No, jeśli dotarłeś aż tutaj na to forum, to myślę, że wystarczy ci, że przez jakieś 2-3 godzinki poczytasz sobie materiały ze strony
http://nnd.freesco.pl i już będziesz w stanie postawić serwer z podziałem pasma na użytkowników. Być może nawet jakieś www, poczta, własny dns i jeszcze parę innych rzeczy. A tak na serio po przejściu ścieżki czytania podstaw na temat instalacji NND, ściągnięciu i wypaleniu ISO płyty - z całkiem zielonego w linuksie za pierwszym podejściem stałem się "administratorem" routerka z podziałem pasma

Czyli: poczytaj sobie info na stronie NND w międzyczasie ściągając i wypalając ISO (moim zdaniem najlepiej z lipca 2005, bo jest to najnowsza wersja praktycznie całkowicie stabilna - ta ze stycznia 2006 jeszcze nie jest do końca dopracowana i mogą się cuda dziać). Potem zainstaluj nnd wg opisu na stronie, następnie zaktualizuj pakiety (po przeczytaniu strony będziesz już wiedział jak), następnie doinstaluj niceshaper (uwagi jw.

), skonfiguruj go (gotowe konfiguracje znajdziesz na forum - wystarczy użyć opcji SZUKAJ) i...
W tym momencie stałeś się posiadaczem serwera do dzielenia łącza i zacząłeś przygodę z jego administrowaniem, bo zapewne w bliskim czasie po instalacji przyjdą ci do głowy pomysły, do czego jeszcze można wykorzystać taki serwer:)
Pozdrawiam.

, Neo512, Sagem f@st 800, 5 userów.