Albercik pisze:
Nie obraź się , ale to jest nieprzemyślane. To moje zdanie , jeżeli nie mam racji przekonaj mnie

Cóż... ja jestem za to odpowiedzialny więc spróbuję wyjaśnić dlaczego jest tak a nie inaczej.
Każdy plik w systemie
należy do jakiegoś pakietu. W tej chwili nie ważne do jakiego. Ważne że należy. Więc jeśli jakiś plik edytuję i nie chcę starcić zmian, które wprowadziłem to zabezpieczam go poprzez NoUpgrade... aż tak proste.
Powtórzę - każdy plik jest w jakims pakiecie!
Teraz bardziej szczegółowo - to że firewall jest w pakiecie iptables wynika z dwóch rzeczy:
1. właśnie iptables służy do budowy firewalla więc logiczne jest tu włśanie umieszczenie defaultowego firewalla.
2. system dysponuje poleceniem
/etc/rc.d/iptables save, które ma służyć do zapisania aktualnych ustawień firewalla. I wynik tego polecenia jest priorytetowy w stosunku do standardowego firewalla.
3. Na etapie przygotowań nie mieliśmy (zresztą nadal nie mamy) firewalla z prawdziwego zdarzenia, z możliwością konfiguracji, zintegrowanego z systemem i zgodnego z jego założeniami. Script /etc/iptables/firewall Zciech napisał dla mnie z dnia na dzień jako coś co zawsze w systemie będzie, i tuż po instalacji będzie stanowiło jakąś choćby minimalną osłonę systemu/sieci. Założenie było takie, że administrator w krótkim czasie po instalacji przygotuje swój, zorientowany na własną sieć firewall i wykorzysta mechanizmy systemowe (/etc/rc.d/iptables save) aby tego właśnie używać.
(wyszły trzy, ale mam nadzieje że nie będziesz drobiazgowy.)
Tak czy siak - twoje problemy są wynikiem zaniedbania jednej z dwóch rzeczy - posłużę się hasłami: NoUpgrade lub /etc/rc.d/iptables save.