Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 08:36

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość

Mam nietypowe pytanie czy jest mozliwe utworzenie RAID 1 czyli tzw mirror na nowej wersji NND. Posiadam na serwerze dwa dyski 80 gb i chciałbym sie w jakiś sposób zabezpieczyc przed utrata danych nie ukrywam ze było by to bardzo funkcjonalne rozwiązanie i pewno wielu uzytkownikom by sie przydało w nowej NND bo ceny dysków nie sa juz takie wysokie. Poczytałem na Gogle i znalazłem ze jadra z serii 2.4 maja wbudowane wsparcie dla programowego raidu tylko jak go zrobic ??Wielkie dzięki z góry za pomoc pozdrawiam forumowiczów.

MODERATOR

Marcin_K pisze:
Mam nietypowe pytanie czy jest mozliwe utworzenie RAID 1 czyli tzw mirror na nowej wersji NND. Posiadam na serwerze dwa dyski 80 gb i chciałbym sie w jakiś sposób zabezpieczyc przed utrata danych nie ukrywam ze było by to bardzo funkcjonalne rozwiązanie i pewno wielu uzytkownikom by sie przydało w nowej NND bo ceny dysków nie sa juz takie wysokie. Poczytałem na Gogle i znalazłem ze jadra z serii 2.4 maja wbudowane wsparcie dla programowego raidu tylko jak go zrobic ??Wielkie dzięki z góry za pomoc pozdrawiam forumowiczów.

Przyznam, że nie wiem... tzn. nie jestem pewien czy w jądro wkompilowana została obsługa RAID... niestety teraz nie mam dostępu do komputera z NND więc nie pomogę. Ale możesz sprawdzić sam - w katalogu /boot znajduje się plik z configiem kernela. uważnie go przejrzyj czy ma zaznaczone odpowiednie opcje. Choć szczerze przyznam że raczej wątpię.
O ile dobrze pamiętam to możesz zastosować raid softwarowy, niestety nie jestem pewien czy to zadziała jeśli do kernela nie wkompilowano odpowiednich opcji. Czytałem kiedyś bardzo dobre opracowanie dotyczące RAID. Poszukaj, chyba nawet zostało przetłumaczone na polski i powinno być na którejś stronie ze wszystkimi HOWTO. Jeśli nie to na pewno znajdziesz tu: http://www.ibiblio.org/pub/Linux/docs/H ... mats/html/

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.