Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 00:57

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam!

Mam taki oto problemik. Łączę sie z internetem przez sieć osiedlową, do której mam przyłączony router, a do niego trzy kompy w sieci wew. One z kolei po statycznym DHCP. Wszystko niby jest Ok, ale w sieci wewenętrznej nie można przeglądać sieci. Wogóle histroria jest dziwna, bo omp z windą 2000 widzi wszystkie kompy w sieci, ale nie może się do nich dostać (komunikat: ścieżka sieciowa nie została znaleziona, albo nie masz uprawnień, pierdu pierdu, it), natomiast kompy z windą 98 mają zablokowaną możliwość przeglądania sieci, czyli w otoczeniu sieciowym wywala mi że nie można przeglądać sieci, ale przez znajdź komputer znajdująsię nawzajem i można przeglądać udostępnione rzeczy, nie znajdują kompa z windą 2000, tak jakby go wogóle nie było.

Czy ktoś ma pojęcie o co chodzi? Adresy IP są w porządku, kompy pingują się każdy z każdym, ustawienia sieci też są raczej dobre (wszystko pobierane przez DHCP).

Smok

Tytuł:
cze,
moze po protu w sieci osiedlowej jest ustawione ze jej uzytkownik moze miec podlaczonego jednego kompa.

Tytuł:
Użytkownik

Nie świruj stary, co ma sieć osiedlowa do mojej wewnętrznej. Ona wogóle nie wie że ma trzy kompy w domu.

Smok

Tytuł:
Użytkownik

Gwoli wyjąsnienia, po to własnie mam router, żeby uniknąć problemów z siecią zewnętrzną. Klient DHCP sieci osiedlowej przyznaje dostep po adresie MAC karty (w moim przypadku eth0 routera). I to wystarczy, resztę załatwia NAT w routerze, mam rację? Poza tym komunikacją w sieci wewnętrznej nie ma nic wspólnego z siecią osiedlową, żadne kombinacje nie powinny chyba mieć znaczenia. Bardziej mi to wygląda na problem z klientem Microsoft Network. :roll:

Smok

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
Adresy IP są w porządku

Podstawowe pytanie - czy od operatora sieci osiedlowej dostajesz publiczne IP? Bo jeżeli nie, to masz klasę nierutowalną i na niej maskarada nie zadziała... Wyjściem jest wtedy postawienie serwera proxy!

Tytuł:
Użytkownik

Dostaję, zresztą rownież statyczny, bo zawsze ten sam w kalsie 192.xx.....
Po za tym nie mam problemu z połączeniem z internetem. Tu działa wszystko jak trzeba, problem tkwi w sieci wewnętrznej i polega na tym że moje kompy nie chcą się dogadywać między sobą, a wszystkie mają ustawioną tą samą grupę roboczą, przydzielony adres IP i takie tam i pingują się.
A właśnie przyszło mi do głowy coś jeszcze, czy na freesco ustawia się gdzieś grupę roboczą i po kiego grzyba?

Smok

Tytuł:
MODERATOR

Trochę mało precyzyjnie opisałeś wcześniej o co właściwie biega...
Problemem jest mechanizm działania otoczenia sieciowego w windach serii 98 i 2000. Podobno (sam nie sprawdzałem) sytuację uzdrawia postawienie samby.

Tytuł: och te sieci

moge tobie tylko wspołczuc .U mnie w sieci bylo to samo.I co ciekawe jezeli 1 komputer z jakimkolwiek widowsem mial zle skonfigurowana siec i klienta sieci wtedy nikt w sieci sie nie widzial - mam 43 komputery w sieci - zainstaluj poprawnie windy, klienta sieci(instaluje sie z karta sieciowa) zainstaluj udostepnianie plikow i drukarek(w win 2000 i xp instaluje sie chyba standartowo ) i jesli wszystko jest poprawnie(ta sama grupa robocza itp ) powinny sie kompy w sieci widziec bez problemu.U mnie teraz tak jest :roll:

Tytuł:
MODERATOR

Ja znów doświadczyłem (też przy różnych cudach pod winzgrozą), że doinstalowanie netbios i puszczenie netbeui po tym protokole poprawia sprawę.
Muszę dodać, że takie XP to potrzebowało 3 dni, aby sieć dobrze widzieć (zero zmian w konfiguracji :) )

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
Użytkownik

Protokoły, klienty i całe karty już przeinstalowywałem i nic.
Nie sądzę żeby pomogło przeinstalowanie windy.
Ale z drugiej strony kompy pracują bez domeny, co mogło pomóc NetBEUI (bo nie pomogło).

A może jednak winne są złe ustawienia DHCP na freesco, bo problem pojawił jakoś właśnie po tym jak postanowiłem to badziewie uruchomić. Wcześniej wpisywałem wszystko z witki i było OK.

Smok

Tytuł:
Użytkownik

Smok pisze:
A właśnie przyszło mi do głowy coś jeszcze, czy na freesco ustawia się gdzieś grupę roboczą i po kiego grzyba?

Smok

Oczywiście, że sie wpisuje w setupie, oto wycinek jak ja mam:
Advanced settings (x - back to main menu) []? 71
Host name, very useful in case of getting IP address via
DHCP client (for instance when connected to @HOME)
711 Hostname of this computer [Serwer]? #tutaj nazwe kompa
Domain for your local network. Do not enter your ISP's domain
here, this should be a domain which doesn't exist on the internet.
People using some cable/dsl providers may need to add their ISP's
domain to the client machine(s) domain suffix search order.
712 Domain name [Matrix]? #a tu grupe roboczą

Chociaż wydaje mi sie, że grupa robocza nie ma tu nic do gadania bo freesco nie ma klijenta microsoft network (jak nie ma samby oczywiście)

A zapomniałbym kumpel jak przeinstalował sobie system na WinXP to ustawiał coś w firewall'u i sie sieć kopała nie było go widać i on nic nie widział, jak się nic nie zmienia to powinno działać - kumpel nawet go wyłączył :lol:

Tytuł:
Użytkownik

Spieszę zawiadomić wszystkich, że rozwiązalem problem.
I oczywiscie każdy w Was miał po trosze rację. Raz że dłubanie w firewall'u rozpieprza otoczenie sieciowe w nowych windach (to Bolo),
a drugie to NetBOUI jest potrzebny do prawidłowego fungowania tegoż dziadostwa. Ale musiałem przeistalowywać protokół dwa albo trzy razy żeby zadziałało.

Smok

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.