Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 16 lipca 2025, 21:52

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Witam wszystkich serdecznie.
Od razu zaznaczę że nie jestem zaawansowanym użytkownikiem linuxa dlatego proszę o wyrozumiałość dla tego co piszę.

Sprawa wygląda tak:
Zainstalowany jest NND 28.12.2004. na „neostradzie” z modemem na RJ na serverku uruchomione są : WWW ( Apacze z php ) FTP ( proftpd ) SQL ( mysqld) . wszystko działało dobrze do kiedy nie zainstalowałem Bind-a. Od tego momentu, przynajmniej tak mi się wydaje proftpd odmówił posłuszeństwa. Wszystko inne działa. Zauważyłem że w /var/run/proftpd.pid nie ma nic, jak w pozostałych jest numer procesu tak tam nie ma. Podczas uruchamiania proftpd nic się nie dzieje wszystko przebiega bez błędów. Jednak podczas próby połączenia z netu ( nie mam możliwości w tej chwili sprawdzić w lanie ) wyskakuje przekroczono czas połączenia ! Dodam jeszcze że konfiguracja ftp (proftpd.conf) nie była zmieniana , po instalacji bez zmian działał wiec nie wnikałem w ten plik!!!

Odinstalowałem Bind-a , proftpd nadal nie działał, znudzony i zmęczony dałem sobie spokuj, teraz po 2 godzinach znowu ftp działa!!!

Dlaczego?

Tytuł:
Witam
Znowu ftp nie działa!
Zauważyłem pewną rzecz:
Po uruchomieniu proftpd pojawia się plik /var/run/proftpd.pid , jednak jest on pusty, jednoczenie pojawia się jeszcze jeden plik /var/proftpd.pid , który zawiera numer procesu.
Czy to tak powinno być?? Proszę o pomoc !! :(

Tytuł:
Użytkownik

ja takze zauwazylem ze cos nie gra mi z ProFTP, bo tworze sobie konto dla kogos tam i fajnie bo zaraz po zalozeniu ladnie dziala (kopiowanie, blokada usuwania i takie tam) ale po jakims czasie (byc moze po resecie serwa) konto juz nie dziala... nie wiem czy to zbieg okolocznosci ale tak mi sie wydaje (juz kilka razy tak mialem)...natomiast konto admina dziala zawsze (tylko nowo stworzone konta przestaja dzialac)

Tytuł:
Użytkownik

Szpakos pisze:
ja takze zauwazylem ze cos nie gra mi z ProFTP, bo tworze sobie konto dla kogos tam i fajnie bo zaraz po zalozeniu ladnie dziala (kopiowanie, blokada usuwania i takie tam) ale po jakims czasie (byc moze po resecie serwa) konto juz nie dziala... nie wiem czy to zbieg okolocznosci ale tak mi sie wydaje (juz kilka razy tak mialem)...natomiast konto admina dziala zawsze (tylko nowo stworzone konta przestaja dzialac)

Dodaj sobie "/usr/sbin/proftpd" w pliku /etc/rc.d/rc.local aby ftp startowalo odrazu z systemem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.