Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 29 listopada 2021, 13:03

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 03:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 10 marca 2006, 21:26
Posty: 245
Lokalizacja: Knurów
Witam

Połączyłem funckjonalność ogłoszeń stworzonych przez TheL'a z
tablicą ogłoszeń zmodyfikowaną przez Agbis'a.

Moja tablica umożliwia to samo co tablica Agbisa (czyli przekierowania,
sprawdzanie stanu przekierowań, itd) + oferuje dodatkową funkcjonalność
(indwywidulane ogłoszenia dla poszczególnych uzytkowników i
ogłoszenia dla wszystkich oraz prosty panel administracyjny do
zarządzania ogłoszeniami - by TheL)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tablica wymaga:
- Apacha z PHP
- MySQL

Isntalacja:
- kopiujemy pliki np do katalogu /var/www/tablica/ (lub jak to jest
stanadrtowo w Apachu /home/httpd/html/tablica/)

- dodajemy do pliku /etc/sudoers wpisy:
: [/] [] ()
nobody ALL=NOPASSWD:/var/www/tablica/iptables.blok
nobody ALL=NOPASSWD:/var/www/tablica/iptables.unblok
nobody ALL=NOPASSWD:/var/www/tablica/iptables.list


(oczywiscie zmieniamy sciezki jesli taka potrzeba
UWAGA! Na koncu musi byc pusta linia!)

- dodajemy do Apacha wirtualnego hosta i restartujemy Apacha:
: [/] [] ()
Listen 82
<VirtualHost 192.168.0.1:82>
    DocumentRoot /var/www/tablica
    ScriptAlias /cgi-bin/ /var/www/tablica/cgi-bin/
    Alias /error/ /var/www/tablica/errors/
    ErrorDocument 404 /error/err404.html
    ErrorLog /var/log/httpd/tablica-error_log
    CustomLog /var/log/httpd/tablica-access_log common
</VirtualHost>

(oczywiscie zmieniamy sciezki jesli taka potrzeba)

- przechodzimy do katalogu z tablica i edytujemy pliki polacz.php i admin/polacz.php
(zmieniamy tam adres do bazy MySQL, nazwe usera, jego haslo i z
jakiej bedziemy bazy korzystali - standartowo 'baza')

- wykonujemy dla MySQL zapytania zawarte w pliku admin/baza.sql
(tworzy tabele 'tablica' w aktywnej bazie danych)

- tworzymy sobie nowe haslo dla pliku /admin/.htpasswd (aby
nikt niepowolany nie mogl tam zagladac):
: [/] [] ()
htpasswd -c .htpasswd admin

(ew. zmieniamy sciezke do pliku .htpasswd w pliku admin/.htaccess)*

- upewniamy sie, ze plik 'ip' posiada prawa zapisu dla usera nobody

- cieszymy sie nowa tablica ogloszen ;)

PS. Wydaje sie skomplikowane ale to naprawde tylko 5 minut
roboty, a zapewniam, ze jezeli komus taka funkcjonalnosc sie
przyda to warto....

* Aby moc korzystac z autoryzacji nalezy w konfiguracja Apacha dla
danego katalogu miec wlaczone Options AuthConfig


Instrukcja kozrystania z tablicy:
- tablica zarzadza sie z jednego miejsca:
httpd://192.168.0.1:82/admin/

- aby dodac wiadomosc dla wszystkich przy dodawnaiu nowego
ogloszenia, w polu IP nalezy wpisac all

- obsluga przekierowan taka sama jak w przypadku zwyklej tablicy
ogloszen (nalezy pamietac o edycji plikow z hostami /cgi-bin/blok/config)

- UWAGA! Plik historii powienien być czyszczony przed każdorazowym
wysłaniem kolejnego ogłoszenia do użytkownika, który już przeczytał
ogłoszenie poprzednie (opcja czyszczenia pliku znajduje sie w Panelu
przekierowan)


Mam nadzieje, ze ani TheL, ani Agbis nie maja mi za zle, ze
wykorzystalem ich prace i bez ich wiedzy pozwolilem sobie
modyfikowac kod i go upubliczniac... Jezlei ktorys z Was wyrazi
ku temu sprzeciw, zaprzestane tych niecnych praktyk ;)

Tablica do sciagniecia z:

http://groch.dyndns.org/~groch/scripts/ ... php.tar.gz

Pozdrawiam

_________________
Proszę samodzielnie usuwać nieistniejące linki w swoich sygnaturkach!!! /Administrator/


Ostatnio zmieniony piątek, 28 kwietnia 2006, 15:56 przez Mr Groch, łącznie zmieniany 4 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 08:28 
Offline

Rejestracja: środa, 27 kwietnia 2005, 06:33
Posty: 45
Witam!
Mam male problemy z tablica i nie wiem gdzie szukac problemu, tzn. wszysko chodzi ok tylko niedzialaja mi przekierowania, apache nasluchuje na porcie i w momencie gdy wpisze adres strony+port widze ogloszenie natomiast brak automatycznego przekierowania, co moze byc przyczyna??
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 12:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1404
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
dodaj w tym info ze to przez nas kawalki tego zrobione i juz.

_________________
www.komputer.cuprum.pl
Intel Core 2 DUO QUAD, DUAL DDR2 8GB, GF8800 1 GB, HDD SATAII 750 GB + 750 GB + 80GB + IDE HDD 40 GB, Linux Mandriva 2008 PP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 13:01 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 10 marca 2006, 21:26
Posty: 245
Lokalizacja: Knurów
@mike_111

Nie rozumiem do konca w czym masz problem - aktywowales
przekierowanie dla danego usera w panelu? Jak tak to przy jak dany
user bedzie probowal wejsc na jakakolwiek strone www przecrzuci go
do oghloszenia i dopiero po kliknieciu przycisku bedzie mogl
kontynuowac surfowanie :) A jezlei tak nie dziala to problem
pewnie lezy w pliku /etc/sudoers - sprawdz wpisy w nim...

Ty napisales, ze po wejsciu na adres tablicy Cie nigdzie nie przekierowuje...
Jak dobrze kumam to nie powinno i tak ma byc...

@TheL

Ciebie takze nie rozumiem - co mam dodac i w jakim info? :)

_________________
Proszę samodzielnie usuwać nieistniejące linki w swoich sygnaturkach!!! /Administrator/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 18:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 9 lutego 2003, 22:23
Posty: 146
Mam ten sam problem , chodzi o to ze jak dam przekierowanie na dany ip to pisze ze Informacja zostala wyslana. Jednak nic sie nie dzieje odpalam domyslnie przegladarke i odpala mi sie strona domyslna a nie info . Wpisujac w przegladarce 192.168.1.1:82 widze wiadomosc jak powinna mi sie wyswietlic ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 18:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 9 lutego 2003, 22:23
Posty: 146
brakowalo entera po wpisach w

/etc/sudoers


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 20:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 10 marca 2006, 21:26
Posty: 245
Lokalizacja: Knurów
Tak jest - zapomnailem dopisac do opisu instalacji (juz poprawione)

Na koncu pliku /etc/sudoers musimy zostawic jedna pust linie!

_________________
Proszę samodzielnie usuwać nieistniejące linki w swoich sygnaturkach!!! /Administrator/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 23:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1404
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Groch masz dodac naglowki w plikach tu nie ma co rozumiec :D

_________________
www.komputer.cuprum.pl
Intel Core 2 DUO QUAD, DUAL DDR2 8GB, GF8800 1 GB, HDD SATAII 750 GB + 750 GB + 80GB + IDE HDD 40 GB, Linux Mandriva 2008 PP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 11 kwietnia 2006, 00:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 10 marca 2006, 21:26
Posty: 245
Lokalizacja: Knurów
No wiec, we wszystkich Twoich plikach php zostawilem Twoj naglowek...
Nie wywalalem ani nie zmianialem nic, co by moglo sugerowac, ze
to ja a nie Ty jestes autorem skryptow PHP (choc zmienilem pare rzeczy -
np obsluga wiadomosci dla wszystkich, jezeli nie ma ogloszenia dla
konkretnego IP i ze wgzledu na specyfike strony ogloszenia, zrezygnowalem
z korzystania z osobnego pliku stopki). Jezeli o to Ci chodzi :)

A jezeli przeszkadza Ci, ze wprowadzilem pare drobnych modyfikacji
to to zrozumie i napisze kod php dla tablicy od poczatku. Nie chce
zadnych konfliktow :)

_________________
Proszę samodzielnie usuwać nieistniejące linki w swoich sygnaturkach!!! /Administrator/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 11 kwietnia 2006, 06:50 
Offline

Rejestracja: środa, 27 kwietnia 2005, 06:33
Posty: 45
Czy mozecie mi podpowiedziec w ktorym miejscu pliku sudoers maja byc wklejone te linijki, ja je wstawilem i na koniec i mniejwiecej w srodek, i enterowalem po nich i nie dziala


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 11 kwietnia 2006, 12:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1404
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Groch mi chodzilo o te texty w srodku plikow :D jak ich nie skasowales to okej, a stopka i naglowek to mnie nie interesuje :D

_________________
www.komputer.cuprum.pl
Intel Core 2 DUO QUAD, DUAL DDR2 8GB, GF8800 1 GB, HDD SATAII 750 GB + 750 GB + 80GB + IDE HDD 40 GB, Linux Mandriva 2008 PP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 11 kwietnia 2006, 22:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 stycznia 2005, 12:00
Posty: 480
mike na samym koncu wpisujesz to co wyzej podane w insrtukcji z odpowiednimi sciezkami i po ostatnim wpisie dajesz enter - czy to takie trudne? :) skoro nie dziala to szukaj przyczyny gdzie indziej, niekoniecznie w pliku suoders...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 12 kwietnia 2006, 07:43 
Offline

Rejestracja: środa, 27 kwietnia 2005, 06:33
Posty: 45
w takim razie wpisy mam prawidlowe i nie dziala, niewiem gdzie szukac przyczyny, w logach apacha pojawia sie cos takiego:

, referer: http://192.168.160.251:83/admin/panel.html
Password:, referer: http://192.168.160.251:83/cgi-bin/blok/panel.pl
, referer: http://192.168.160.251:83/cgi-bin/blok/panel.pl

w sumie niewiem jak to ugrysc :cry:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 12 kwietnia 2006, 15:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 stycznia 2005, 12:00
Posty: 480
na apachu czy na thttpd masz to odpalone?
sprawdz plik .htacces


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 12 kwietnia 2006, 15:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 10 marca 2006, 21:26
Posty: 245
Lokalizacja: Knurów
Dokladnie taki sam komunikat sie pojawia, jezeli nie masz
uprawnien roota...

PS. W pliku /etc/sudoers musisz ofkoz wpsiac nazwe usera, z jakiego
odpalane jest Apache. Np jak odplasz z konta www to zamiast:
nobody ALL=NOPASSWD:/var/www/tablica/iptables.blok

Bedziesz mial
www ALL=NOPASSWD:/var/www/tablica/iptables.blok

_________________
Proszę samodzielnie usuwać nieistniejące linki w swoich sygnaturkach!!! /Administrator/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 12 kwietnia 2006, 20:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 9 lutego 2003, 22:23
Posty: 146
Fajna ta tablica . Mozna by zrobic cos takiego ze dla jednego ip mozna kilka info miec w bazie i jak dajesz przekierowanie na ip to wyskakuje wybor ktora info wysylac , a takze na stronce zeby jakos ladnie wyswietlac plik ip ktory pokazuje kto przeczytal ogloszenie i mozliwosc jego czyszczenia:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 13 kwietnia 2006, 10:27 
Offline

Rejestracja: środa, 27 kwietnia 2005, 06:33
Posty: 45
Postawione to mam na Apache'u, w pliku konfiguracyjnym mam usera nobody i grupe nobody, tak samo mam wpisane w pliku sudoers, takze rece mi opadly :cry:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 13 kwietnia 2006, 15:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 stycznia 2005, 12:00
Posty: 480
a poprawiles wpis w pliku .htaces na sciezke apacha?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 13 kwietnia 2006, 21:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 18 października 2003, 14:36
Posty: 123
Witam.
Chcialbym podpiac sie z moim problemem dotyczacym Tablicy Ogloszen
Wszystko skonfigurowalem w/g powyzszego opisu, dodalem odpowiednie wpisy do plikow lecz brak przekierowania.
Nastepny problem to po dodaniu VirtualHosta i Listen 82 Apache przestal dzialac (po resecie serwera) a standardowo Apache naskuchuje na 80 porcie, konfiguracja Apache jest OK inne strony jakie publikuje z mojego serwera chodza bez problemu z obsluga PHP MySQL
Zastanawiam sie w czym jest problem, NND jest z 2005.07.10, mam Fireweall by Czerwo, statystyki MRTG i statystyki v.0.9.5 chodza bez problemu.
Po wejsciu w panel sterowania/panel przekierowań mam cos takiego

: [/] [] ()
#!/bin/bash # generator Tablicy ogloszeń v.1.0 AGbis # . config refresh_list # Sporządzenie listy aktualnie aktywnych przekierowań echo Content-type: text/html echo ' ' echo "" echo "
Odśwież widok panelu

" echo "
Wysłanie komunikatu do wszystkich   Anulowanie wszystkich komunikatów

" echo "" echo " Przekierowanie na port $port i włączenie komunikatu dla usera: " kolumna=0 while read linia; do # Czytanie hostów z pliku (np. /etc/hosts) linijka="`echo $linia | grep -vE '^[[:space:]]*(#|$)'`" #'$linijka' jest pusta jeśli 'linia' jest komentarzem if [ "$linijka" != "" ]; then kolumna=$(expr $kolumna + 1 ) [ $kolumna -gt $kolumn ] && kolumna=1 ip="`echo $linijka | cut -d' ' -f1`" host_name="`echo $linijka | cut -d' ' -f2`" if [ $kolumna = 1 ];then echo " " fi if block_check $ip ; then echo "  $host_name
$ip  " else echo "  $host_name
$ip Anuluj " fi if [ $kolumna = $kolumn ];then echo "
" fi fi done < $plik # Uzupełnienie pozostałych elementów tabeli pustymi wpisami if [ $kolumna != $kolumn ]; then while [ $kolumn -gt $kolumna ]; do echo "     " kolumna=$(expr $kolumna + 1 ) done echo "

Gdzie jest problem?

_________________
NND PIII 650MHz 390MB RAM HDD 80 GB AOpen AX6BC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 13 kwietnia 2006, 21:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 10 marca 2006, 21:26
Posty: 245
Lokalizacja: Knurów
Po pierwsze - przekierowanie Ci pewnie nie dziala, poniewaz
wlasnie mas zproblemy z odpalniem na porcie 82 :) To jest
dosyc istatne (mozesz takze sprawdzic doklandie wpisuy w sudoers).

Apache Ci nie odplaa bo pewnie popelniles blad dodaja VirtualHost,sprawdz dokladnie 3 razy wpis w konfiguracji - on ma tendnecje do nieodpalnia
jak cos zle wpiszesz...

I na koniec widzisz takie cos zamiast strony panelu, bo nie skonfigurowales
dobrze virtualhostu i sciezki do katalogu cgi-bin

Tak wiec uwazam, ze caly problem wlasnie lezy po stronie konfiguracji
Apacha :)

_________________
Proszę samodzielnie usuwać nieistniejące linki w swoich sygnaturkach!!! /Administrator/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl