urug pisze:
jak to odpalic bo cos mi nie wychodzi. Niby sie odpala ale w thunderbirde pokazuje mi sie blad serwera (NNTP)
Zakładam że zrobiłeś to co miałeś wyświetlone podczas instalacji. Jeśli tak to:
1. zwróć uwagę na plik /etc/xinetd.d/nntp. Masz tam linię "only from = " musi tam być adres twojej sieci. Jeśli masz adres sieci inny niż 192.168.1.0/24 to nie połaczysz się.
2. fetchnews domyślnie jest ustawiony na ściąganie newsów co pół godziny. Podczas pierwszego połączenia jest również pobierana lista dostępnych grup. Na gazeta.pl jest w tej chwili dostępnych ok. 130 tysięcy grup. To też chwilę trwa.
ja to robię tak:
1. /etc/rc.d/crond stop
2. pacman -S leafnode
3. odpowiednie zmiany w konfiguracji
4. fetchnews
5. czekam na pobranie listy grup
6. z czytnika łączę się z serwerem i wybieram grupy, które chcę subskrybować
7. fetchnews
8. czekam na pobranie postów z zasubskrybowanych grup
9. /etc/rc.d/crond start
fetchnews jest wywoływany dwa razy: raz - pobiera listę grup., dwa - pobiera posty z zasubskrybowanych grup. To niestety też trwa, jak mu każesz pobierać po 100000 postów z 50 grup to może i całą nockę ściągać.
crona wyłączam na wszelki wypadek, żeby nie mieć dwóch lub więcej fetchnews działających w tym samym czasie. Na koniec całego procesu włączam crona i posty są pobierane i wysyłane automagicznie przez fetchnews uruchomione z crona.
Co do konfiguracji to przypominam że gazeta wymaga posiadania konta e-mail i w konfigu musisz podać username i hasło do tego konta.
Leafnode automagicznie przestanie pobierać posty z grup. których nikt nie czyta przez założony czas (do ustawienia w konfigu).
Jesli chcesz mieć grupy lokalne to wpisujesz ich nazwy wraz z falagą Y/N/M i krótkim opisem grupy w pliku /etc/leafnode/local.groups. Przykład:
moja.grupa.lokalna y Grupa dla mojej sieci osiedlowej.
poszczególne składniki są oddzielone pojedyńczym tabulatorem. Flagi Y/N/M oznaczają czy można wysyłać na taką grupę (y), czy nie (N) oraz czy grupa jest moderowana (M).
EDIT: Oczywiście powyższe jest prawdziwe jeśli nic nie blokuje wewnątrz sieci lokalnej portu 119.