Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 3 lipca 2025, 23:48

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość

Witam

Zgadka dotyczy NND ze stycznia. Konfiguracja: 2 x Pentium II 350, 256 MB ramu ECC, HDD SCSI 8,5GB. Dotychczas miałem system z kernelem 2.4.28-1nnd (czyli jeden z procesorów nudził się), po starcie systemu wykorzystanie pamięci osiągało 210MB i na tym poziomie stale się utrzymywało nawet po 4 miesiącach nieprzerwanej pracy.
Postanowiłem zaprosić do pracy drugi procesor (wystarczy mu obijania się od kwietrnia :) ) zrobiłem upgrade kernela do wersji 2.4.31-6nnd (oczywiście w wersji SCSI) - procesor zaproszenie przyjął i pracują teraz oba procesory. Ciekawostką jest to że po tej zmianie wykorzystanie pamięci po starcie nie przekreczyło 70MB. W ciągu pierwszej doby pracy doszło do 105MB i na tym poziomie utrzymuje się nadal (prawie dwie doby od startu).
Jedyną różnicą w komponentach systemu jest nowszy kernel i iptables, reszta nie zmieniłą się: mrtg, bandwidthd, portsentry, checkrootkit, wyłączone dhcp, proftpd uruchamiane z ręki w razie potrzeby.
Nie jest to oczywiście żadna tragedia, po prostu strasznie mnie męczy dlaczego tak bardzo zmieniło się wykorzystanie pamięci.

Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

jak nie potrzebuje to i nie zuzyje tyle pamieci, wezmie tylko tyle ile mu potrzeba. w ktoryms poscie na tym forum podalem przykladm z mojego routerka, ktory mial uptime 3,5doby (wiem smieszne liczby, ale nie o to chodzi) i pobieral chyba tylko 70/96MB i ten stan utrzymywal sie od 3dni. linux ma to do ciebie zejak potrzebuje to lyknie tyle ile mu trzeba, ale nie zwolni tego jesli proces/program zostanie wylaczony, ale wrzuci to do cache. gdy uruchomisz ten sam program jeszcze raz to zaladuje sie on z pamieci a nie z dysk, przez co jest zysk szybkosci. natomist jesli pamiec bedzie zaladowana po brzegi, a bedzie potrzebne wiecej, to w pierwszej kolejnosci czyszczony jest cache.

Tytuł:

Witam

Jakby to powiedzieć? Wszystko napisałeś, to ja wiem, a mój post dotyczył raczej czegoś innego: zmiana kernela spowodowała zmianę (drastyczną) wykorzystania pamięci. Ja rozumiem, że system weźmie sobie tyle ile mu trzeba, pytanie można postawić tak: dlaczego system ze starym jednoprocesorowym kernelem potrzebował dwa razy więcej pamięci niż z nowym kernelem obsługującym smp?

Pozdrawiam

Tytuł:
: [/] [] ()
platinum:/home/platyna$ free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:          1011        972         38          0        180        409
-/+ buffers/cache:        382        628
Swap:          517          0        517

Nie używana pamięć (lub jej część) jest rezerwowana dla buforów dyskowych oraz cache, to jest najzupełniej normalne, że Linux używa tej pamięci, trzeba przestać mysleć kategoriami windowsowymi - w kategorii linuksowej to, że pamięć jest używana nie znaczy, że system znajduje się pod jakimś szczególnym obciążeniem i jest zawalony. Prawdziwy obraz zajętości systemu daje komenda load, procinfo oraz użycie swapu (jeśli go masz).

A tak w ogóle to portsentry jest lame, każdy jako tako "kumaty" hakerek ma dosyć open proxy aby je sobie pięknie obejść, a nie trzeba wielkiej wiedzy aby używając Twojego portsentry odciąć Cię od Internetu. Portsentry jest jedną z najbardziej bezużytecznych i szkodliwych rzeczy jakie myśl ludzka zrodziła.

Pozdrawiam.

Tytuł:

Witam

Dziękuję państwu za odpowiedzi. Co prawda mają się one nijak do mojego pytania, ale liczą się chęci :) Trochę odnoszę wrażenie, że państwo nie zrozumieli mojego pytania, albo przeczytali tylko temat moich postów.
Pozwolę sobie pomiąć milczeniem tak samo wnikliwą jak bezużyteczą dla mnie ocenę bezpieczeństwa mojego routera, bo nie tego dotyczy wątek.

Pozdrawiam

Tytuł:
To łaskawie precyzyjniej formuuj pytania panie hakier. Bo z tego co widzę, to jak ostatni kozioł mylisz ilość wykorzystywanej pamieci z obciążeniem systemu. A jak uważasz nas za idiotów to idź na jakieś hakierskie forum, przekoduj kernel aby nie używał cache i buforów dyskowych albo poprostu poczytaj changelog Twojej nowej wersji jądra. :evil:

Pozdrawiam.

Tytuł:

Witam

Wielkie dzięki łaskawco. Trzeba było mnie posłać do wszystkich diabłów w swoim pierwszym wystąpieniu. Czytania ze zrozumieniem niestety nie uczą już w Polskich szkołach, więc nie powinienem być specjalnie zdziwiony odpowiedziami. Przeczytaj jeszcze raz swoje odpowiedzi i sama oceń jak mają się do moich pytań i tematu wątku. Nikogo nie uważam za idiotę - nigdzie tego nawet nie zasugerowałem, jest to tylko Twoja nadinterpretacja.

I jeszcze jedna uwaga: na przyszłość licz się ze słowami i nie obrażaj rozmówcy, bo możesz trafić na kogoś mniej opanowanego i mniej kulturalnego ode mnie.

Pozdrawiam

Tytuł:
Eh. No comment. ;)

Pozdrawiam.

Tytuł:
PGF

cat /proc/meminfo

Obrazek

Tytuł:
Użytkownik

czyzby bylo jak w zyciu, MB przekładaja sie na centymetry?

ale komu dodaje to satysfakcji?

Tytuł:

zciech pisze:
cat /proc/meminfo

total: used: free: shared: buffers: cached:
    Mem: 261292032 118325248 142966784 0 46190592 34193408
    Swap: 33542144 0 33542144
    MemTotal: 255168 kB
    MemFree: 139616 kB
    MemShared: 0 kB
    Buffers: 45108 kB
    Cached: 33392 kB
    SwapCached: 0 kB
    Active: 60512 kB
    Inactive: 18024 kB
    HighTotal: 0 kB
    HighFree: 0 kB
    LowTotal: 255168 kB
    LowFree: 139616 kB
    SwapTotal: 32756 kB
    SwapFree: 32756 kB

Tytuł:
MODERATOR

Platyna pisze:
...Nie używana pamięć (lub jej część) jest rezerwowana dla buforów dyskowych oraz cache, to jest najzupełniej normalne, że Linux używa tej pamięci, ...

Jesteś całkowicie pewna tego co piszesz ??
IMHO nieużywana pamięć nie jest używana a bufory i cache jest wyliczone w 'used' czyli w użyte.
Czyli:
mem.programów+mem.systremowa+cache+bufory+coś_tam_jeszcze = used
To co wolne (free) to jest to co może zjeść nowy progra (może on ł yknąć i więcej jak mu się linuks posunie z buforami i cachem (tzn. zmniejszy bufory i cache)).
Ale mogę się mylić, dlatego proszę o potwierdeznie Twoich słów :-)

Druga sprawa:
Mnie też interesuje Twoja wypowiedź na temat bezpieczeństwa mojego routerka NN :-)

Tytuł:

Koriolan pisze:
Platyna pisze:
...Nie używana pamięć (lub jej część) jest rezerwowana dla buforów dyskowych oraz cache, to jest najzupełniej normalne, że Linux używa tej pamięci, ...

Jesteś całkowicie pewna tego co piszesz ??
IMHO nieużywana pamięć nie jest używana a bufory i cache jest wyliczone w 'used' czyli w użyte.
Czyli:
mem.programów+mem.systremowa+cache+bufory+coś_tam_jeszcze = used
To co wolne (free) to jest to co może zjeść nowy progra (może on ł yknąć i więcej jak mu się linuks posunie z buforami i cachem (tzn. zmniejszy bufory i cache)).
Ale mogę się mylić, dlatego proszę o potwierdeznie Twoich słów :-)

Witam

Ależ oczywiście, że jesteś w błędzie. Linux jest jedynym systemem operacyjnym, który używa pamięci, której nie używa :wink:

A tak zupełnie poważnie, to pozwolę sobie na ciąg dalszy mojej historii.
Po prawie sześciu dniach ilość wykorzystanej pamięci wzosła do 114MB i system zawiesił się i zrestartował. Po restarcie system od razu skonsumował ok. 250MB. Po godzinie pracy znów się zawiesił, potem były jeszcze dwa zawieszenia z samoczynnym restartem. Dla przypomnienia: wszystko dotychczas odbywa się na kernelu kernel24-scsi-2.4.31-6nnd z tego repozytorium http://devel-nnd.brb.pl/nnd/pakiety.test/ W logach nie ma śladu o jakichkolwiek błędach przed powieszeniem się systemu. Jedyną rzeczą jaką zauważyłem (dwa razy mi się to udało złapać) jest to że pady nastąpiły w chwili maksymalnego wysycenia łącza, raz poszedł na max. download, a drugim razem upload. Po czterech restartach nie zdzierżyłem i zmieniłem kernel na wersję 2.4.31-1nnd i skończyły się problemy z wieszaniem się systemu. Jak na razie dwa dni spokoju, a wykorzystanie pamięci od chwili startu na stałym poziomie 244MB.

Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

Aconitum pisze:
Ależ oczywiście, że jesteś w błędzie. Linux jest jedynym systemem operacyjnym, który używa pamięci, której nie używa :wink:

Szkoda, że Platyna umilkła byłem ciekaw jej wersji. Powinna być mądrą kobitką, ale tu się chyba nie mogła wykazać :-(

A wracając do sedna pewnie coś było nie tak z tym jądrem i Twoimi procesorami.
Ja puściłem jądro 2.6.12 i np. nie było w 'df' widać podmontowanej 'root' partycji :-(

Najprosciej to skompiluj sobie waniliowe jądro w włączoną opcją obsługi kilku procków i zobaczysz czy nie ma problemów. Potem dalej...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.