A najlepiej zainstaluj sobie Windows XP zamiast Freesco i Winroute i będzie naprawdę fajnie
Jakieś dwa lata temu w wyniku praktycznych doświadczeń zarekomendowaliśmy Freesco bez DOS, ponieważ stwierdziliśmy, że po zaniku napięcia rzadziej zdarza się "read only". Dosowy scandisk niestety w wielu przypadkach "naprawia" linuksowe pliki tak, że pozostaje jedynie reinstalacja. Zaś dosfsck też można uruchamiać automatycznie.
Na twoim miejscu zainteresowałbym się jednak komunikatem "Root directory is full", coś w tym musi być. Dałeś jedynie 250 MB na systemową partycję, ja mam 500 (czyli maksimum) i od czasu do czasu musze usunąć trochę śmieci. Całkiem możliwe że faktycznie brakuje miejsca na dysku. Wykonałbym najpierw komendę umssync a potem sprawdził, co tam na dysku przybyło - możesz się zdziwić.
Co do kernela i ramdisku Bo$dana, nie ujmując nic autorowi, to nie wiem czy w dłuższym używaniu to właśnie kernel lub ramdisk nie przyczyniają się do problemów. Trzeba byłoby to sprawdzić dokładnie, przeglądając między innymi logi systemowe.
Na koniec uwaga. Mam na serwerze Freesco od 20 lutego 2002, z tego ponad trzy lata Freesco bez startowych plików dosowych, przez ponad rok takiej pracy nie miałem jeszcze narzędzia dosfsck i wcale nie było ono zbytnio potrzebne. Również bez plików dosowych pracowały dwa inne serwery, którymi administrowałem (obydwa ponad dwa lata, teraz zastąpione przez NND) i tez nie było żadnych problemów. U mnie w domu nie ma zbyt czestych zaników napięcia, ale na dwóch pozostałych zdarzało sie to po kilka razy w miesiącu i nigdy nie musiałem serwerów podnosić ręcznie.
Co do kwesti "no space left" - to komenda free pokaze ci ile masz miejsca nie tylko na hda1 ale równiż w ram0 (ramdisk) i to drugie zwykle jest przyczyną komunikatu. Doraźnym sposobem jest usunięcie katalogu /tmp i zrobienie linku symbolicznego z katalogu rzeczywiście istniejącego na dysku (np. ln -s /mnt/tmp /tmp). Po restarcie wszystko wróci do normy. Nie zalecam takiego rozwiązania na stałe, poniewą są procesy, które do /tmp coś zapisac chcą przy starcie i może to być powodem błędów podczas startu.