Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 3 lipca 2025, 08:57

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Witam
W komputerze są 3 a właściwie 2 karty sieciowe. (jedna ma 2 wyjścia i przez wina była wykrywana jako 2) do tego jest jeszcze modem Sagem F@st pod USB.

Po instalacji NND wpisałem net_conf i wybrałem 1 karte sieciową (eth0), po potwierdzeniu w następnym oknie wybrałem reszte. po potwierdzeniu w następnym oknie ustawiłem neostrade. Wydaje mi się że internet jest na komputerze bo jak pisze "startadsl" to pojawia się że połączenie jest aktywne. poza tym po wpisaniu ping www.google.com cały czas pinguje serwer (to że nie potrafie tego przerwać to już inna sprawa :) ), ale wracając do tematu do (pierwszej karty sieciowej jest podłączony inny komputer na którym chce mieć internet(WinXP).

w NND mam tak:

zaznaczyłem modół opisujący pierwszą karte sieciową (eth0), następnie pozostałe karty sieciowe(chyba te co trzeba), potem wybrałem rodzaj łącza (neostrada), następnie wpisałem login i hasło z neo+ i w nazwie serwera pozostawiłem "touter__nnd", potem podałem domene dla sieci "home", potem oba adresy DNS pozostawiłm takie jak tam były (wydaje mi sie że są poprawne). następnie na pytanie czy chce zmienić aktualną konfiguracje potwierdziłm "tak" i w ilość podsieci ethernet wpisałem 1, następnie w pierwsze trzy człony adresu podsieci na interfejsie eth0 wpisałem 192.168.0 potem w ilości komuterów w podsieci 192.168.0.1 wpisałem 1 dalej w ilość podsieci radiowych wpisałem 0 i po potwierdzeniu cośsię zaczeło zapisywać.

WinXP:

ip: 192.168.0.2
maska podsieci: 255.255.255.0
brama domyslna: 192.168.0.1
dns: 192.168.0.1

teraz jak pisze w wierszu poleceń w XP "ping www.google.com" to pojawia się że niewłaściwy host albo coś takiwgo (w każdym razie nie pinguje) a jak wpisuje "ping 192.168.0.1" to pinguje serwer, w właściwościach połączenie bity wchodzą i wychodzą.

jak w NND wpisuje "ping www.google.com" to się pinguje, ale jak wpisze "ping 192.168.0.2" to niechce...

Jak to ustawić :?: :?: :?: :?:

mam nadzieje że wybaczycie literówki bo pisałem z "ekranowej" bo mam teraz tylko jedną i akurat była przy serwerze

Tytuł:
Użytkownik

z tego co piszesz to nie uruchomiles na serwerze serwera DNS wiec na winXP wpisz w pole dns
np
194.204.152.34
194.204.159.1

zamiast 192.168.0.1
powinno zadziałać

Tytuł:
Użytkownik

na NND nie masz postawionego DNS. Na windowsie zmień DNS z 192.168.0.1 na 194.204.159.1 i 194.204.152.34. Również przy konfiguracji net_confem powinien się Ciebie spytać o DNSy

Poza tym nie wiem, czy nie masz włączonego DHCP (domyślnie jest włączone chyba) jeśli tak to u siebie na win xp nie ustalasz stałego IP tylko bierzesz automatycznie. Wszelkich ustawień dhcp dokonujesz w /etc/dhcpd. Co i jak w nim ustawić - szukaj na forum.

Ostatnio zmieniony wtorek, 27 grudnia 2005, 12:23 przez marask, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Użytkownik

byłem pierwszy ;)

Tytuł:
zaraz sobie poprawie te adresy DNS , a co to DHCP jeśli domyślnie jest off no to mam wyłączone bo nawet nie wiem co to jest więc chyba raczej nie zmieniałem :)

Tytuł:
Użytkownik

nie wiem czy dobrze sie doczytałem ale mozesz odpalić DNS i bedzie ok chyba :)
pacman -S dnsmasq
potem /etc/rc.d/dnsmasq start
i dopisac dnsmasq do demonów

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.