konfigurator poprawiony przeze mnie jest tutaj
http://83.14.146.90/konfigurator_mrtg
miło by było gdyby ktoś to przejrzał i sprawdził czy dobrze działa.
brakujące skrypty (resolveip i netstat-nat) można ściągnąć odkomętowując linie wget... lub kopiując je do konsoli.
mam mały problem z linią 68 komunikat który się pojawia to : Jest katalogiem mimo tego że ma być to plik wynikowy. błąd jest w tej linii
read WY < $tmp_dir/$wybor_wyswetl
Fragment kodu wygląda tak:
# zamienia IP na nazwe hosta ------------------------------------------------------------------------
WYSWIETL=" 1 ip-ip on 2 ip-host off";
dialog --clear --title "Wybór rodzaju wyswietlania" \
--backtitle "Konfigurator mrtg dla NND" --radiolist \
"Z jakiej formy zapisu chcesz korzystać:" 16 70 10 $WYSWIETL 2>$tmp_dir/$wybor_wyswietl
read WY < $tmp_dir/$wybor_wyswetl
for each in `cat $mrtg_conf_dir/$mrtg_ip_file`;do
each1=`resolveip -s $each`
#-----------------------------------------------------------------------------------------------------
#-----------------------------------------------------------------------------------------------------
if [ "$WY" = "1" ] ; then
ADDRESSES="$ADDRESSES $each $each on";
else
ADDRESSES="$ADDRESSES $each $each1 on";
#wget -t0 -c -b -P /usr/sbin http://nnd.reliserv.pl/resolveip;sleep 1m;chmod +x /usr/sbin/resolveip;
fi
done
mam jeszcze na koniec jedno małe pytanie.
na końcu pliku jest element odpowiadający za wykonywanie skryptu
##############################################################################
cat > $script_dir/mrtg.run <<!EOF
#!/bin/bash
while :; do
sleep 300
mrtg /etc/mrtg/mrtg.conf 1>/dev/null 2>&1
#mrtg /etc/mrtg/mrtg.conf 1>/etc/mrtg/mrtg.log 2>&1
done
!EOF
chmod +x $script_dir/mrtg.run
chodzi mi o parametr sleep w skrypcie który dostałem od MW był ustawiony na 600 czyli ok 10 min po tym czasie jak rozumiem odświeżane są wykresy jednak wydaje mi się że znalazłem mały błąd w działaniu.
Mianowicie. Kiedy był ustawiony na 600 w trakcie oglądania filmu przez sieć co ok 10-12 min następowało zwieszenie się filmu po czym przy zpauzwaniu cofnięciu i odpauzowaniu film działałał dobrze przez kolejne 10 min po czym znowu zwieszka.
Kiedy zmieniłem ten parametr na 300 zwieszanie się filmu było jakby mniejsze ale i tak występuje. Nie wiem w każdym razie co może powodować takie zwieszanie się (systemu, samby?). Generalnie nie widze tego w konsoli żeby system nie odpowiadał.
Maszyna to P700. 256RAM'u (od dzisiaj o 128 wiecej) Nice + imq + L7, apacz, mysql, mldonkey.