Maciek pisze:
Cytuj:
W marcu kupiłem nowy komputer E2160 przetaktowany jest o 82%. Tak nie pomyliłem się 82% z 1.8 zrobione jest 3.2. Wystarczy kupić dobry zasilacz, chłodzenie, ram i oczywiście płytę. Te procesory to spokojnie wytrzymują. Podobnie jak reszta podzespołów.
I to jest serwer?
Możesz mi zatem wyjaśnić co w ten sposób zyskałeś?
Nie to nie jest serwer jest to stacja kliencka, na której uzyskałem znaczny przyrost wydajności. Mimo tego udowadniam tu tylko tyle że się da. I wbrew pozorom nie jest to takie straszne dla sprzętu. Komputer potrafi pracować 4-5 dni non stop bez restartu i nie dzieje mu się nic strasznego.
Nie będę tutaj wdawał się w dyskusję co by to dało na serwerze a czego by to nie dało. Stwierdzam jedynie, że nie jest prawdą utrata stabilności kosztem podkręcania.
Albercik pisze:
Cytuj:
A ja myślę - bez obrazy - że to Ty jesteś zakręcony lub podkręcony albo po prostu pokręcony. Musisz nauczyć się rozróżniać stację od serwera i nagle olśnienie przyjdzie samo....
Szczerze mówiąc - w mojej ocenie ciężko nazwać nie wiadomo jakim serwerem sprzęt który ma X lat i procesor typu 450MHz podobnie jak i sprzęt oparty na zwykłej płycie głównej, zwykłym ramie i zwykłym procesorze.
Dla mnie jest to nic innego jak ZWYKŁY komputer na którym zainstalowane jest oprogramowanie dedykowane serwerom, ale czy to czyni z niego już serwer z prawdziwego zdarzenia?
Definicja z wiki
Cytuj:
Serwerem może być zwykły komputer, jednak w celu pełnego wykorzystania możliwości, jakie daje oprogramowanie serwerowe, powinna to być maszyna przeznaczona do tej roli. Maszyny takie są przystosowane do pracy ciągłej, wyposaża się je w duże i szybkie dyski twarde, głównie SCSI, dużą ilość pamięci RAM najczęściej z ECC oraz wydajne procesory serwerowe. Często serwerowe płyty główne mogą obsłużyć 2, 4 lub więcej procesorów. Serwer musi być maszyną niezawodną, w tym celu często posiada 2 lub więcej wbudowane zasilacze typu hot-plug i awaryjne zasilanie, a pomieszczenie, w którym stoi powinno posiadać odpowiednią wentylację lub klimatyzację.
Komputer osobisty (ang. Personal Computer, stąd skrót PC i powszechne polskie określenie pecet) – obecnie następca klonów mikrokomputera wyprodukowanego przez firmę IBM w latach 80. Przeznaczony przede wszystkim do użytku osobistego, domowego i biurowego, zazwyczaj stacjonarnyChoć komputery osobiste zwykle występują w roli stacji roboczej dla pojedynczego użytkownika, bywają też używane jako serwery. Współcześnie, ze względu na coraz lepszą wydajność, powszechność, niską cenę oraz dostępność oprogramowania na licencjach FLOSS, coraz częściej stają się elementami klastrów i klastrowych superkomputerów.
Widziałem już w swoim życiu parę Serwerów i "serwerów". Ten pierwszy wyglądał podobnie do tego w opisie, ten drugi to zwykła stacja kliencka z zainstalowanym specjalistycznym oprogramowaniem.
Moglibyśmy też dywagować czy jeśli komputer osobisty "pracuje" np dla projektu SETI to jest on jeszcze stacją roboczą czy też elementem superkomputera?
Zabrnąłem pewnie trochę za daleko i zaraz posypią się na mnie gromy, jednak będę się dalej upierał podkręcanie na dobrych komponentach w mojej ocenie nie powoduje utraty stabilności.