Witam
W komputerze są 3 a właściwie 2 karty sieciowe. (jedna ma 2 wyjścia i przez wina była wykrywana jako 2) do tego jest jeszcze modem Sagem F@st pod USB.
Po instalacji NND wpisałem net_conf i wybrałem 1 karte sieciową (eth0), po potwierdzeniu w następnym oknie wybrałem reszte. po potwierdzeniu w następnym oknie ustawiłem neostrade. Wydaje mi się że internet jest na komputerze bo jak pisze "startadsl" to pojawia się że połączenie jest aktywne. poza tym po wpisaniu ping
www.google.com cały czas pinguje serwer (to że nie potrafie tego przerwać to już inna sprawa

), ale wracając do tematu do (pierwszej karty sieciowej jest podłączony inny komputer na którym chce mieć internet(WinXP).
w NND mam tak:
zaznaczyłem modół opisujący pierwszą karte sieciową (eth0), następnie pozostałe karty sieciowe(chyba te co trzeba), potem wybrałem rodzaj łącza (neostrada), następnie wpisałem login i hasło z neo+ i w nazwie serwera pozostawiłem "touter__nnd", potem podałem domene dla sieci "home", potem oba adresy DNS pozostawiłm takie jak tam były (wydaje mi sie że są poprawne). następnie na pytanie czy chce zmienić aktualną konfiguracje potwierdziłm "tak" i w ilość podsieci ethernet wpisałem 1, następnie w pierwsze trzy człony adresu podsieci na interfejsie eth0 wpisałem 192.168.0 potem w ilości komuterów w podsieci 192.168.0.1 wpisałem 1 dalej w ilość podsieci radiowych wpisałem 0 i po potwierdzeniu cośsię zaczeło zapisywać.
WinXP:
ip: 192.168.0.2
maska podsieci: 255.255.255.0
brama domyslna: 192.168.0.1
dns: 192.168.0.1
teraz jak pisze w wierszu poleceń w XP "ping
www.google.com" to pojawia się że niewłaściwy host albo coś takiwgo (w każdym razie nie pinguje) a jak wpisuje "ping 192.168.0.1" to pinguje serwer, w właściwościach połączenie bity wchodzą i wychodzą.
jak w NND wpisuje "ping
www.google.com" to się pinguje, ale jak wpisze "ping 192.168.0.2" to niechce...
Jak to ustawić
mam nadzieje że wybaczycie literówki bo pisałem z "ekranowej" bo mam teraz tylko jedną i akurat była przy serwerze