Milosz_mily pisze:
zakupiłem 40GB i mam problem. Chcę go podzielić ręcznie, ale niestety nie wiem ile dla danej partycji przypisać miejsca.
Plan mam taki:
/dev/boot
/boot a nie /dev/boot. Zresztą przy innych masz ten sam błąd. Wyjątkiem jest katalog /dev, pozostałe nie mają tego "dev" w nazwie ani ścieżce.
Na ten katalog wystarczy 10 -20 MB. Mniej jeśli zamierzasz mieć tylko jeden kernel więcej jeśli chcesz trzymać różne kernele instalowane ręcznie.
Milosz_mily pisze:
/dev
ten katalog zajmuje ok 300 KB, nie ma najmniejszego sensu aby trzymać go na osobnej partycji.
Milosz_mily pisze:
/
To jest główny katalog, jego rozmiar jest zależny od tego jak planujesz rozmieścić pozostałe katalogi, które są podkatalogami w /
Generalnie jeśli /usr, /home, /var/log masz na osobnych partycjach to ok 1 GB będzie aż nadto.
Milosz_mily pisze:
/usr
ten katalog zawiera większość programów i bibliotek, a także many i różne inne rzeczy (źródła, nagłówki, pliki informacyjne itp) więc powinien być dość duży. Jednak więcej niż 2-3GB nie potrzeba.
Milosz_mily pisze:
/var
w /var jest trochę rzeczy zajmujących miejsce. Trudno jest podać ile potrzebujesz jeśli nie wiadomo jakie serwery zamierzasz uruchomić. Pami ętaj że w /var/cache trzymane są między innymi kopie zainstalowanych pakietów... ponieważ planujesz osobno mieć logi więc myślę że możesz na /var przeznaczyć mniej więcej tyle samo co na /usr. U mnie taka zależność się zazwyczaj sprawdzała.
Milosz_mily pisze:
swap (2x zainstalowany RAM??)
tej bzdury chyba już nigdy się nie pozbędziemy... a jak byś miał 1GB ram, to dałbyś 2GB swapa? przecież to bez sensu, szczególnie przy dzisiejszych cenach pamięci... Znów trudno odpowiedzieć bez informacji ile masz ramu i jakie usługi działają... osobiście uważam ze przy 128 MB ram i działającej poczcie wystarczy 128 MB swapa. dla pewności daj 256 i będzie na pewno wystarczające.
Milosz_mily pisze:
/log
znów zalezy... jak długo chcesz trzymać logi i jakie usługi będą działały...
zalezy to też od konfiguracji logrotate. Osobiście dałbym poniżej 1GB. Sporo poniżej...
Milosz_mily pisze:
/backup
tyś się uparł... jak można ci odpowiedzieć na to pytanie nie wiedząc jak zamierzasz backupować system? będizesz robił pełny backup? czy tylko pliki konfiguracyjne, a może po prostu poszczególne katalogi? ile backupów zamierzasz trzymać?
Poza tym pamiętaj, że trzymanie backupu na tym samym dysku który backupujesz ma mało sensu. Zazwyczaj jednak padają całe dyski a nie poszczególne partycje... osobiście bym dodał drugi dysk i na nim trzymał backupy. ewentualnie zainstalowałbym cdrw i backupy nagrywał na płytki.
Milosz_mily pisze:
/home
wszystko co ci zostanie....
Dodatkowa uwaga - pamiętaj, że to co ci tu napisałem miało ci dać tylko ogólne pojęcie, dokąłdnie to musisz sobie sam to wszystko zaplanować uwzględniając twój sprzęt, działające usługi i to jak zamierzasz tym wszystkim administrować...