Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 29 listopada 2021, 13:21

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek, 7 maja 2010, 22:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:35
Posty: 477
Jak to w końcu jest, nowy ClamAV jest w repozytoriach, czy go nie ma?

Bo NND mi krzyczy:

: [/] [] ()
# pacman -Suy
:: Synchronizuj� baz� danych pakiet�w...
 extra-current            [################] 100%      56K    90,9K/s  00:00:00
 base-current             [################] 100%      12K    46,0K/s  00:00:00
:: clamav:lokalna (0.96-2nnd) wydaje si� by� nowsza ni� w repozytorium (extra-current/0.95.3-3nnd)
:: Powy�sze pakiety b�d� pomini�te.  R�czna aktualizacja za pomoc� 'pacman -S <pkg>'


Dla pewności wklejam moje konfigi:


Wszystkie pliki w /etc/pacman.d (base-current, base-release, extra-current, extra-release, testing) mają (na przykładzie base-current) zawartość:

: [/] [] ()
[base-current]
Server = http://builder.nnd-linux.pl/pakiety
Server = http://repo-nnd.nnd-linux.pl



pacman.conf poniżej:

: [/] [] ()
#
# /etc/pacman.conf
#
#

# W manualu pacmana znajdziesz opisy wykorzystywanych tu opcji.

#
# GENERAL OPTIONS
#
[options]

LogFile     = /var/log/pacman.log

NoUpgrade   = etc/passwd
NoUpgrade   = etc/rc.d/rc.local
NoUpgrade   = etc/modules.conf
NoUpgrade   = etc/lilo.conf
NoUpgrade   = etc/makepkg.conf
NoUpgrade   = etc/pacman.conf
NoUpgrade   = etc/fstab
NoUpgrade   = etc/hosts
NoUpgrade   = etc/hosts.allow
NoUpgrade   = etc/hosts.deny
NoUpgrade   = etc/dhcpd.conf
NoUpgrade   = etc/rchtb/htbusers.conf
NoUpgrade   = etc/ppp/pap-secrets
NoUpgrade   = etc/ppp/chap-secrets
NoUpgrade   = etc/ppp/options.adsl
NoUpgrade   = etc/ppp/oe.conf
NoUpgrade   = etc/ppp/chat.script
NoUpgrade   = etc/rc.conf
NoUpgrade   = etc/shadow
NoUpgrade   = etc/sudoers
NoUpgrade   = etc/group
NoUpgrade   = etc/resolv.conf
NoUpgrade   = etc/hostname
NoUpgrade   = etc/oidentd_mask.conf
NoUpgrade   = etc/ppp/ip-up
#XferCommand = /usr/bin/wget -c %u
#XferCommand = /usr/bin/wget --passive-ftp -c %u

#
# REPOSITORIES
#
# Repozytoria 'base-release' i 'extra-release' zawierajÄ najlepiej
# przetestowane, stabilne wersje pakietĂłw. 'base-current' i 'extra-current'
# zawierajÄ wersje bierzÄce, ktĂłre w przyszĹoĹci "awansujÄ"
# do repozytoriĂłw *-release.
#
# Repozytoria stabilne i bierzÄce NIE POWINNY byÄ wykorzystywane
# jednoczeĹnie.
#
# Repozytorium 'testing' zawiera pakiety w wersjach testowych. Nie zalecane
# jest uĹźywanie tego repozytorium w celach innych niĹź testowe.
# Pakiety z tego repozytorium mogÄ nie dziaĹaÄ w ogĂłle lub dziaĹaÄ niepoprawnie.
#

#[base-release]
#Include = /etc/pacman.d/base-release

#[extra-release]
#Include = /etc/pacman.d/extra-release

##[base-current]
##Include = /etc/pacman.d/base-current

[extra-current]
Include = /etc/pacman.d/extra-current

##[testing]
##Include = /etc/pacman.d/testing

#[base-release]
#Server = http://ww1.devel.nnd-linux.pl/nnd/pakiety
#Server = http://ww2.devel.nnd-linux.pl/nnd/pakiety
#Server = http://ww3.devel.nnd-linux.pl/nnd/pakiety

[base-current]
Server = http://builder.nnd-linux.pl/pakiety

#Repozytoria moĹźna rĂłwnieĹź dodawaÄ wpisujÄc tu adres serwera:
#[nazwa_repozytorium]
#Server = http://devel-nnd.pl/nnd/pakiety

# PrzykĹad jak dodaÄ wĹasne lokalne repozytorium.
# W manualu pacmana znajdziesz opis jak stworzyÄ wĹasne repozytorium.

#[lokalne_repozytorium]
#Server = file:///mnt/cdrom/NND/pakiety


Coś mi mówi... że powinienem odpłotkować testing?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 7 maja 2010, 22:50 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
mes mariusz pisze:
... że powinienem odpłotkować testing?
Zdaje się, że stoi jak byk: http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=18227

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 9 maja 2010, 19:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:35
Posty: 477
viater pisze:
mes mariusz pisze:
... że powinienem odpłotkować testing?
Zdaje się, że stoi jak byk: http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=18227


Hmm, no to może będziesz w stanie mi coś podpowiedzieć. Bo moje NND z clamav 0.96-2nnd przy uruchamianiu stoi mi minimum 1 minutę na "Uruchamianie ClamD". Niebyło by w tym nic strasznego, gdyby nie to, że czasem w ogóle stoi na tym Uruchamianie ClamD, aż do wywalenia krzaków i grośnie brzomiącego "killed", a przed chwilą po reebocie poszło po co najmniej kilku minutowym przestoju w tym miejscu.

Tymczasem logi (fragment) są takie:

: [/] [] ()
Sun May  9 18:52:34 2010 -> +++ Started at Sun May  9 18:52:34 2010
Sun May  9 18:52:34 2010 -> clamd daemon 0.96 (OS: linux-gnu, ARCH: i386, CPU: i686)
Sun May  9 18:52:34 2010 -> Running as user root (UID 0, GID 0)
Sun May  9 18:52:34 2010 -> Log file size limited to 1048576 bytes.
Sun May  9 18:52:34 2010 -> Reading databases from /var/lib/clamav
Sun May  9 18:52:34 2010 -> Not loading PUA signatures.
Sun May  9 18:57:12 2010 -> +++ Started at Sun May  9 18:57:12 2010
Sun May  9 18:57:12 2010 -> clamd daemon 0.96 (OS: linux-gnu, ARCH: i386, CPU: i686)
Sun May  9 18:57:12 2010 -> Running as user root (UID 0, GID 0)
Sun May  9 18:57:12 2010 -> Log file size limited to 1048576 bytes.
Sun May  9 18:57:13 2010 -> Reading databases from /var/lib/clamav
Sun May  9 18:57:13 2010 -> Not loading PUA signatures.
Sun May  9 19:01:15 2010 -> Loaded 767654 signatures.
Sun May  9 19:01:17 2010 -> LOCAL: Unix socket file /var/lib/clamav/clamd.sock
Sun May  9 19:01:17 2010 -> LOCAL: Setting connection queue length to 15
Sun May  9 19:01:17 2010 -> Limits: Global size limit set to 104857600 bytes.
Sun May  9 19:01:17 2010 -> Limits: File size limit set to 26214400 bytes.
Sun May  9 19:01:17 2010 -> Limits: Recursion level limit set to 16.
Sun May  9 19:01:17 2010 -> Limits: Files limit set to 10000.
Sun May  9 19:01:17 2010 -> Archive support enabled.
Sun May  9 19:01:17 2010 -> Algorithmic detection enabled.
Sun May  9 19:01:17 2010 -> Portable Executable support enabled.
Sun May  9 19:01:17 2010 -> ELF support enabled.
Sun May  9 19:01:17 2010 -> Mail files support enabled.
Sun May  9 19:01:17 2010 -> OLE2 support enabled.
Sun May  9 19:01:17 2010 -> PDF support enabled.
Sun May  9 19:01:17 2010 -> HTML support enabled.
Sun May  9 19:01:17 2010 -> Self checking every 600 seconds.


Już chyba zacząłem łączyć to z php5... ( http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=18280 ) chyba niezbyt trafnie.

Wiesz o co może chodzić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 9 maja 2010, 21:37 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
Nie wiem, na jakiej maszynie to robisz, ale clamd przy uruchamianiu dość długo ładuje bazy, nawet na PIII. Ponadto potrzebuje sporo pamięci, a wersja 0.96 nawet więcej ;) tzn. przynajmniej u mnie proces clamd 0.96 zajmował o 30 MB więcej niż przed aktualizacją z 0.95.3. Może wykrzaczanie się spowodowane jest właśnie zbyt małą ilością RAM-u. Ponieważ na razie 0.95.3 chodzi bez problemu, póki co nie zalecam aktualizacji do 0.96.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 9 maja 2010, 22:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:35
Posty: 477
viater pisze:
Może wykrzaczanie się spowodowane jest właśnie zbyt małą ilością RAM-u.

Generalnie tak to właśnie wygląda. Ale najbardziej irytujące test to, że jak już jakimś cudem uda mu się wystartować, to to co wyświetla top nie wykazuje nic szczególnego. Ani obciążenia procesora, ani jakoś swapu nie używa. "Sprzęt"? PII 350MHz, 384MB RAM ;-). Cóż demonem szybkości nigdy nie był, ale działał stabilnie przez kilka długich lat. Spróbuję jak będzie na poprzedniej paczce ClamAV-a.

Ale mam coraz większą ochotę wywalić te trzy stówy i zasponsorować porządną płytę D945GCLF2 W sumie za wydajną płytę z prockiem to przecież nie wiele. Nawet myślałem o tym, by EOS-a na tym puścić. Ale może lepiej CDN-a?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 9 maja 2010, 22:36 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Atom, już ci pisałem, nie jest wydajną platformą serwerową. To może być kompromis - gdy potrzebujesz małej, cichej i oszczędnej maszyny, ale nie wydajny serwer.
Zwykły E2160 i 2GB RAM, będzie znacznie wydajniejszy.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 9 maja 2010, 22:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:35
Posty: 477
Eureka! Raz jeszcze spojrzałem w top (udało mi się zdążyć) i...

Obrazek

A jednak dobrze kojarzyłem to z php5...

http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=18280

Jakaś masakra dzieje się o odpaleniu php5!

A zawisało na Uruchamianie ClamD bo chwilę wcześniej uruchomia się kilkanaście procesów wyjątkowo zasobożernych procesów httpd, w związku z czym ClamD nie ma prawa się normalnie wykonać.

Masakra jakaś.

W każdym razie problem nie dotyczy najnowszej paczki ClamAV-a. Raczej któregoś z pakietów: apache-2.2.4-7nnd albo php-4.4.6-4nnd bo nic innego do głowy mi nie przychodzi. Reszta pod powyższym linkiem, żeby topiców nie mnożyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl