Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 19 lipca 2025, 21:20

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Witam,
wlasnie jestem po 2 nieprzespanej nocy poswieconej na zmaganiach z instalacja NND 2.0.
Bardzo prosze o pomoc, bo juz nie mam nawet pomyslu co tu dalej robic.

Kompka mam troche wiekowego, P133, 32MB RAM, HDD 1,2GB. Wszystko idzie cacy, jest "tylko" problem z sieciowkami - chocbym nie wiem jak kombinował nie jestem w stanie zianstalowac eth1 - efekt jest taki, ze zawsze pojawia sie tylko eth0 i do tego eth0 potrafi "zmigrowac" z jedne karty na druga 8O

Wyglada to tak, ze jak mam np. 3c509 (ISA PNP), widzi ja jako eth0, dodaje np. Realteka 8139too, jade net_config, wszystko ok, po restarcie eth0 to bedzie Realtek a 3Coma juz nie ma.
I tak naokragło - zawsze widac tylko eth0 i z nieznanych mi powodow eth0 "przelazi" na karte ktrora miala byc eth1.

Mam kilka sieciowek: 3c509 (ISA), 3c900B (PCI), 3c905c (PCI), Realtek 8139D (PCI), testowałem rozne konfiguracje i bez zmian.
Robilem:
modprobe 3c5*
modprobe 3c59*
modprobe 8139t*
ifconfig eth1 up
i nic, ciagle nie widzi eth1. Jak to wyjasnic? Ciekawe jest to, ze jak eth0 "przelezie na inna karte" to ma poprawny adres IP dla polaczenia z DSL i pongi na modem leca ladnie, eth0 dziala. Komp kazda z tych kart widzi i obsluguje, ale pojedynczo, tzn. jak raz eth0 jest 3c509 to potem eth0 jest Realtek, potem 3c900b. Nijak nie moge uzyskac tego eth1.

Komp na starcie widzi w podsumowaniu sprzetu 2 karty sieciowe, zreszta 3c509 (ISA) i 3c900b (PCI) dzialaly razem pod Slackware 10.2 - chcialem przejsc na NND bo mialem problemy z niceshaper-em, a w NND jak widze jest ten pakiet gotowy.

W logach /var/log/kernel pojawia sie zawsze tylko jedna karta i tą wykrytą potem w systemie widze jako eth0

Czy stosowana przeze mnie adresacja LAN 10.0.0.0 moze miec jakis wplyw? Jak wymusic w systemie to eth1?
Jak probowalem edytowac /etc/modprobe.config (o ile dobrze pamietam) i wklepywalem np:
alias eth1 8139too
to potem wywalalo mi cos w rodzaju, ze /etc/modprobe.config jest nowszy niz /usr/lib/2.4....../modprobe.costam

Prosze pomozcie, jestem juz bliski rozpaczy ...
Andrzej

MODERATOR

andrzej71 pisze:
Witam,
wlasnie jestem po 2 nieprzespanej nocy poswieconej na zmaganiach z instalacja NND 2.0.

ver 0.2, do 2.0 to jeszcze baaaardzo daleko.

andrzej71 pisze:
Bardzo prosze o pomoc, bo juz nie mam nawet pomyslu co tu dalej robic.
Kompka mam troche wiekowego, P133, 32MB RAM, HDD 1,2GB. Wszystko idzie cacy, jest "tylko" problem z sieciowkami - chocbym nie wiem jak kombinował nie jestem w stanie zianstalowac eth1 - efekt jes taki, ze zawsze pojawia sie tylko eth0 i do tego eth0 potrafi "zmigrowac" z jedne karty na druga

coś namieszałeś chyba... usuń z /etc/rc.conf (linia MODULES) wszystkie wpisy dotyczące kart sieciowych. Usuń wszystkie pliki w /etc/network/external i /etc/network/internal, usuń wszystkie wpisy dotyczące sieciówek w /etc/modules.conf, a następnie uruchom net_conf powtórnie. Pamiętaj abyś się nie pomylił która karta jest która.

andrzej71 pisze:
Czy stosowana przeze mnie adresacja LAN 10.0.0.0 moze miec jakis wplyw?

nie powinno to mieć wpływu, choć głowy nie dam - nie używałem nowego net_confa.

andrzej71 pisze:
Jak wymusic w systemie to eth1?
Jak probowalem edytowac /etc/modprobe.config (o ile dobrze pamietam) i wklepywalem np:
alias eth1 8139too
to potem wywalalo mi cos w rodzaju, ze /etc/modprobe.config jest nowszy niz /usr/lib/2.4....../modprobe.costam

modprobe.conf zostaw w spokoju, tego pliku używa się z kernelem 2.6.x
błędy w stylu że modules(modprobe).conf jest nowszy załatwia sie poleceniem depmod -a

Na koniec powiedz mi dlaczego chcesz instalować wersję niestabilną, co do której zgłaszano wiele zastrzeżeń i sprawiającą kłopoty?

Prosze pomozcie, jestem juz bliski rozpaczy ...
Andrzej[/quote]

Tytuł:
Cytuj:
coś namieszałeś chyba... usuń z /etc/rc.conf (linia MODULES) wszystkie wpisy dotyczące kart sieciowych. Usuń wszystkie pliki w /etc/network/external i /etc/network/internal, usuń wszystkie wpisy dotyczące sieciówek w /etc/modules.conf, a następnie uruchom net_conf powtórnie. Pamiętaj abyś się nie pomylił która karta jest która.

chyba nic nie namieszalem, ale zrobie jak piszesz. Mozesz mi wierzyc, ze kwestie pilnowania ktora karta jest ktora mam juz opanowana do perfekcji. Wiem, ze troche trudno w to uwierzyc, ale naprawde efekt jest taki, jak opisalem.

Cytuj:
modprobe.conf zostaw w spokoju, tego pliku używa się z kernelem 2.6.x

tu akurat troche namieszalem, bo pamietam, ze w /etc byly dwa pliki konfiguracyjne do modules, ale na bank nie ruszalem tego od kerneli 2.6 - czytam uwaznie, zanim cos zmieniam :wink: To byl ten drugi plik :)
Jak zapewne widac, nie jestem biegły w linuxie :oops:

Cytuj:
Na koniec powiedz mi dlaczego chcesz instalować wersję niestabilną, co do której zgłaszano wiele zastrzeżeń i sprawiającą kłopoty?

a jaka wersje mam wziasc? czytalem o bledach w 0.2 i nie sa to bledy, ktore mi sie przytrafily. Myslalem, ze nowsza wersja co by nie bylo ma przynajmniej poprawione bugi z poprzednich.
To w takim razie ktora polecasz?

Dzieki wielkie za info. Sprobuje powalczyc jeszcze dzisiaj.
Pozdrawiam,
Andrzej

Tytuł:
Użytkownik

widzisz misiek wiecej osób nie wiem że to wersja testowa.

Tytuł:
Cytuj:
widzisz misiek wiecej osób nie wiem że to wersja testowa.

czytalem ekran po ekranie i ani slowa o tym nie bylo - jedyne co to o pacman i repository, ale jak rozumiem chodzilo o korzystanie z testowego repozytorium.

najwazniejsze info - problem rozwiazany, obie sieciowki dzialaja !!!
Dzieki Mis'! zrobilem jak napisales, ale po net_config dalej tylko jedna dzialala. Pokumalem :D wiec troszeczke, dodalem z palucha w /etc/rc.conf w linii MODULES 3c509 (było tylko 3c59x) i bingo!!! Mam obie sieciówki!

Na koniec kilka uwag, po praktycznym przetestowaniu paru rzeczy: 8)
- skrypty generuja pliki hosts i oident na siec 192.168.1 bez wzgledu na to, ze potem zmienialem w konfiguratorze na 10.0.0 i wybieralem generowanie plikow
- ewidentnie nie pojawia sie modul 3c509 w linii MODULES jak sie kreatorem wybiera eth0 ta wlasnie karte
- jak sie wybierze automatyczne pobieranie DNS to dhcpd sie wyklada bo ma blad w linii 8 dotyczace serwerow DNS wlasnie, wiec lepiej nie brac moim zdaniem automatu i wtedy wszystko jest ok.

dzieki wielkie za pomoc, pozdrawiam,
Andrzej

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.