Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 00:21

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Witam,

Propozycja dla starych wyjadaczy i znawców.

Zlecę postawienie serwera linuksowego (rodzaj dystrybucji nie ma znaczenia).
Serwer musi posiadać następujące funkcje:

:arrow: pełen firewall
:arrow: NAT
:arrow: przypisywanie IP do mac adresu karty
:arrow: przypisywanie userowi po IP gwarantowanej (poniżej tej wartości przepustowość łącza dla usera nie ma prawa spaść) i maksymalnej przepustowości łącza
:arrow: dzielenie łącza na zasadzie:
user dostaje swoją gwarantowaną / maksymalną przepustowość + resztę łącza jeśli nie jest aktualnie wykorzystywana.
Jeśli jest kilku userów, to każdy dostaje swoje + wolne nie wykorzystywane łącze jest dzielone równo pomiędzy nimi.
Jeśli sieć użytkują wszyscy użytkownicy, to podział jest sztywny (od gwarantowanej do maksymalnej przepustowości dla userów).
:arrow: Czasowa blokada p2p w określonych godzinach dla wszystkich bez wyjątku.
:arrow: możliwość czasowego wyłączenia ograniczeń dla całej sieci w wybranych godzinach (z zachowaniem gwarantowanego pasma dla serwera www / ftp / mail ...)
:arrow: w konfiguracji BEZWZGLĘDNIE musi zostać zagwarantowane odpowiednie pasmo dla serwera www / ftp / mail ... Tak by userzy korzystający z netu nie uniemożliwili normalnego korzystania z zasobów serwera.
:arrow: serwery www (obsługa php, cgi), ftp, mail
:arrow: tworzenie wirtualnych serwerów www z kontami pocztowymi (najlepiej poprzez interfejs www). Taka mini platforma hostingowa. Klient wybiera funkcjonalność serwera (gotowe zdefiniowane warianty) i wirtualny serwer jest tworzony i aktywowany z automatu. Lub poprzez interfejs www, admin zakłada odpowiednie konto. Dopuszcza się także opcję tekstową - tworzenie kont z konsoli i zdalnie przez telnet przez admina. wszystkie opcje wchodzą w grę.
:arrow: serwer baz danych MySql z dostępem lokalnym dla aplikacji księgowej, oraz z dostępem z internetu dla dynamicznych serwisów www opartych na bazach danych).
:arrow: przypominanie o płatnościach na 2 możliwości (do wyboru przez admina):
1. Po uruchomieniu pryzpomienia dla konkretnego usera przy odpaleniu obojętnie jakiej strony przez usera, następuje najpierw załadowanie przypomienia a po potwierdzeniu przeczytania komunikatu zostaje mu załadowana strona na jaką chciał wejść. I tak do wyłączenia przypomienia przez admina....
2. Drugi bardziej brutalny, dla zalegających przez dłuższy czas - całkowita blokada internetu. Po odpaleniu przeglądarki i wpisaniu dowolnego adresu strony www ukazuje się komunikat że internet został zablokowany z powodu nieuregulowania nalezności ...
:arrow: Mozliwość wysłania komunikatu do wszystkich userów. Przy pierwszym odpaleniu www przez usera najpierw zostanie mu załadowany zdefiniowany komunikat. Po potwierdzeniu przeczytania, komunikat więcej się nie ładuje.
:arrow: firewall, robienie przydziałów, blokad, komunikaty .... zarządzalne zdalnie przez interfejs www.
:arrow: serwer DNS i proxy

Oczywiście wszystko musi stabilnie pracować i być dopięte na ostatni guzik.
Interesują mnie tylko kompletne i gotowe rozwiązania.
Wyłącznie strona programowa. Sprzęt zakupuje we własnym zakresie.

Ewentualne pytania i oferty z przewidywanym kosztem wdrożenia proszę wysyłać wyłącznie na maila support@polasik.com. W ofertach proszę zawrzeć opis proponowanej platformy sprzętowej do proponowanego rozwiązania.

Przeznaczenie serwera:
:arrow: Brama internetowa
:arrow: Platforma pod sklepy internetowe i serwisy www.
:arrow: Platforma pod bazę danych aplikacji księgowo magazynowej firmy zintegrowaną ze sklepem internetowym.

Odpisuję WYŁĄCZNIE na oferty i pytania złożone drogą mailową.
Oferta wazna do końca września.

Zastrzegam sobie prawo do odpowiedzenia tylko na wybrane oferty.

MODERATOR

polasik_com pisze:
Propozycja dla starych wyjadaczy i znawców.

Zlecę postawienie serwera linuksowego (rodzaj dystrybucji nie ma znaczenia).

Ciekawa propozycja, ale chyba Cię na to nie będzie stać...
Postawienie takiego "samograja" to nie jest taka prosta sprawa, szczególnie że pominąłeś całkowicie support i dokumentację. Osobiście, gdybym był na Twoim miejscu, nie odważyłbym się prowadzić serwera, który ktoś dla mnie zrobił i sobie poszedł w siną dal.
IMVHO to zlecenie kwalifikuje się tylko dla własnego, stałego zespołu lub do całkowitego outsourcingu.

Tytuł:
MODERATOR

ale sie rozmazyl ;D
nie lepiej to samemu wypracpwac?? przeciez czesc z tych rzeczy mozesz zrobic sam w 15 minut ;D a niektorych nie da rady zrobic nikt z nas np. sterowanie firewallem przez www to nie takie proste jakby sie wydawalo :P a zreszta jakby bylo to by bylo ;D ;D lapiej wlacz sie do prac to mozesz osiagnisz to wszszytko za free :P

wydaje mi sie ze nie znajdziesz nikogo kto to zrobi od a do z na 100% dobrze poniewaz jak juz Mis wspomnial nie jest to prosta sprawa i jak ktos umi robic strony i zrobi sterowanie firewallem albo inna poczta to i tak stanie przy czyms innym.

Co 2 glowy to nie 1

Tytuł:
To że postawienie takiego serwera nie jest sprawą prostą, to wiem.
Dlatego kieruje tą ofertę wyłącznie do znawców tematu. Powiedział bym nawet wybitnych znawców tematu.

Na dzień dzisiejszy interesuje mnie ile by kosztowało samo postawienie takiego "samograja". Za ile takie coś mogło by powstać.

Czy mnie na to stac czy nie to ocenię jak będę znał jeden bardzo ważny wskaźnik - cenę

Co do supportu. To sprawa jasna, że wykonawca tegoż projektu może liczyć na stałą współpracę w tym zakresie.

Póki co wszystko jest w fazie projektów i kalkulacji.

Rozważam jeszcze jedną platformę programową z którą dam sobie radę sam - Windows SBS 2003 w odpowiedniej wersji. A cały podział internetu oprzeć o rozwiązania typowo sprzętowe typu menedzery pasma i switche zarządzalne.

Wszystko jest kwestią ostatecznej ceny każdego z rozwiązań.

Tytuł:
Jeśli nie da się zrobić wszystkiego to w takim razie proszę o oferty z zaznaczeniem że tego i owego zrobić się nie da. A cała reszta kosztuje tyle i tyle ...

Tak się składa że w linuksie nie czuję się za dobrze.
Na eksperymentowanie na własną rękę w czymś, czego nie znam perfekt nie mam czasu.

Sam to mogę od ręki większośc rzeczy zrealizować przy użyciu serwera windowsowego i odpowiednich gotowych rozwiązań sprzętowych.

Pozatym kto mówi że ja chce coś za free ??

Tytuł:
Honorowy Admin

To wszystko jest do zrobienia. Fakt, że niektóre rozwiązania byłyby dość trudne i sądzę, że zależne od typu łącza. Część instalacji należałoby zrobić na miejscu zaś dokonfigurowanie można robić zdalnie. Najbardziej problematyczną sprawą jest kwestia tej aplikacji księgowej. Należałoby od razu wiedzieć, co to ma być. Osobiście muszę powiedzieć, że rozmowę zaczynałbym dopiero od 2 K zł.

Tytuł:
Chwilowo pomijamy problem aplikacji księgowej jeśli to może przyspożyć problemów. Bo na to mam w zamierzeniu postawić osobny serwerek fizyczny bez dostępu do internetu - kwestia bezpieczeństwa.

Przyjmujemy że serwer baz danych ma służyć wyłącznie dynamicznym serwisom www.

Tym samym, zdejmuję z serwera cięźar obsługi aplikacji księgowej.

Pozostaje nam brama internetowa i serwer webowy.

Tytuł:
MODERATOR

polasik_com pisze:
kieruje tą ofertę wyłącznie do znawców tematu. Powiedział bym nawet wybitnych znawców tematu.
[...]
Czy mnie na to stac czy nie to ocenię jak będę znał jeden bardzo ważny wskaźnik - cenę
[...]
Co do supportu. To sprawa jasna, że wykonawca tegoż projektu może liczyć na stałą współpracę w tym zakresie.
[...]
Póki co wszystko jest w fazie projektów i kalkulacji.

Nie chciałewm cię urazić, po prostu zakres zadań przedstawiony wykracza daleko poza możliwości jednej osoby.
Oczywiście można wszystko poskładać z klocków, jednak komunikacja pomiędzy poszczególnymi modułąmi musiałaby chyba zostać stworzona od zera. To zajmie czas, a co za tym idzie podniesie koszty, faza testowa będzie wymagała środowiska zblizonego to tego w którym wszystko ma docelowo działać, to pochłonie kolejne koszty, przekazania takiego serwera bez pełnej dokumentacji po prostu sobie nie wyobrażam, to też zajmie czas czyli pochłonie kolejne koszty...
Pomijam problemy z dostosowaniem do istniejącej aplikacji księgowej...

IMHO najtaniej będzie znaleźć etaty dla 2-3 fachowców, którzy system będą budować w trakcie jego rozwoju (oczywiście zakładam, że skala przedsięwzięcia jest odpowiednio duża). Zapewni on jednoczesnie niezbędny support.

Na freshmeat.net widziałem kiedyś kompletne rozwiązania dla ISP, robiące mniej więcej to o co ci chodzi, jedno chyba nawet na licencji GPL. Nadal jednak wdrożenie tego będzie dużą pracą. I nadal będziesz potrzebował supportu...

Tytuł:
To chyba zostaje mi windoza która mam obcykaną + troszkę dodatkowego hardware'u

Skala projektu nie jest az tak duża aby zatrudniać 2-3 ludzi na etat.

Dzięki za wszelkie komentarze.

Tytuł:
Użytkownik

polasik_com pisze:
Skala projektu nie jest az tak duża aby zatrudniać 2-3 ludzi na etat.

Mis' pop rostu chciał wkręcić w to ekipe PGF :wink:

Tytuł:
Honorowy Admin

Wydaje mi się, że Mis' widzi to trochę zbyt pesymistycznie. Co prawda zdarzyło mi się już otrzymać propozycję podobną (przerobienie dystrybucji) i po otrzymaniu specyfikacji złapałem się za głowę. Zleceniodawca przewidywał koszty na jakieś dwa tysiące, a fachowcy stwierdzili, że negocjacje to można byłoby zacząć dopiero od dwudziestu.
W tym przypadku jednak sądzę, że wystarczyłaby standardowa dystrybucja z dodatkami. Oczywiście wiele by zależało od szczegółów. Przy stosunkowo niewielkiej sieci można zastosować NND (licząc się z prostym co prawda, ale konsolowym elementem konfiguracji), przy dużej sieci należałoby zastosować jakąś z dużych dystrybucji. Do wspomagania zarządzania można zastosować LMS, postawienie serwera www też nie jest problemem, zarządzanie firewallem też da się na kilka sposobów rozwiązać. Oczywiście w tym przypadku musiałaby być dokłądna rozmowa między wykonawcą i zleceniodawcą, która pozwoliłaby na dokładne ustalenie działań. Zastosowanie Windows do dzielenia połączenia to z jednej strony koszty, bo musimy mieć licencję na odpowiednią wersję np. Windows 2003 server, a to niemałe pieniądze. Ponadto dochodzą koszty dodatkowych aplikacji, firma przecież nie może mieć piratów. A to można oszacować już na jakieś 3 tysiące złotych. Postawienie linuksa w konsekwencji wydaje się tańsze, jednak jego obsługa potem będzie mniej "klikalna". Z drugiej jednak strony, dobrze zabezpieczony serwer bedzie wymagał mmniej pracy i mniej uwagi niż ciągłe chronienie Windows przed trojanami i wirusami.
Miś' nie chciał na pewno wkręcic ekipy PGF, bo ta jest i tak dość mocno zajęta :D - ja sam pisząc w tym wątku, raczej udzielam tylko dobrych rad, bo zaczynam właśnie wakacje i zamierzam nieco odpocząć ;) na dodatek mam do zrobienia BIP i wreszcie chciałbym wrócić do rozwoju NND, więc i tak mam roboty sporo. Być może jednak mógłbym znaleźć kogoś do takiego zlecenia, musiałbym jednak znać więcej szczegółów.

Tytuł:
Nie no jak bym miał windows wykorzystać do dzielenia to niebardzo mi się to widzi. Windoza ma róźne odbicia przy dzieleniu połączenia ... Przerabiałem to nieraz. Jeśli chodzi o samo dzielenie połączenia, to zdecydowanie wolę dedykowane rozwiązania typowo sprzętowe typu managery pasma i routery sprzętowe + zarządzalne switche. Rozwiązanie drogie aczkolwiek niezawodne. Co do zabezpieczeń sieci przed wirusami to w grę wchodzi jakaś brama zywall'a czy symanteca.
No ale to sa gigantyczne koszty startowe.

Serwer linuksowy w postawieniu tańszy (nie ma opłat za licencję), ale z kolei support w razie jakiś problemów mógłby przedrożyć całą zabawę kilkukrotnie w stosunku do rozwiązań typowo sprzętowych ....

Mimo wszystko chyba zdecyduję się na hardware'owe zabezpieczenia i dzielenie sieci, a serwerek bazodanowy i webowy stanie na windozie 2003. Oemowe wersje są po przystępnej cenie. W dodatku całe rozwiązanie jestem w stanie wdrożyć i ogarnąć samemu. A i w razie problemów supprot i zastępstwo na moje miejsce łatwiej znaleźć ....

Mimo wszystko dzięki za komentarze i propozycje.

P.S. Na allegro ktoś kiedyś sprzedawał dyski z jakąś dystrybucją do dzielenia łącza ze statystykami, firewallem, .... etc.
Co o tym sądzicie? Czy taki dysk z postawionym linuksem wystarczy po prostu podpiąć do kompa i działa, czy jest to poprostu naciąganie ludzi ??
Nie mam zamiaru z tego korzystać, ale jestem ciekaw waszej opinii.

Tytuł:
MODERATOR

Po pierwsze primo - niech pierzem porosnę jeśli, jak ktoś napisał, chcę wkręcić w to zlecenie PGF... Natomiast jeśli znalazłby się sponsor, który pomógłby w pracach nad NND finansując spotkania/zloty/sprzęt to myślę, że nie tylko PGF by się w to włączyło. I po jakimś czasie takie kompleksowe rozwiązanie byśmy wspólnie przygotowali. Obawiam się jednak że trochę by to potrwało....
Po drugie primo - myślę że jednak nie jestem tu zbytnim pesymistą - projekt za spore pieniądze musi być dopracowany w najdrobniejszych szczegółach, szczególnie jeśli założenie jest takie że po przekazaniu zleceniodawca sam ma tym administrować.
Po trzecie primo - polasik_com w kilku punktach przedstawił jak powinna(*) wyglądać NND. Bardzo za to dziękuję. Wszystkim, którzy chcą w jakiś sposób pomóc w rozwoju NND bardzo polecam przeanalizowanie pszczególnych punktów (współpracę z programem księgowym proponuję tymczasem pominąć).

(*)Może powinniśmy zdecydować w końcu czy NND to chłopiec czy dziewczynka... nigdy nie wiem jakiej formy używać.

Tytuł:
Użytkownik

Mis' pisze:
(*)Może powinniśmy zdecydować w końcu czy NND to chłopiec czy dziewczynka... nigdy nie wiem jakiej formy używać.

ten NND vs ta NND vs to NND.
Wydaje mi sie, ze forma nijaka jest najbardziej odpowiednia.

Tytuł:
MODERATOR

obojniak - eh niebardzo
facet - cholera kolejny co za duzo t oniezdrowo
laska - tego jeszcze nie bylo ale na tylu facetow to nie wyzyje
dziecko - pedofili mysle ze tu nie ma

Tytuł:
hehehehe.

Tu sami faceci, więc może laska będzie lepsza i bardziej będzie zachęcała nad dalszymi pracami nad NIĄ ??:)

Tylko czy ona to przeżyje !!!???
Tylu facetów jak ją zacznie obracać to nie wytrzyma :]

Biedna TA Nasza Nowa Dystrybucinka ;)

Tytuł:
MODERATOR

polasik_com
Możesz nam zdradzić co ten serwer ma robić? Ilu userów obsługiwać? Bo może po prostu źle stawiasz zadanie a sprawa jest banalna? Większość funkcji, o których piszesz jest dostępna na NND...
Natomiast jeżeli ma to być duże przedsięwzięcie to po pierwsze pomysł stawiania tego na jednej maszynie jest absurdalny. W takiej sytuacji widzę tu conajmniej 4 maszyny.
1. Firewall
2. Serwer www/ftp
3. Serwer mailowy
4. Serwer SQL
Do tego należało by rozważyć oddzielną maszynę na serwer proxy...
To jak?

Tytuł:
lamer pisze:
polasik_com
Możesz nam zdradzić co ten serwer ma robić? Ilu userów obsługiwać? Bo może po prostu źle stawiasz zadanie a sprawa jest banalna? Większość funkcji, o których piszesz jest dostępna na NND...
Natomiast jeżeli ma to być duże przedsięwzięcie to po pierwsze pomysł stawiania tego na jednej maszynie jest absurdalny. W takiej sytuacji widzę tu conajmniej 4 maszyny.
1. Firewall
2. Serwer www/ftp
3. Serwer mailowy
4. Serwer SQL
Do tego należało by rozważyć oddzielną maszynę na serwer proxy...
To jak?

Otóż tak.
Przedsięwzięcie jest dość małe. A przynajmniej początkowo takie będzie.

Potrzebyję serwera który podzieli mi internet dla początkowo max 10 - 15 userów.
:arrow: pełen firewall
:arrow: NAT
:arrow: przypisywanie IP do mac adresu karty
:arrow: przypisywanie userowi po IP gwarantowanej (poniżej tej wartości przepustowość łącza dla usera nie ma prawa spaść) i maksymalnej przepustowości łącza
:arrow: dzielenie łącza na zasadzie:
user dostaje swoją gwarantowaną / maksymalną przepustowość + resztę łącza jeśli nie jest aktualnie wykorzystywana.
Jeśli jest kilku userów, to każdy dostaje swoje + wolne nie wykorzystywane łącze jest dzielone równo pomiędzy nimi.
Jeśli sieć użytkują wszyscy użytkownicy, to podział jest sztywny (od gwarantowanej do maksymalnej przepustowości dla userów).
:arrow: Czasowa blokada p2p w określonych godzinach dla wszystkich bez wyjątku.
:arrow: możliwość czasowego wyłączenia ograniczeń dla całej sieci w wybranych godzinach (z zachowaniem gwarantowanego pasma dla serwera www / ftp / mail ...)
To w zasadzie mógłbym osiągnąć w dużej części stosując sprzętowe routery i managery pasma.
Częściowo, bo brakowało by mi tutaj mozliwości wysłania komunikatu do userów i blokady internetu połączonej z odpowiednim komunikatem.

Na początek będę miał do dyspozycji 2 megowego DSL'a, więc szkoda by było nie wykorzystać tego faktu stawiając własne serwery www z obsługą php i MySQL oraz mail.
W zamierzeniu było, by klient firmy mógł sobie sam aktywować wirtualny serwerek o zdefiniowanej z góry jednej z dostępnych konfiguracji. Jednak wycofuję się z tego pomysłu. Będę sam ręcznie zakładał wymagane konta, bo nie będzie tego aż tyle.
Mam zamiar zająć się między innymi tworzeniem sklepów internetowych. Mam od tego ludzi i potencjalnych klientów.
Będzie to oferta kompleksowa (sklep razem z hostingiem). Wykupienie jakiegoś wirtuala raczej odpada, bo tam liczą sobie między innymi za transfer danych (w różnych cyklach od miesiąca do roku). Wykupienie hostingu z dużym transferem to majątek, a kolokacja serwera jeszcze większy....

Pozatym po co bulić jak można na własnych zasobach dodatkowo zarobić. Prawda ? :)

Oczywiście łącze wraz z przybywaniem klienteli na internet i zwiększaniem się zapotrzebowaniem na hosting, będzie wymagalo wymiany na coś lepszego, ale na poczatek starczy.

Serwer proxy dodatkowo zmiejszy mi obciążenie łącza.
Do obsługi domen własnych i klientów niezbędny będzie też serwer primary DNS (secondary zapewnia dostawca łącza)

Jak więc to widzisz?
Jedna mocniejsza maszyna czy kilka słabszych?

Na serwer bazodanowy do obsługi aplikacji księgowej będę miał osobną potężną maszynę na windozie SBS 2003, gdyż lepiej to wszystko współpracuje, a tu musze mieć mozliwośc bezwzględnego osobistego reagowania na wszystkie ewentualne problemy. Jednak aplikacja księgowa to drugi etap wdrożenia. Ze względu na koszty przesunięty w czasie i początkowo będę musiał sobie radzić bez tego metodą papierkową :|
Po wdrożeniu tej częsci projektu, będę dysponował i tutaj serwerem SQL, który marnować się raczej nie będzie :).

Tytuł:
Użytkownik

Zainteresuj się ISA Server 2004 (całkowita obsługa internetu + proxy).

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
Potrzebyję serwera który podzieli mi internet dla początkowo max 10 - 15 userów.

W takim razie wypalaj płytkę z NND i czytaj forum... Sam skonfigurujesz wszystko czego ci potrzeba. Podpowiem tylko, że zamiast niceshapera potrzebujesz zciechowego rc_htb.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.