Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 01:44

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Mam w swojej firmie kilka oddziałów oddalonych od mojego miejsca pracy o ok 100km. Od kilku dni w 3 z nich jest neostrada i udostępnianie poprzez Freesco. Niestet6y ludzie tam pracujący niewiele wiedzą o komputerach stąd moje pytanie czy np. jak się router zawiesi lub braknie prądu to po restarcie trzeba wpiać nazwę użytkownika i hasło czy można to jakoś skonfigurować żeby interwencja użytkownika nie była wymagana.
Komp z Freesco stoi sobie gdzieś głęboko, bez monitora i nie wiem jak to zorganizować. Mogę im oczywiście zostawić klawiaturę żeby w ciemno wpisali root i hasło ale czy nie da się inaczej?

Jeśli nmoje pytanie jest głupie to przepraszam ale z Freesco mam do czynienia niecały tydzień.

Tytuł:

mam pytanie a po co sie logowac ???
czy nie prosciej sprawdzic empirycznie co sie stanie ??

cinas

Tytuł:
Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem. Jeżeli chodzi o to, aby po restarcie samo się połączenie nawiązywało to wystarczy chyba w pkt 6 Setupu zaznaczyć swoje aktualne połączenie jako domyślne i potem po każdym reboocie następuje jego wznowienie. Freesco samo to załatwia (przynajmniej u mnie na SDI) i nie jest wymagane logowanie się root-a.

Ps. Jeżeli coś źle napisałem to niech mnie moi bardziej szanowni koledzy poprawią :)

Tytuł:
zarzadzac freesco mozna na rozne sposoby jesli sie nie ma monitora lub utrudniony jest dostep...

przez www.(monitorowanie, blokowanie, reboot, wznawianie polaczenia itp)
przez telnet.(zdalny dostep do kompa umozwia najwieksza kontrole do wszelkich mozliwych komend i opcji freesco)
ewentualnie edycja plikow przez ftp...

a jesli jest dostep do kompa a cos nie tak jest z polaczeniem lub samym freesco to wystarczy zwykly hard reset...

Tytuł:
Komputer z Freesco znajduje się w Oddziale Terenowym mojej firmy i jest oddalony odemnie o ok 100km, więc czy mogę mieć do niego jakiś zdalny dostęp?

Tytuł:
MODERATOR

Tak! Podaj mi IP i Hasło, udostępnij telnet na świat lub SSH, a mój znajomy hacker z Indonezji (to znacznie więcej jak 100 km) przekonfiguruje Ci to freesco :)

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
Wielkie dzięki kur..
Niektórzy widzę nie dorośli by wchodzić na forum, bo forum jest po to by pomagać tym co mają problem a nie nabijać się z nich!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nie każdy musi być superinformatykiem baranie!!!

Tytuł:
istnieje coś takiego jak telnet lub ssh, poczytaj w faq, tam się wszystkiego dowiesz :)

Tytuł:
Honorowy Admin

marcipio pisze:
Nie każdy musi być superinformatykiem baranie!!!

Ale każdy powinien umieć czytać i być kulturalnym, bo inaczej nie ma co liczyć na pomoc. Odpowiedź dostałeś już wcześniej ale nie chciało ci się jej przeczytac ze zrozumieniem. Materiałów o Freesco jest zresztą po polsku od cholery w Internecie, a ty nie dość, że nie chcesz poczytać to jeszcze brzydko sie do Kipy odzywasz. Po łapach dostaniesz i już.

Tytuł:
W internecie to można znaleźć wszystko na każdy temat tylko po co w takim razie to forum jak i setki innych, no chyba nie po to żeby naśmiewać się z tych którzy pytają???
Nie wiem co to jest telnet itp. I nie proszę nikogo żeby mi pisali że to było, że se poszukaj itd. Jak nie masz ochoty pomóc to nic lepiej nie pisz!!!
A o pomoc proszę tych którym się chce napisać parę linijek szczegółów.

Tytuł:
Honorowy Admin

Nadal nic nie rozumiesz. Na forum służymy sobie pomocą, można powiedzieć, że jest to grupa woluntariuszy, nikt z nas nie dostaje pieniędzy za poświęcanie swojego czasu. Jeśli ktoś wymaga, żeby mu przepisać na forum ileś stron manuala, który się znajduje pod znanym adresem, bo mu się nie chce, to wybacz, ale pomocy nie znajdzie. Wymagamy odrobiny chęci do nauki od osoby zainteresowanej, w przeciwnym wypadku zaanonsuje chęć wykupienia płatnego supportu.
Temat zamknięty.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.