Dzięki zciech i TheL za konkretną odpowiedź bardzo mi pomogliście
dhcpd miałem wyłączone ip na swoim miejscu a maskę (heh, nie pomyślałem) miałem wpisaną 255.255.255.0 i pewnie, dlatego nie chciało zagadać.
A tak dla zaspokojenia ciekawości nabijaczy postów, których bardziej zaintrygowała struktura mojej sieci czy też jej adresacja niż problem, z którym się borykałem, wyjaśniam: Swoją sieć postawiłem na polopirynie w czasach, kiedy to fresco a tym bardziej NND jeszcze nie było dostępne, a jedyny jedno dyskietkowy router dla sdi (który wpadł mi w ręce) to była właśnie polopiryna i ona jak teraz się okazuje ku Waszemu zdumieniu wymuszała taką to właśnie adresację, a że z natury jestem leniwy (wolę kilka dni przy komputerze posiedzieć niż w trzy godziny obejść wszystkie domostwa) nie zmieniam nic od czasu postawienia pierwszego routera, tak miałem na polopirynie identycznie na fresco a teraz już mam na NND, dlatego też na przyszłość darujcie sobie posty typu: poco, dlaczego, po cholerę, odpowiedź jest prosta, bo tak chcę i już.
Cieszę się, że są tutaj ludzie, którzy dzielą się swoją wiedzą bezkrytycznie i bezinteresownie.
pozdrawiam
waldi111222