Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 12 lipca 2025, 09:39

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
MODERATOR

Witam
Chciałem nawiązać do istniejącego już na forum wątku :
http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t ... is+log%F3w
Mianowicie chodzi mi o to aby serwer w jakimś pliku, lub grupie plików zapisywał ruch jaki użytkownicy prowadzą z internetem.
Problem ten zainteresował mnie dlatego, że ostatnio mój kolega z osiedla ma niezaciekawą sytuację, ponieważ ktoś od niego z sieci porobił jakieś przekręty na Allegro na bodajrze 15 tyś zł i on teraz ma problemy przez to.
Nie wiem czy powinno być tam zapisywane wszystko co się dzieje w sieci, bo co kogo interesuje że kolega gra w diablo na internecie.
Rozmawiałe ze znajomym prawnikiem i dowiedziałem się że wystarczy mieć zapisane tylko połączenia między adresami ip i date z godziną w jakiej to nastąpiło. Dobrze jest też mieć skonfigurowane arp i wypisane hosty oraz dhcp. MAC karty sieciowej jest także jednym z dowodów naszej niewinności a winy kogoś z sieci.W razie problemów zostanie nam zabrany router do sprawdzenia ale oszczędzi na to tych 15 tyś zł i ciągnących się problemów.
O formie w jakiej ma się znajdować zawartość pliku pomyślełem razem z znajomym prawnikiem.
Mneij więcej powinno to zawierać:
: [/] [] ()
#data z godziną                ruch w sieci
12.02.2005 12:45              192.168.0.100 to 80.53.16.24

Forma w jakie ma być to wyswietlane nie jest ważna byle by zawierała pełną datę i godzinę, oraz z jakiego ip do jakiego był generowany ruch.
Zapewne są inne formy niż adresy ip, ale to już do zaawansowanych kieruje ;) Należy tylko w jakiś sposób zidentyfikować użytkownika i cel jego "surfowania".
Wiem że mozliwości dyskowe routerów są różne ale jeżeli chodzi o mnie to plik taki może mieć nawet do 690 mb (żeby sie na płytę zmieścił). Nie wiem jak NND radzi sobie z tak duzymi plikami ale mogą być one mniejsze :) Można by je później poprzez np. proftpd przegrać i wypalić na płytę. Nigdy nie wiadomo kiedy sobie policja o nas przypomni.
Nie wiem niestety w jakim tempie takei pliki by narastały więc zapewne dobrze by było je gzipem potraktować.
Reasumując mój nudny post kieduje pytanie do gorna zaawansowanego mniej lub bardziej ;) czy coś takeigo jest do zrobienia i czy jest to trudne?
Moim zdaniem warto się tym zainteresować bo oszołomów nie brakuje i różne rzeczy mogą się zdarzyć. Ostatnio w radiu była sprawa jakiegoś studenta bodajrze z Lublina który na jakimś forum oferował łapówke za odzyskanie prawa jazdy.....

Obrazek

Tytuł:
Użytkownik

Temat godny uwagi

Tytuł:
Użytkownik

ale tcpdump wsio zalatwia. w watku do ktorego podale linka wsio jest, instrukcja jak zainstalowac, ja podalem linka do arta gdzie pisze jak analizowac logi itp
po wpisaniu
tcpdump -r /sciezka/do/loga |grep zicom.pl mam ladnie
: [/] [] ()
17:26:33.859619 IP proxy5.zicom.pl.58720 > bqh178.neoplus.adsl.tpnet.pl.www: S 3076576327:3076576327(0) win 5840 <mss 1460,sackOK,timestamp 699308944 0,nop,wscale 0>
17:26:33.869625 IP proxy5.zicom.pl.58721 > bqh178.neoplus.adsl.tpnet.pl.www: S 3072782928:3072782928(0) win 5840 <mss 1460,sackOK,timestamp 699308945 0,nop,wscale 0>

przy czym jest tego multum, a jak wpisalem bez grep to lecialo jak porabane, i widac ze wirusy szaleja na 135 porcie ;) ale zajme sie tym pozniej jak logi beda mnie przerazac :P puki co maja 2GB, tyle ze moj p200mmx chyba padnie jak bedzie mial to spakowac :P
przy czy mowie ze jest to malutka siec, ale log przez ok 0,5h zajmije puki co 50KB

Tytuł:
Użytkownik

http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?p=59598#59598

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.