Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 21:11

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Honorowy Admin

Hm.. tasiorek coś mi się wydaje, że właśnie w sporej części podważyłeś sens istnienia NND. :)
Wśród tych, którzy mają małe domowe (czy nawet sąsiedzkie sieci), są dwie grupy. Ja jestem w pierwszej. Mam linksysa z dd-wrt i mi to starcza, a priorytetem są małe rozmiary, całkowita cisza, a jednocześnie przynajmniej podstawowe funkcje routera linuksowego. Druga grupa to ci, którym wystarczy tani pecet, bo mogą go postawić w piwnicy, na klatce schodowej, czy strychu, a wymagają nieco więcej niż może dać dd-wrt. W tym wypadku może starczyć nawet jakieś zwykłe pentium 3, a równiez sempron - choć zgadza się - nie jest to sprzęt serwerowy.

Tytuł:
PGF

rafal1435 pisze:
chyba ze prad sie ma z piwnicy...

W poznańskich spółdzielniach kradzieże prądu wspólnoty zostały ukrócone przez zmianę napięcia w piwnicach na 12v.
Cytuj:
w RB sa sloty sata? raczej nie?

tasiorek pisze:
sa przystosowane do dzialania jako router

czytaj: nie.

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
Za to zdecydowanie głupim pomysłem jest podkręcanie. Serwer musi miec określoną wydajność i pod tym kątem musimy projektować zakupy, ale przede wszystkim musi pracowac stabilnie, nie przegrzewać się, dlatego ja skłonny byłbym raczej obniżać taktowanie niż podwyższać.

Akurat tutaj nie mogę się zgodzić. Podkręcam kompy od czasu Celka 333MHz Nigdy z żadnym nic się nie stało z winy temperatury. Podkręcanie ma swój sens jeśli wie się jak to trzeba zrobić i jaki sprzęt zastosować.

Mam w domu Semptrona 2.0 przekręconego na ~2.4 działa tak już dobre 2-3 lata.

W marcu kupiłem nowy komputer E2160 przetaktowany jest o 82%. Tak nie pomyliłem się 82% z 1.8 zrobione jest 3.2. Wystarczy kupić dobry zasilacz, chłodzenie, ram i oczywiście płytę. Te procesory to spokojnie wytrzymują. Podobnie jak reszta podzespołów.

Podobnie jest z k. graficznymi Ati 9550 przetaktowane mam o 100%. Bieżącą kartę też przetaktowałem. Wszystko działa stabilnie nie mam nie wiem niebieskich ekranów itp.

Każdy choć trochę interesujący się tematem słyszał o procesorach mobilnych Barton - te procesory także świetnie się kręciły szczególnie seria procesora zdaje się IMHTB czy jakoś tak.

Więc patrząc z perspektywy nie ma nic złego w podkręcaniu sprzętu ale trzeba wiedzieć jak. Podstawa to dobry zasilacz w którym nie będzie dużych spadków/wzrostów napięcia bo oczywiście wtedy upieczemy sprzęt. Jeśli chodzi o temperaturę. Cóż porządne wiatraki zapewniają ciszę i dobre odprowadzanie ciepła. Sam przy semptronie mam chłodzenie wodne ale to tylko ze względu na to że w pokoju w pewnym momencie miałem 3 kompy i robił się niesamowity hałas i gorąc w pokoju.

Dla niedowiarków > http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2906

Tytuł:
Honorowy Admin

Cytuj:
W marcu kupiłem nowy komputer E2160 przetaktowany jest o 82%. Tak nie pomyliłem się 82% z 1.8 zrobione jest 3.2. Wystarczy kupić dobry zasilacz, chłodzenie, ram i oczywiście płytę. Te procesory to spokojnie wytrzymują. Podobnie jak reszta podzespołów.

I to jest serwer?
Możesz mi zatem wyjaśnić co w ten sposób zyskałeś?

Tytuł:
PGF

muray pisze:

Podobnie jest z k. graficznymi Ati 9550 przetaktowane mam o 100%. Bieżącą kartę też przetaktowałem. Wszystko działa stabilnie nie mam nie wiem niebieskich ekranów itp.

Każdy choć trochę interesujący się tematem słyszał o procesorach mobilnych Barton - te procesory także świetnie się kręciły szczególnie seria procesora zdaje się IMHTB czy jakoś tak.

A ja myślę - bez obrazy - że to Ty jesteś zakręcony lub podkręcony albo po prostu pokręcony. Musisz nauczyć się rozróżniać stację od serwera i nagle olśnienie przyjdzie samo....

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
Cytuj:

I to jest serwer?
Możesz mi zatem wyjaśnić co w ten sposób zyskałeś?

Nie to nie jest serwer jest to stacja kliencka, na której uzyskałem znaczny przyrost wydajności. Mimo tego udowadniam tu tylko tyle że się da. I wbrew pozorom nie jest to takie straszne dla sprzętu. Komputer potrafi pracować 4-5 dni non stop bez restartu i nie dzieje mu się nic strasznego.

Nie będę tutaj wdawał się w dyskusję co by to dało na serwerze a czego by to nie dało. Stwierdzam jedynie, że nie jest prawdą utrata stabilności kosztem podkręcania.

Albercik pisze:
Cytuj:
A ja myślę - bez obrazy - że to Ty jesteś zakręcony lub podkręcony albo po prostu pokręcony. Musisz nauczyć się rozróżniać stację od serwera i nagle olśnienie przyjdzie samo....

Szczerze mówiąc - w mojej ocenie ciężko nazwać nie wiadomo jakim serwerem sprzęt który ma X lat i procesor typu 450MHz podobnie jak i sprzęt oparty na zwykłej płycie głównej, zwykłym ramie i zwykłym procesorze.

Dla mnie jest to nic innego jak ZWYKŁY komputer na którym zainstalowane jest oprogramowanie dedykowane serwerom, ale czy to czyni z niego już serwer z prawdziwego zdarzenia?

Definicja z wiki

Cytuj:
Serwerem może być zwykły komputer, jednak w celu pełnego wykorzystania możliwości, jakie daje oprogramowanie serwerowe, powinna to być maszyna przeznaczona do tej roli. Maszyny takie są przystosowane do pracy ciągłej, wyposaża się je w duże i szybkie dyski twarde, głównie SCSI, dużą ilość pamięci RAM najczęściej z ECC oraz wydajne procesory serwerowe. Często serwerowe płyty główne mogą obsłużyć 2, 4 lub więcej procesorów. Serwer musi być maszyną niezawodną, w tym celu często posiada 2 lub więcej wbudowane zasilacze typu hot-plug i awaryjne zasilanie, a pomieszczenie, w którym stoi powinno posiadać odpowiednią wentylację lub klimatyzację.

Komputer osobisty (ang. Personal Computer, stąd skrót PC i powszechne polskie określenie pecet) – obecnie następca klonów mikrokomputera wyprodukowanego przez firmę IBM w latach 80. Przeznaczony przede wszystkim do użytku osobistego, domowego i biurowego, zazwyczaj stacjonarnyChoć komputery osobiste zwykle występują w roli stacji roboczej dla pojedynczego użytkownika, bywają też używane jako serwery. Współcześnie, ze względu na coraz lepszą wydajność, powszechność, niską cenę oraz dostępność oprogramowania na licencjach FLOSS, coraz częściej stają się elementami klastrów i klastrowych superkomputerów.

Widziałem już w swoim życiu parę Serwerów i "serwerów". Ten pierwszy wyglądał podobnie do tego w opisie, ten drugi to zwykła stacja kliencka z zainstalowanym specjalistycznym oprogramowaniem.

Moglibyśmy też dywagować czy jeśli komputer osobisty "pracuje" np dla projektu SETI to jest on jeszcze stacją roboczą czy też elementem superkomputera?

Zabrnąłem pewnie trochę za daleko i zaraz posypią się na mnie gromy, jednak będę się dalej upierał podkręcanie na dobrych komponentach w mojej ocenie nie powoduje utraty stabilności.

Tytuł:
Honorowy Admin

Przesadzasz, nikt nie będzie się podniecał podkręcaniem - nie to forum. Osobiście mam E2160 nie podkręcany i mi w zupełności starcza, choć jestem w stanie zrozumieć, gdyby ktoś chciał zwiększyć parametry z niską cenę. Komputer mający pełnić funkcję serwera nie powinien być podkręcany, choćby dlatego, żeby nie potrzeba było mocniejszego chłodzenia, czy większej ilości wiatraków.
Oczywiście idealną sytuacją jest posiadanie serwera "serwerowego", ale dla potrzeb domowych (lub niewielkiej sieci) jest to zbędne - nie wyobrażam sobie trzymania w domu ogromnej 40-kilogramowej kobyły z kilkoma dyskami scsi, które wyją jak bolid Kubicy. NND jest często wykorzystywane w małych domowych sieciach i o takim przypadku dyskutujemy w tym wątku. Priorytetem jest tu cicha i stabilna praca, a nawet zajmowania jak najmniejszej przestrzeni. Sempron 2800+ nie zostanie w takim komputerze wykorzystany najlepiej, jako, że jest procesorem 64-bitowym, a NND jest 32-bitowe, ale nawet przy obniżonym taktowaniu do małej sieci będzie wystarczający, a jego podkręcenie nie przyniesie żadnych sensownych korzyści, a jedynie spowoduje konieczność częstszego sprawdzania temperatury i wiatraka.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+2godz.