Witam, wiem ze o tym jest pol forum ale czytam wszystko az mnie oczy bola a swojego problemu rozwiazac nie moge, jestem poczatkujacym w kwestji linuxa i wiele rzeczy nie wiem, od dłuższego czasu prubuje skonfigurowac sobie proftpd ale cos mi nie idzie,w koncu poprostu skopiowalem jakis proftpd.conf z tego forum i cos drgneło ale nie wiele. Wiec moje pytanie czy oprocz konfiguracji w proftpd.conf musze jeszcze cos gdzies dopisac czy cos?? wyczytałem ze gdzies w /etc/paswd trzeba cos dopisac, ale co i jak to juz nie wiem. Czy musze zakladac jakies konta nawet jesli ja chce wejsc na swoje ftp, gdzie sie te konta wogole zakłada ?? teraz jak chce wejsc na ftp poprzez np przegladarke to wyskakuje mi okienko zebym podal nazwe uzytkownika i hasło, ale skad ja mam wiedziec jakie mam hasło?? Sory moze te pytania wydaja sie smieszne i banalne ale ja naprawde teo nie wiem. Wkleje tutaj moj proftpd.conf
# This is a ProFTPD configuration file
ServerName "Moj FTP server" # Nazwa serwera
ServerAdmin
moj@mail.com # Email admina
ServerIdent on "ftp://mojadomena.com" # Pozwala na wyswietlenie wiadomosci powitalnej podczas polaczenia. Standardowo wylaczone.
ServerType standalone # Ustawia tryb pracy demona ProFTPD, tyb standalone jest najwydajniejszy.
DeferWelcome on # Nie pokazuje wiadomosci powitalnej dopoki uzytkownik sie nie zautoryzuje.
DefaultServer on # Okreslamy konfiguracje jako domyslna
DefaultAddress 192.168.0.1 # Bez tego proftpd nie odpali
Port 21 # Nr portu na ktorym serwer ma słuchać
UseReverseDNS off # Blokuje odpytywanie DNS o hosta - wazne, przyspiesza logowanie na serwerach bez nazwy DNS.
IdentLookups off # Przyspiesza jak wyzej - wylacza protokol ident (RFC1413)
Umask 002 # Tryb umask 022 jest typowym standardem dla ogolnie dostepnych plikow i katalogow
User nobody # Uzytkownik na jakiego odpalony jest serwer FTP
Group nogroup # Grupa do ktorej nalezy ten uzytkownik
TimeoutIdle 300 # Timeout przy braku ruchu (zalogowal sie i spi)
TimeoutStalled 300 # Timeout przy przeciazonym laczu jak sie nie odzywa
TimeoutLogin 60 # Timeout podczas logowania (za dlugo sie loguje)
TimeoutNoTransfer 300 # Timeout przy braku transferu
ExtendedLog /var/log/proftp # Miejsce gdzie maja byc logi
ExtendedLog /dev/tty10 # Konsola na ktorej maja byc wyswietlane logi
DisplayLogin .welcome # Plik z wiadomoscia powitalna (musi znajdowac sie w katalogu domowym usera).
DisplayFirstChdir .message # Plik ktorego zawartosc bedzie wyswietlana po pierwszym wejsciu do katalogu (jak wyzej).
MaxInstances 10
MaxLoginAttempts 2
MaxClients 4 "Za duzo chetnych

Zapraszam innym razem." # Maxymalna liczba userow zalogowanych w danej chwili (w cudzyslowiu znajduje sie wiadomosc dla kolejnych probojacych sie zalogowac)
MaxClientsPerHost 1 "Przystopuj! Za duzo polaczen z jednego IP." # Maxymalna liczba polaczen z jednego IP.
MaxClientsPerUser 1 "Juz na serwerze jest zalogowany %m" # Maxymalna ilosc zalogowanych klientow na tego samego usera.
DefaultRoot ~ !expusers # Wyznaczamy nadrzedny dla kazdej grupy katalog, spoza ktorego grupa nie bedzie mogla wyjsc.
DefaultRoot / expusers # Nadrzedny katalog tylko dla grupy expusers
<Limit LOGIN>
Order allow,deny
Allow from All
</Limit>
<Directory />
AllowOverwrite on # Zezwalamy na nadpisywanie plikow w obrebie katalogu do ktorego uzytkownik się zaloguje.
AllowStoreRestart on # Zezwalamy na wznawianie transferu
</Directory>
# Needed for NIS.
PersistentPasswd off
<Anonymous ~>
User ftp # konto uzytkownika ktorego prawa bedzie uzyskiwala osoba logujaca sie do serwera.
Group users # grupa do ktorej nalezy powyzsze konto
UserAlias anonymous ftp # umozliwi logowanie jako anonymous (nie tylko jako ftp)
AnonRequirePassword off # Jesli wylaczona to umozliwia uzytkownikom anonimowym logowanie sie bez hasla.
RequireValidShell off # Opcja ta powoduje, ze ProFTPD nie sprawdza czy dany uzytkownik, ktory się loguje posiada przypisana w /etc/shells powloke.
GroupOwner users # grupa, ktora stanie sie wlascicielem uploadowanych plikow (user musi nalezec do tej grupy)
Umask 002
MaxClients 3 "Za duzo chetnych. Zapraszam innym razem"
MaxClientsPerHost 1 "Przystopuj! Za duzo polaczen z jednego IP."
</Anonymous>
plisss pomozcie mi bo juz mam dosc siedze nad tym od tygodnia albo i wiecej, z gory dzieki i pozdro.