Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 4 lipca 2025, 19:41

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Witam serdecznie, przglądam to forum od kilku godzin i nie mogę doszukac sie konkretnej odpowiedzi na meczące mnie pytanie . Jesli mozecie pomóc to bede wdzieczny.

Potrzebuję zrobić router na nnd dla neo 6 Mb i zastanawiam sie czy kompi PENTIUM II 350 Mjz da sobie z tym rade.
Bedzie tam zainstalowane tylko htb z usług i oczywiście routing .
Od dwoch lat używam nnd na trzech kompach po ok 300 mhz i dla dsl 1 Mb nie ma prblemów , ale jak z ta neo bedzi to nie wiem .

czy moze ktoś doradzić ?

Tytuł:
Użytkownik

Też właśnie ostatnio myślałem jaka jest zależnośc między szybkością komputera - procesora, ilością RAMu a jego możliwościami obsługi danego łącza. Ważne jest tu jeszcze ilu użytkowników będzie korzystać ...
Tutaj możesz popatrzeć co i jak w praktyce:
http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=6904
No ale właśnie jak to jest :?:

Tytuł:
MODERATOR

To raczej nie kwestia łącza ale ilości użytkowników a tej liczby nie podałeś. Jeżeli to kilka-kilkanaście osób to nie widzę problemu.

Tytuł:

ja mam 6 mbit neo na 25 osob. niceshaper. 100 kb/sec user download, 8 kb/sec max upload. przy 15 osobach w sieci skarzyli mi sie ci co grali gierki online ze ping skacze z 30 na 150 :P nie mam conlimita zadnego. server na duronie 800, 512 ram, hdd 80 gb. p2p nie przycinane. zmienilem serva na semprona 2500+ roznice czuc. wykozystanie mocy proca w szczycie ok 25%. problem z pingami minal. na servie mam statystyki ipfm i apacza. apacz tylko dla lokalnej sieci. duron 800 smialo pociagnie ci 20 userow i kazdy bedzie mial komfort jakby mial szybkiego neta sam w domu. mam w pracy 450 mhz proca. daje rade. pingi w grach oczywiscie juz nie 30-60 ale 80-200. ale do www ladnie smiga na 20 osob nawet 450

Tytuł:
Użytkownik

tierr pisze:
ja mam 6 mbit neo na 25 osob. niceshaper. 100 kb/sec user download, 8 kb/sec max upload. przy 15 osobach w sieci skarzyli mi sie ci co grali gierki online ze ping skacze z 30 na 150 :P nie mam conlimita zadnego. server na duronie 800, 512 ram, hdd 80 gb. p2p nie przycinane. zmienilem serva na semprona 2500+ roznice czuc. wykozystanie mocy proca w szczycie ok 25%. problem z pingami minal. na servie mam statystyki ipfm i apacza. apacz tylko dla lokalnej sieci. duron 800 smialo pociagnie ci 20 userow i kazdy bedzie mial komfort jakby mial szybkiego neta sam w domu. mam w pracy 450 mhz proca. daje rade. pingi w grach oczywiscie juz nie 30-60 ale 80-200. ale do www ladnie smiga na 20 osob nawet 450

Jestes pewnien, ze to po zmianie maszyny pingi spadly ? Czy ktos zaobserwowal u siebie cos podobnego ? Zawsze mi sie wydawalo, ze przy przydzialach pasma dla userow stanowiacych kilkadziesiat % posiadanego lacza wysokie pingi sa nieuniknione...

Tytuł:
Użytkownik

a moze warto sie zastanowic nad uslugami zainstalowanymi na routerze.

wlasnie one zabieraja moc procesora.
wielkosc lacza do i z netu nie ma tu nic do zeczy! ilosc uzytkownikow owszem!
i najwiekszy wplyw maja bayery.

ja na celeronie 300 mam 25% zajetosci procka przy 7 osobach a jak ludzie sie wlacza to zajetosc skacze na 50 przy 25 klientach.

na celeronie 500MHz przy 50 osobach jest 55%.

niestety zeby zaoszczedzic mocy zmienilem czasy pracy mrtg, statystyk itp.

mam tylko to co niezbedne do sledzenia ruchu.

Tytuł:

jestem pewien ze przy zmianie maszyny pingi spadly. mam niceshapera ustawionego tak ze nie wysyci maxa uploadu, downloadu :> naprawde czuc roznice jak sie przejdzie na szybszy sprzet. a tak btw. wolal bym miec w serverze pIII 450 niz durona 800 :>

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.