rzeczy proste i fajne, ale szlag mnie trafia, bo siedzę od piątku i nie mogę ruszyć php i MySqla :oops: :?

:oops: Przepraszam, ale jestem trochę poirytowany :oops:
Wszelkie sugestie mile widziane.
Pozdrawiam

MODERATOR

nufel pisze:
dziwne, ponoć wyszła poprawka odnośnie problemów po zaniku napięcia,
daję więc:
: [/] [] ()
pacman -Suy

i...? nic, dalej jest ten sam problem.

W Mantisie jest propozycja rozwiązania. Poprawiony pakiet initscripts jeszcze się nie ukazał - będzie wraz z nowym iso i resztą pakietów.

nufel pisze:
Z całym szacunkiem jaki mam dla Mis'-a i reszty PGF, to to NND wcale nie jest łatwiejsze od starego. Więcej, jest większy bajzel :? (ja to tak widzę) nie wiadomo co i gdzie konfigurować :? (wszystko można znaleźć wszędzie). Są rzeczy proste i fajne, ale szlag mnie trafia, bo siedzę od piątku i nie mogę ruszyć php i MySqla :oops: :?

:oops: Przepraszam, ale jestem trochę poirytowany :oops:
Wszelkie sugestie mile widziane.
Pozdrawiam

Spokojnie - tro jest pierwsza sugestia jaką Ci mogę dać. Druga to dokładne opisanie problemu - co robisz, jak robisz, co odpowiada system, co masz w logach i tak dalej. Ktoś na pewno pomoże.

Co do większego bajzlu... widzisz ten system WCIĄŻ powstaje. Na tym etapie wszystko może się zdarzyć. Wydaje się, że powoli zbliżamy się do stabilnej wersji podstawowej - w momencie osiągnięcia takiego stanu zaczniemy większą wagę przykładać do usług. W obu etapach pomoc użytkowników jest niezbędna. Im dokładniejsze będą informacje napływające do nas tym łatwiej i szybciej naparwimy błędy.
Mam nadzieję, że to co piszesz jest wynikiem chwilowego rozdrażnienia. Jak już się uspookoisz napisz dokładnie co masz na myśli pisząc:

nie wiadomo co i gdzie konfigurować :? (wszystko można znaleźć wszędzie)

oraz jak Ty widzisz konfigurację systemu i działających usług.

P.S. w Twoich problemach raczej Ci nie pomogę, ale o ile mnie pamięć nie myli to Maciek kiedyś mówił że to wszystko działa.

Tytuł:
Honorowy Admin

Krótko odniosę się do wszystkich postów.
1. Działa apache +php + mysql + https - dowodem jest http://szkola.tuchomie.pl
Wkrótce przygotuję opis, nie wiem, na czym mogą polegać problemy, jeśli takowe są to proszę o logi apacza... (nie całe, tylko istotne linie).
2. Problem po resecie został niestety źle zdiagnozowany, jest w tym między innymi moja wina. Wczoraj na testowym nnd resetowałem wiele razy i już wiem.
W pliku rc.S musi być odhaszowana linia /var/run/$CONNECTION, żeby nie było kłopotów z połączeniem, niestety tego nie mam teraz jak sprawdzić, ale sądzę, że pomoże. Ponadto skrypt startowy iptables tworzy w /var/run plik iptables o treści running. Jeśli zamienimy w tym skrypcie nazwę tego pliku na iptables.pid, nie będzie problemu z uruchamianiem po resecie. Innym wyjściem jest dodanie do rc.S kasowania pliku /var/run/iptables (ale wydaje mi się, że raczej trzeba będzie zadbać, żeby uruchamiane skrypty tworzyły *.pid). To, co napisałem pozwoli doraźnie naprawić problem. Jakie rozwiązanie zostanie zastosowane w następnej wersji, to zobaczymy jeszcze.
3. Co do tego, że nie wiadomo co i jak...
Sporo opisów jest już na http://nnd.freesco.pl, następne powstają i będą lada moment. Wiem, że mi może być łatwiej, ale poza drobiazgami niedopracowanymi to naprawdę nowe NND jest bardziej zorganizowane i uporządkowane. Czasami coś jest skaszanione - to fakt, ale wynika to raczej z nadmiaru porządku :) (exemplum: sprawa ze skryptem iptables - zabezpieczenia przed przypadkowym powtórnym uruchamianiem procesów, spowodowały problemy po resecie).
Zwróćcie uwagę na to, że maszyn testowych mamy niewiele - i niestety w naszych warunkach to one muszą działać, bo praktycznie udostępniają net (np. u mnie w szkole - nie mogę przedobrzyć z testami). Obecnie mam dodatkowy komputer na testy, ale nie mogę podłączyć go jako serwer w domu (na moim domowym Freesco zbyt dużo ważnych rzeczy siedzi...) A więc ograniczenia...
4. Do wszystkich czytających.
W przypadku występowania problemów proszę o rzeczowe informacje. Np. w przypadku apacza... nie tylko, że nie działa, ale...
- czy jest zainstalowany php
- fragmenty z access_log i error_log
Pamiętajmy, żeby sprawdzić najpierw, czy wszystko zrobiliśmy co trzeba. Inaczej wychodzą sytuacje, że będziemy się dwoić i troić, a problem okaże się trywialny, user powie.. sorry - nie zainstalwoałem php :)

Użytkownik

Mis' pisze:
Mam nadzieję, że to co piszesz jest wynikiem chwilowego rozdrażnienia. Jak już się uspookoisz napisz dokładnie co masz na myśli pisząc:

Dzięki Mis' za wyrozumiałość i za to, żeś mnie nie zkrzyczał za moje co nieco nie taktowne zachowanie.
Wielkie PRZEPRASZAM.
Problem w tym, że nie bardzo jeszcze potrafię się odnaleźć w nowym NND. NIe wiem gdzie czego szukać, gdzie to jeszcze przeboleję, w mc jest wyszukiwanie plików, ale nie wiem czego mam szukać :oops: . W starym był katalog o nazwie zainstalowanego programu, a teraz ... raz jest a raz nie. Nie wiem czy tylko u mnie czy u innych też.
Maciek pisze:
1. Działa apache +php + mysql + https - dowodem jest http://szkola.tuchomie.pl
Wkrótce przygotuję opis, nie wiem, na czym mogą polegać problemy, jeśli takowe są to proszę o logi apacza... (nie całe, tylko istotne linie).

PHP jest zainstalowane, apache i MySQL też
Co do logów itp.
Napisz co i z kąd potrzebujesz.

Tytuł:
Honorowy Admin

Wykonaj wszystko, co napisałem w opisie na http://nnd.freesco.pl - opis robiłem sprawdzając bezpośrednio na testowym NND.

Tytuł:
Użytkownik

Aż mi głupio :oops:
Doszukiwałem się diabli wiedzą czego, a tu to to, jest tak proste, że aż skomplikowane :oops: :)
Zwracam honor, wszystko chodzi jak ta lala.

P.S. :) Jak widać zbyt łatwe też nie może być :lol:
Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.