Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 25 czerwca 2025, 13:02

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Witam, chciał bym zrobić serwer do sieci LAN z Linuxem Freesco w sieci jest 11 komputerow narazie mamy DSL 1Mbit ale niedlugo bedzie zmiana na 2Mbity, poprzednie serwery robil nam ktos spoza sieci ale bierze coraz wiecej kasiorki :/ i chciał bym sie sam zabawić, kompa na serwer mamy kupionego nowego(używany ale dla nas nowy ) tylko niewiem dokladnie jakiego (administrator to kobieta ) jak się dowiem to napiszę, prosil bym was o jakies informacje na temat tego jak zrobic taki serwer . pozdro

Tytuł:

No, jeśli dotarłeś aż tutaj na to forum, to myślę, że wystarczy ci, że przez jakieś 2-3 godzinki poczytasz sobie materiały ze strony http://nnd.freesco.pl i już będziesz w stanie postawić serwer z podziałem pasma na użytkowników. Być może nawet jakieś www, poczta, własny dns i jeszcze parę innych rzeczy. A tak na serio po przejściu ścieżki czytania podstaw na temat instalacji NND, ściągnięciu i wypaleniu ISO płyty - z całkiem zielonego w linuksie za pierwszym podejściem stałem się "administratorem" routerka z podziałem pasma :) Czyli: poczytaj sobie info na stronie NND w międzyczasie ściągając i wypalając ISO (moim zdaniem najlepiej z lipca 2005, bo jest to najnowsza wersja praktycznie całkowicie stabilna - ta ze stycznia 2006 jeszcze nie jest do końca dopracowana i mogą się cuda dziać). Potem zainstaluj nnd wg opisu na stronie, następnie zaktualizuj pakiety (po przeczytaniu strony będziesz już wiedział jak), następnie doinstaluj niceshaper (uwagi jw. ;) ), skonfiguruj go (gotowe konfiguracje znajdziesz na forum - wystarczy użyć opcji SZUKAJ) i...
W tym momencie stałeś się posiadaczem serwera do dzielenia łącza i zacząłeś przygodę z jego administrowaniem, bo zapewne w bliskim czasie po instalacji przyjdą ci do głowy pomysły, do czego jeszcze można wykorzystać taki serwer:)
Pozdrawiam.

Obrazek

Tytuł:
Użytkownik

A w razie czego pytaj ....

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.