Witam wszystkich
Po prawie 2 latach używania dyskietkowego Freesco Easy PL (sieć dla 10 sąsiadów) postanowiłem zmienić je na coś innego. Głównym powodem był brak kontroli ruchu wychodzącego - pakiet justice w tamtej wersji jeszcze tego nie obsługiwał.
Po zamontowaniu w ruterze dysku twardego zainstalowałem nowe NND. Ponieważ instalacja z konfiguracją (niceshaper, mrtg) zajęła mi więcej czasu (w linuxie jestem lamerem) robiłem to w nocy, w dzień startując serwer z dyskietki na Freesco. W ten sposób w razie położenia NND mam też błyskawiczne rozwiązanie awaryjne.
Sąsiedzi mają wpisane u siebie na stałe w parametrach:
IP: 192.168.1.x gdzie każdy zna swoje x (numer domu)
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.1.1
DNS: 192.168.1.1
Oni to znają juz na pamięć i takie ustawienie chciałbym zachować dalej dla nNNd. Ustalanie IP na podtsawie MACa karty sieciowej raczej odpada (sieć jest na przewieszkach i karty niektórym padają - userzy sami je sobie wymieniają a ja nie muszę o tym nawet wiedzieć).
Wyłączyłem więc DHCP i zainstalowałem pacmanem paczkę dnrd. Wszytko hula ładnie - ale niestety od czasu do czasu (raz na dzień - dwa) dns przestaje działać. Po restarcie serwera wraca do normy.
Wyłączyłem na próbę w skrypcie startującym dnrd cache (-c off), ale nie pomogło.
Informacje o zawieszaniu się dnrd znajdowałem już wcześniej na forum - tak więc muszę potwierdzić, że u mnie niestety też ...
Sprawdziłem że dnrd jest w wersji 2.10. Okazuje się, że istnieje już wersja 2.19, a lista poprawek jest całkiem spora:
http://sourceforge.net/project/shownotes.php?group_id=72&release_id=303831
W związku z tym pytanie: czy istnieje gdzieś paczka dla nnd z nowszą wersją dnrd ? A może przyczyna zawieszania się dns-a tkwi w czymś innym ?