Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 09:43

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
MODERATOR

WojtekM pisze:
a wiec :
1.dyskietke montuje
najpierw
dd if=/dev/zero of=/dev/ram0 bs=1k count=3072
potem tworze format plikow ext2
mke2fs -m 0 -i 2000 /dev/ram0
mount -t ext2 /dev/ram0 /mnt
potem tworze i wypelniam katalogi, mam problem z poleceniem chdir mam info ze powloka nei ma takiego polecenia
Nastepnie odmountowuje i :
dd if=/dev/ram0 bs=1k | gzip -v9 > rootfs.gzip --- kopiuje do pliki i kompresuje a ptem
dd if=rootfs.gz of=/dev/fd0 bs=1k ---- przeniesienie na dyskietke

2.lilo.conf jest okrojone do takiej postaci
boot =/dev/fd0
install =/boot/boot.0300
map =/boot/map
read-write
backup =/dev/null
image = vmlinuz
label =md
root =/dev/fd0

a czy przypadkiem nie powinno być:

root = /dev/ram0

na flopie masz rootfs skompresowany, imho powinieneś rozpakować go do ramdysku i jako root w lilo podać właśnie ten ramdysk.

Cytuj:
potem tworze i wypelniam katalogi, mam problem z poleceniem chdir mam info ze powloka nei ma takiego polecenia

co miałoby to polecenie robić? zmieniać katalog? to raczej "cd"

Tytuł: ....
chdir /mnt ; chroot /mnt/sbin/ldconfig

do tego potrzebna mi jest komenda chdir,aby odswiezyc ld.so.cache, i obojetne jest co uzyje czy "chdir" czy "cd" w tym momencie skrypt mi sie wali, bo pozniej nie moge ani odmountowac ani skasowac katalogu i tez nie jestem pewien czy dobrze sie spakowal, pojaiwa mi sie umount: /mnt: device is busy

PS. CO to znaczy IMHO ? Juz kilka razy widzialem ten zwrot ale zawsze zapominalem sie zapytac :)

Tytuł: Re: ....
MODERATOR

WojtekM pisze:
chdir /mnt ; chroot /mnt/sbin/ldconfig

do tego potrzebna mi jest komenda chdir,aby odswiezyc ld.so.cache, i obojetne jest co uzyje czy "chdir" czy "cd" w tym momencie skrypt mi sie wali, bo pozniej nie moge ani odmountowac ani skasowac katalogu i tez nie jestem pewien czy dobrze sie spakowal, pojaiwa mi sie umount: /mnt: device is busy

trochę nie tak to działa. Po pierwsze nie musisz zmieniać katalogu, żeby wejść do chroota, po drugie źle używasz polecenia chroot.
Zakładając że w /mnt masz podmountowany filesystem zawierający wszystko czego Linuksowi trzeba do działania (programy, biblioteki) i że chcesz w tym systemie coś zrobić, do chroota wchodzisz tak:

chroot /mnt polecenie_które_chcesz_wykonac

wszystkie ścieżki podajesz w odniesieniu do systemu DO którego się chrootujesz.

WojtekM pisze:
PS. CO to znaczy IMHO ? Juz kilka razy widzialem ten zwrot ale zawsze zapominalem sie zapytac :)

IM(V)HO - In My (Very) Humble Opinion - Moim (bardzo) skromnym zdaniam

Tytuł:
Witam, jestem parwie na ukonczeniu mojego skryptu, dystrybucja generowan poprzez niego ze Slacka moze nie dzala najlepiej ale dziala i trzeba ja tylko odpowiednio skonfigurwac(na pozomie plikow sciagnych z systemu matki). Chcialem tu podziekowac wszystkim ktorzy pomocni mi byli rada a w szcegolnosci Mis'owi za jego cierpliwosc i pomocna dlon. Dzieki stary bez ciebie moze by to wcale nei ruszylo a w najlepszym razie ruszylo z baaardzo dlugim opoznieniem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.