Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 27 lipca 2025, 18:45

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Stałe IP

Witam
Czytałem trochę na forum, był podobny temat ale nie taki, może ktoś ma już gotową receptę.
W końcu zostałem zmuszony przesiąść się z Freesco na NND.
konfiguracja mojej sieci:
maska 255.255.255.0
brama 10.1.1.1
komputery w sieci 10.10.10.10 do 30
DNSy, IP, Bramę, i Maskę każdy na swoim komputerze ma wpisaną na stałe.
Chciałbym to tak skonfigurować aby teraz nie biegać po klientach i zmieniać im na (uzyskaj adres IP automatycznie) tylko żeby to zadziałało w takiej postaci jaka obecnie jest.

Jeśli ma ktoś odrobinkę czasu aby podpowiedzieć rozwiązanie będę wdzięczny

Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
Witam
Czytałem trochę na forum, był podobny temat ale nie taki, może ktoś ma już gotową receptę.

faktycznie "troche" to troche za malo zwlaszcza jak sie czyta nie to :-) ten temat jako jeden z wielu powinien byc najodpowiedniejszy :
http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t ... dhcpd+conf

Tytuł:
Użytkownik

czyli juz wiesz co ci jest do tego potrzebne a to 80% tematu :) teraz tylko skonfigurowac dhcp.
powodzenia

Tytuł:

Hmm
Zastanawiam się, po cóż mi dhcpd skoro wszyscy mają wpisane na stałe w swoich komputerach IP, maskę, bramę i DNS, co w takim razie dhcpd miało by mi przydzielać ?
Myślę, że problem tkwi w tym iż, brama jest o adresie 10.1.1.1 a ip klientów 10.10.10.XX i nie wiem gdzie to powpisywać :(
Dzięki za wyrozumiałość.

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 sierpnia 2007, 09:14 przez waldi111222, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
CDN Support

ale sam napisales ze nie chcesz biegac po klientach, wiec tutaj nic tylko dhcp zainstalowac a co do maski to ja juz wkoncu nie wiem jaka Ty ustawiles w pierwszym poscie piszesz ze maska to 255.255.255.0 a teraz ze 10.1.1.1?

Tytuł:
Użytkownik

a czy dla takiej adresacji nie powinna byc maska 255.0.0.0 ?

Tytuł:
Honorowy Admin

Cholera jasna, jak czytam te boje z IP i maskami, to coraz częściej mnie szlag trafia. Ileż to inicjator wątku ma tych komputerów w sieci? 65 tysięcy? a może chociaż z 5 tysięcy? zapewne nie ma ich więcej niż kilkanaście. Zatem po jaką cholerę brać się za adresy z klasy A? Czy nie wystarczyłaby typowa klasa dla małych sieci z zakresu 192.168.x.x? A tak kombinuje jak koń pod górę. Pomijam już ten drobiazg że serwer dhcp z IP 10.0.0.1 i maską 255.0.0.0 to naprawdę będzie miał co robić, a na dodatek potencjalny sieciowy chuligan będzie miał dziesiątki tysięcy IP do wykorzystania i będzie się z nim admina ganiał po sieci jak po pustym stadionie dziesięciolecia...

Tytuł:
PGF

w pliku /etc/network/internal/ethx (eth0 / eth1) odpowiedniego dla interfejsu do sieci lokalnej:

: [/] [] ()
#!/bin/sh

. /etc/rc.d/functions

IP="10.1.1.1"
MASKA="255.0.0.0"
BROADCAST=`/bin/ipmask $MASKA $IP | cut -f 1 -d ' '`

case $1 in
        start)
                ifconfig `basename $0` $IP netmask $MASKA broadcast $BROADCAST up
                wynik
                ;;
        stop)
                ifconfig `basename $0` down
                wynik
                ;;
esac

Adresy maja klienci na stale to dhcpd nie potrzebujesz, postaw przed dhcpd ! by wylaczyc usluge:
/etc/rc.conf

DAEMONS=(syslogd ..... xinetd !dhcpd ....)

Obrazek

Tytuł:

Dzięki zciech i TheL za konkretną odpowiedź bardzo mi pomogliście :)
dhcpd miałem wyłączone ip na swoim miejscu a maskę (heh, nie pomyślałem) miałem wpisaną 255.255.255.0 i pewnie, dlatego nie chciało zagadać.

A tak dla zaspokojenia ciekawości nabijaczy postów, których bardziej zaintrygowała struktura mojej sieci czy też jej adresacja niż problem, z którym się borykałem, wyjaśniam: Swoją sieć postawiłem na polopirynie w czasach, kiedy to fresco a tym bardziej NND jeszcze nie było dostępne, a jedyny jedno dyskietkowy router dla sdi (który wpadł mi w ręce) to była właśnie polopiryna i ona jak teraz się okazuje ku Waszemu zdumieniu wymuszała taką to właśnie adresację, a że z natury jestem leniwy (wolę kilka dni przy komputerze posiedzieć niż w trzy godziny obejść wszystkie domostwa) nie zmieniam nic od czasu postawienia pierwszego routera, tak miałem na polopirynie identycznie na fresco a teraz już mam na NND, dlatego też na przyszłość darujcie sobie posty typu: poco, dlaczego, po cholerę, odpowiedź jest prosta, bo tak chcę i już.
Cieszę się, że są tutaj ludzie, którzy dzielą się swoją wiedzą bezkrytycznie i bezinteresownie.

pozdrawiam
waldi111222

Tytuł:
Honorowy Admin

Cytuj:
A tak dla zaspokojenia ciekawości nabijaczy postów, których bardziej zaintrygowała struktura mojej sieci czy też jej adresacja niż problem, z którym się borykałem

Nie zauważyłem, żeby kogokolwiek zainteresowała struktura twojej sieci.
W ogóle nie dotarło do ciebie, że właśnie adresacja twojej sieci była źródłem twojego problemu. Dlatego też pozwoliłem sobie na komentarz. Gdybyś się trzymał przyjętych standardów (klasa A - dla sieci rozległych, B - dla sieci średnich, C- dla sieci małych), to nigdy ten problem by się nie wydarzył. Standardy są dobre i ułatwiają życie i piszę do nie do ciebie, ale być może inni przeczytają i wezmą to pod uwagę projektując swoje sieci.

Tytuł:
Użytkownik

waldi111222 napisal
Cytuj:
dlatego też na przyszłość darujcie sobie posty typu: poco, dlaczego, po cholerę, odpowiedź jest prosta, bo tak chcę i już.

a NND chce net_conf-em robic ustawienia, a nie z palca i napewno po uruchomieniu net_confa NND nie potrzebyje zadnej recepty do dziala :-)
a jezeli uwazasz, ze maciek jest nabijaczem postow,to przeczytaj swoj ostatni post jeszcze raz,przesiadasz sie na NND nie czytajac nic na temat tego super routerka,tylko szukasz recept nie poprzez "szukaj" tylko piszac post.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.