Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 5 lipca 2025, 23:49

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PGF

Chciałbym oficjalnie zapytać jakie są plany na przyszłość - co dalej z NND . Kilka ciekawych propozycji zostało odrzuconych , więc chciałbym wiedzieć jaki kierunek obiera teraz NND ? Do czego zmierzacie ? Może obsługa RAID (heh ...pytanie retoryczne ...) ? jakie są założenia ?

MODERATOR

Albercik pisze:
Chciałbym oficjalnie zapytać jakie są plany na przyszłość - co dalej z NND . Kilka ciekawych propozycji zostało odrzuconych , więc chciałbym wiedzieć jaki kierunek obiera teraz NND ? Do czego zmierzacie ? Może obsługa RAID (heh ...pytanie retoryczne ...) ? jakie są założenia ?

możesz konkretniej? jakie to popozycje zostały odrzucone?
Co do planów to przede wszystkim odpluskwianie i aktualizacja tego co jest. Przygotowywanie kolejnych konfiguratorów. Polonizacja oprogramowania i manuali. Przepisanie instalatora w dialogu i dalsza modularyzacja. Automatyzacja procesu publikowania pakietów i uaktualniania repozytoriów.
Z grubsza to wszystko na jakiś czas (prawdopodobnie dwa najbliższe wydania).
Najbliższe wydanie (kiedykolwiek ono nastąpi) będzie zawierało głównie zmiany związane z nową wersją openssl a jego celem będzie głównie wyrównanie wersji pakietów u użytkowników, będzie to wersja 0.2. Kolejne wydanie (0.3) najrawdopodobniej będzie również tylko aktualizacją.

Tytuł:
PGF

Czyli oprócz "szlifowania" już istniejących i konstruowanai pomniejszych pakietów nie ma żadnych innych założeń ?

Tytuł:
MODERATOR

Albercik pisze:
Czyli oprócz "szlifowania" już istniejących i konstruowanai pomniejszych pakietów nie ma żadnych innych założeń ?

a mógłbyś odpowiedzieć na zadane ci pytanie? bo odnoszę wrażenie, nie tylko z tego wątku, że jakoś unikasz konkretów.
Odpowiadając zaś na twoje pytanie - na dzisiaj mogę powiedzieć, że jeśli nic się nie zmieni w możliwościach autorów to najbliższe dwa wydania będą tylko aktualizacjami.

cytat okolicznościowy:

Nie pytaj co partia może zrobić dla ciebie, pytaj co ty możesz zrobić dla partii!

Tytuł:
Użytkownik

Korzystajac z okazji.
Czy bedzie dodany do dystrybucji jakis sniffer przydaloby sie troche wiecej narzedzi do analizy ruchu iptraf i tcpdump to chyba za malo zwlaszcza jak na dystrybucje serwerowa.

Tytuł:
MODERATOR

2jarek pisze:
Czy bedzie dodany do dystrybucji jakis sniffer przydaloby sie troche wiecej narzedzi do analizy ruchu iptraf i tcpdump to chyba za malo zwlaszcza jak na dystrybucje serwerowa.

Nie wiem. Jako, że nigdy nie musiałem uzywać tego typu narzędzi nie znam ich i trudno mi cokolwiek porównywać. Skądinąd wiem, że oba są swego rodzaju "standardem przemysłowym" i dlatego właśnie zostały przygotowane. Biorąc zaś pod uwagę jedno z założeń NND (jedno zadanie - jeden pakiet), zresztą od początku niezbyt rygorystycznie przestrzegane, najlepiej by było podmienić jeden z nich lub oba na coś mającą większą funkcjonalność. Ja, niestety, nawet nie wiem czy coś takiego istnieje.
No i oczywiście pozostają repozytoria nieoficjalne, ale tu musieliby się wypowiedzieć ich autorzy...

Tytuł:
MODERATOR

2jarek pisze:
Korzystajac z okazji.

http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=9381
Ettercap ma bardzo duze mozliwosci.

Tytuł:
Użytkownik

Co do ettercapa to fajna zabawka nie nie powinno byc z nia problemu na nnd skoro ma jajco podobne do slacka 10.x . Kiedys odpalilem to cacko na slacku 7.0 i dzialal jak zloto tylko doinstalowac glib.c nie wiem czy macie w tym waszym NND i make :-)

Tytuł:
PGF

Mis' pisze:
a mógłbyś odpowiedzieć na zadane ci pytanie? bo odnoszę wrażenie, nie tylko z tego wątku, że jakoś unikasz konkretów.

nie zauważyłem pytania ..... możesz ponowić ? Chodzi o odrzucone propozycje ? Mój temat dyżurny - RAID .

Cytuj:
cytat okolicznościowy:
Nie pytaj co partia może zrobić dla ciebie, pytaj co ty możesz zrobić dla partii!

Czy na prawdę aż tak mało zrobiem ? Czy Liczba "pomógł" na forum jest taka ważna ? Nawiasem mówiąc jestem bezpartyjny :wink: , nienawidze polityki i nie lubię nierobów . Dyżurny przykład : walczę z RAID'em i robię postępy . Ile jestem w stanie zrobić dla partii NND tyle robię .

Wystarczy już "o mnie" teraz kontynuujmy temat. Skoro Mis' uważa ,że to , czy zostanie dodana jakaś nowość do NND zależy od Wspaniałej Reszty Autorów to proszę o wypowiedź także resztę .

Cytuj:
Odpowiadając zaś na twoje pytanie - na dzisiaj mogę powiedzieć, że jeśli nic się nie zmieni w możliwościach autorów to najbliższe dwa wydania będą tylko aktualizacjami.

Możesz wyjaśnić - szczególnie moment "możliwości autorów" ....

Tytuł:
Honorowy Admin

Od razu zaznaczam, że moja odpowiedź ma charakter prywatny. Nie konsultowałem jej z nikim i być może część developerów NND ze mną się nie zgodzi.
Otóż NND od samego początku powstawała jako dystrybucja, która ma zastąpić Freesco wszędzie tam, gdzie pojawiają się nowe urządzenia, potrzebna jest obsługa USB lub nowe programy, których we Freesco nie ma.
Najważniejszy jest tzw. target dystrybucji. Wg mnie mają to być użytkownicy początkujący w zakresie serwerów, dla których mnogość opcji w dużych dystrybucjach jest nie do opanowania. Jednocześnie ważne, że jest to linux przeznaczony do małych (sic!) sieci. Zatem bierzemy pod uwagę starszy standardowy sprzęt. Przeważnie w roli serwerów występują pecety wycofane z użytku desktopowego. Zdajemy sobie sprawę, że obecnie tanio można kupić też używane serwery po kilka zaledwie tysięcy złotych i niektórzy mają chrapkę na taki sprzęt. Jednak zastosowanie kilkuprocesorowej maszyny z raidem 5 dla osiedlowej sieci 50 komputerów naprawdę nie ma sensu, nie ma sensu też w szkole czy małej firmie. Na dodatek przygotowanie tej dystrybucji pod jakiegoś konkretnego Compaqa czy IBMa może się okazać nieprzydatne dla wszystkich innych użytkowników.
W ciągu ostatnich dwóch lat dostawałem pytania od ludzi którzy chcieli NND stawiać jako serwer w sieciach dla ponad 2 tysięcy komputerów i pytali mnie o różne "whatever" potrzebne w tak dużych sieciach. Dla mnie to jakaś dewiacja. W takiej sieci potrzebna jest dystrybucja korporacyjna i jeśli firma ma 2 tysiące komputerów to nie wierzę, że nie stać jej na porządnego admina i jakąs wersję SuSe czy RedHata. NND nie jest do tego przeznaczona. Inny przykład to niedawne pytanie o obsługę dysków sata. Gdy zapytałem po co, dostałem odpowiedź, że firma kupiła komputer na serwer za prawie 6 tysięcy, dwuprocesorowy z sata i 2 giga pamięci. I znowu - skoro ich stać to niech dokupią choćby Mandrivę (lubi inną dystrybucję) a kilkaset złotych. Skoro docelowo zapewne będą tam miały działać rzeczy, które w małych sieciach nigdy nie będą potrzebne.
Trochę zbaczam z tematu, ale skoro już o adminach, to znam kilka przynajmniej sieci komercyjnych, postawionych na NND, których administratorzy (właściciele) nie potrafią zupełnie podstawowych rzeczy. Szlag mnie trafia na to, że mają czelność brać od ludzi pieniądze, za źle skonfigurowane i źle działające usługi... nawet NND wymaga pewnego minimum wiedzy.
Wracjając do priorytetów rozwoju NND, to sądzę, że na pewno ważne jest testowanie kart radiowych (ale na Boga nie jako sprzętu udostępniającego net dla kilkudziesięciu użytkowników). Ważne są kolejne ułatwienia dla administratorów. Ważne jest również wszystko to, co wiąże się z bezpieczeństwem.

Tytuł:
MODERATOR

Albercik pisze:
Mis' pisze:

nie zauważyłem pytania ..... możesz ponowić ? Chodzi o odrzucone propozycje ? Mój temat dyżurny - RAID .

Dziwne że nie zauważyłeś... było w pierwszej linijce mojej odpowiedzi. Czyżbyś czytał nieuważnie? Tak, chodzi mi o odrzucone propozycje. I zwracam ci uwagę, że po raz drugi używasz liczby mnogiej popierajac ją jednym przykładem. Mnie zawsze uczyli że liczby mnogiej używa się tam gdzie mowa jest o przynajmniej dwóch elementach. Przypominam również, że ty pisałeś o kilku odrzuconych propozycjach. Powtórnie proszę o podanie tych kilku przykładów.
I dodam, że propozycja dodania obsługi raid nie została odrzucona, btw. pokaż gdzie napisane jest że takowej w nnd nie będzie, a jest w tej chwili niemożliwa do zrealizowania. Z powodu braku dostępu do odpowiedniego sprzętu. Będzie dodana, co mówiłem ci kilkakrotnie, kiedy będziemy mogli przeprowadzić odpowiednie testy. Ile razy jeszcze każesz sobie to powtarzać?

Albercik pisze:
Cytuj:
cytat okolicznościowy:

Czy na prawdę aż tak mało zrobiem ? Czy Liczba "pomógł" na forum jest taka ważna ? Nawiasem mówiąc jestem bezpartyjny :wink: , nienawidze polityki i nie lubię nierobów . Dyżurny przykład : walczę z RAID'em i robię postępy . Ile jestem w stanie zrobić dla partii NND tyle robię .

wiesz... chyba każdy poza tobą potarfił zrozumieć ten "cytat dyżurny" jako żart. Nie rozumiem dlaczego tak to do siebie bierzesz. Jesli ci zależy mogę go usunąć, skoro nie rozumiesz...

Albercik pisze:
Skoro Mis' uważa ,że to , czy zostanie dodana jakaś nowość do NND zależy od Wspaniałej Reszty Autorów to proszę o wypowiedź także resztę .

A niby od kogo ma zależeć? Płaci nam ktoś żeby wymagać tego czy tamtego? Jako autorzy mamy prawo do zawieszenia prac nad NNd w każdym momencie, jak również do każdej innej rzeczy związanej z tą dystrybucją. Czy ci się to podoba czy nie...
Chciałbym rownież abyś nie nazywał nas tak górnolotnie... spłoniłem się jak dziewczę na pierwszej randce. Naprawdę nie zasłużyliśmy.

Albercik pisze:
Cytuj:

Możesz wyjaśnić - szczególnie moment "możliwości autorów" ....

nie chce mi się liczyć już ile razy to wyjaśniałem - póki dysponujemy tym czym dysponujemy (a dysponujemy kilkoma starymi pecetami) nie ma szans na dodanie obsługi "profesjonalnego" sprzętu. Przynamniej ja nie widzę. Inni niech się wypowiedzą we własnym imieniu.

Tytuł:
PGF

Cytuj:
A niby od kogo ma zależeć? Płaci nam ktoś żeby wymagać tego czy tamtego? Jako autorzy mamy prawo do zawieszenia prac nad NNd w każdym momencie, jak również do każdej innej rzeczy związanej z tą dystrybucją. Czy ci się to podoba czy nie...

Znów staczasz sprawę z innej górki - zadałęm wyraźne pytanie : co dalej? Masz prawo powiedzieć "nic , nie mamy czasu i pieniędzy ..." itp ( ...ale o tym już pisałem) a Ty znów jakąś kłótnię wszczynasz . Trzymajmy się tematu .

Cytuj:
Chciałbym rownież abyś nie nazywał nas tak górnolotnie... spłoniłem się jak dziewczę na pierwszej randce. Naprawdę nie zasłużyliśmy.

Wiesz dobrze ile NND wymagało pracy od Was i powiedziałem to z humorem , ale i z szacunkiem. NIGDY nie umniejszyłem Waszych zasług - tutaj nie miejszce na kpiny i żarty , ale na dalszy rozwój dystrybucji.

Cytuj:
Z powodu braku dostępu do odpowiedniego sprzętu. Będzie dodana, co mówiłem ci kilkakrotnie, kiedy będziemy mogli przeprowadzić odpowiednie testy. Ile razy jeszcze każesz sobie to powtarzać?

Tutaj jest pierwszy konkret , cieszę się ,że będzie , ale chciałbym wiedzieć , czy dosłać Ci dzisiaj czy jutro potrzebny sprzęt :wink: . Chcę konkretów , a twoje wypowiedzi nie były konkretne . Nie proszę o datę realizacji , prosiłem o pomoc lub przejęcie tej sprawy.

Cytuj:
Zdajemy sobie sprawę, że obecnie tanio można kupić też używane serwery po kilka zaledwie tysięcy złotych i niektórzy mają chrapkę na taki sprzęt

już od 300zł można nabyć taki serwer ... :)

Cytuj:
Jednak zastosowanie kilkuprocesorowej maszyny z raidem 5 dla osiedlowej sieci 50 komputerów naprawdę nie ma sensu,

mocno powiedziane , ale pomijając te procesory uważam , że RAID1 to jak najbardziej wskazana opcja - łatwe odtworzenie danych , podmiana dysków , kilkanaście minut pracy i system już działa . Uważam ,że jest to znaczne podwyższenie bezpieczeństwa i nawet jeżeli sieć liczy 5 osób to ma to sens. To oczywiście takze moje prywatne zdanie .

Cytuj:
Na dodatek przygotowanie tej dystrybucji pod jakiegoś konkretnego Compaqa czy IBMa może się okazać nieprzydatne dla wszystkich innych użytkowników

Nie do końca się zrozumieliśmy - chodzi tylko o dodanie możliwości instalacji na dyskach raidowych - okazuje się , że idea jest ta sama dla wszystkich kontrolerów RAID .

Tytuł:
MODERATOR

Albercik pisze:
[
Cytuj:

Wiesz dobrze ile NND wymagało pracy od Was i powiedziałem to z humorem , ale i z szacunkiem. NIGDY nie umniejszyłem Waszych zasług - tutaj nie miejszce na kpiny i żarty , ale na dalszy rozwój dystrybucji.

Powol, że ci odpowiem popularnym na newsach cytatem: To co cię w dupę własnie gryzie to się ironia nazywa...

nie mam zamiaru więcej z tobą dyskutować na ten temat... do niczego to nie prowadzi.

Tytuł:
PGF

Cytuj:
Powol, że ci odpowiem popularnym na newsach cytatem: To co cię w dupę własnie gryzie to się ironia nazywa...

nie mam zamiaru więcej z tobą dyskutować na ten temat... do niczego to nie prowadzi.

Jesteś zgorzkniały , wyłącz się z wątku - daj odpowiedzieć innym .

Tytuł:
MODERATOR

Do Albercika.
IMHO ważne jest podstawowe założenie w open source:

: [/] [] ()
Jak masz jakąś potrzebę to poszukaj czy ktoś już ją zaspokoił, jeśli nie to zaspokój ją sam i udostępnij innym niezaspokojonym.

Inaczej mówiąc Mis' nie przewiduje dodawania niczego do NND a jak czegoś chcesz to 'se' musisz sam dodać.
Zrozumiałem to, też po toczonych dawno temu dyskusjach. A stosuję tą zasadę zostając przy NN i rozwijając go tak jak mi czas i chęci pozwalają :-).
Z tamtych dyskusji wyszła mi jeszcze jedna ważna rzecz :
NND robi grupa PGF. Co ona robi i dlaczego nic nikomu do tego, jak się nie podoba to 'bye'. Nawet jeśli dołożyłeś się do NND.

Brzmi to może niespecjalnie 'społecznościowo' (od społeczności NND) ale od ich strony patrząc to JEDYNE słuszne podejście.

A co do Waszej różnicy zdań z Mis'iem to zwróć uwagę, że Mis' jest głównym motorem NND i jego zdanie jest w zasadzie najwazniejsze. Owszem ktoś inny z PGF może dorobić coś do NND.

P.S.
Odezwałem sie w tej dyskusji TYLKO dlatego, że cenię Waszą pracę dla NND i nie chciałbym by podzieliła Was drobna różnica zdań :-)

Tytuł:
MODERATOR

Albercik pisze:
Jesteś zgorzkniały , wyłącz się z wątku - daj odpowiedzieć innym .

Następnym razem przemyśl 100x zanim coś takiego napiszesz... Mis' może się czuć dotknięty takimi głupimi uwagami a pamiętaj, że to właśnie jego ciężkiej pracy zawdzięczasz to, że możesz używać NND.
No ale niestety wiele osób nie rozumie, że nie gryzie się ręki, która cię karmi :cry:

Tytuł:

Jeśli można się wtrącić, bardzo podoba mnie się to co napisał Maciek.

Maciek pisze:
Najważniejszy jest tzw. target dystrybucji. Wg mnie mają to być użytkownicy początkujący w zakresie serwerów, dla których mnogość opcji w dużych dystrybucjach jest nie do opanowania. Jednocześnie ważne, że jest to linux przeznaczony do małych (sic!) sieci. Zatem bierzemy pod uwagę starszy standardowy sprzęt.

Jeśli zależy nam na popularyzacji linuxa, a szczególnie jego freeware'owych dystrybucji, to należy uczynić go możliwie przyjaznym systemem szczególnie dla początkujących.
Myślę że dość istotną rolę może odegrać tu spolszczenie nnd, a także zagwarantowanie stabilności i niezawodności systemu.

MODERATOR

1. poprawki błędów z mantis
2. dodanie nowych funkcjonalności/paczek z mantis
3. nowe konfiguratory podstawowych paczek

Nie widziałem Albercik żebyś cokolwiek zgłaszał do Mantisa więc nie wiem czego oczekujesz.

PGF

MAC!EK pisze:
1. poprawki błędów z mantis
2. dodanie nowych funkcjonalności/paczek z mantis
3. nowe konfiguratory podstawowych paczek

Nie widziałem Albercik żebyś cokolwiek zgłaszał do Mantisa więc nie wiem czego oczekujesz.

Dzięki , bardzo konkretnie. Co do mantisa to błędy staram się sobie sam usuwać , albo kompilowac od podstaw. Czasami , po moich testach sugeruję zrobić paczkę i opisuję co i jak. Nie zgłaszam do mantisa , bo praktycznie kręgosłup dystrybucji jest wzorowo ( w moim mniemaniu ) skonstruowany.

Koriolan pisze:
A co do Waszej różnicy zdań z Mis'iem to zwróć uwagę, że Mis' jest głównym motorem NND i jego zdanie jest w zasadzie najwazniejsze. Owszem ktoś inny z PGF może dorobić coś do NND.

Wiem i po moich bojach zgłosiłem się o pomoc do niego . Początkowo faktycznie ją otrzymałem , później miałem odczucie że mam dać sobie spokój i od tego się zaczęło, niestety .....

lamer pisze:
Następnym razem przemyśl 100x zanim coś takiego napiszesz... Mis' może się czuć dotknięty takimi głupimi uwagami a pamiętaj, że to właśnie jego ciężkiej pracy zawdzięczasz to, że możesz używać NND.

Dlaczego tylko ja mam uważać aby kogoś nie urazić ? Co do jego pracy - podaj mi chociaż jedno moje zdanie negujący zasługi Mis'a. Zawsze podkreślam , że to co zostało stworzone nie podlega dyskusji , ale rozwijać się trzeba . Chyba , że to już właśnie koniec rozwoju ....

Tytuł:
Honorowy Admin

Zarówno Mis' jak i MAC!EK wypowiadając się zwrócili uwagę na kilka istotnych spraw. Ja w swoich trzech groszach również napisałem dość istotne sprawy. Nie zaoponował ani jeden ani drugi, zatem mogę sądzić, że przynajmniej w ogólnych zarysach zgadzają się. Powtórzę więc jeszcze raz. Tzw. target dystrybucji jest chyba oczywisty a w nim raczej nie mieści się dostosowanie NND do wymogów serwera korporacyjnego działającego na wyspecjalizowanym sprzęcie serwerowym. A przynajmniej nie w priorytetach. Nadal jest masa spraw niezałatwionych, brak czasu nie jest tu bez znaczenia, dlatego sorry Winnetou. Wdystrybucjach o dużo większej funkcjonalności pracują setki a nieraz tysiące osób, a nas jest kilku i na dodatek jesteśmy ograniczeni sprzętem jaki jest do dyspozycji i własnymi zajęciami.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.