Witam,
wlasnie jestem po 2 nieprzespanej nocy poswieconej na zmaganiach z instalacja NND 2.0.
Bardzo prosze o pomoc, bo juz nie mam nawet pomyslu co tu dalej robic.
Kompka mam troche wiekowego, P133, 32MB RAM, HDD 1,2GB. Wszystko idzie cacy, jest "tylko" problem z sieciowkami - chocbym nie wiem jak kombinował nie jestem w stanie zianstalowac eth1 - efekt jest taki, ze zawsze pojawia sie tylko eth0 i do tego eth0 potrafi "zmigrowac" z jedne karty na druga
Wyglada to tak, ze jak mam np. 3c509 (ISA PNP), widzi ja jako eth0, dodaje np. Realteka 8139too, jade net_config, wszystko ok, po restarcie eth0 to bedzie Realtek a 3Coma juz nie ma.
I tak naokragło - zawsze widac tylko eth0 i z nieznanych mi powodow eth0 "przelazi" na karte ktrora miala byc eth1.
Mam kilka sieciowek: 3c509 (ISA), 3c900B (PCI), 3c905c (PCI), Realtek 8139D (PCI), testowałem rozne konfiguracje i bez zmian.
Robilem:
modprobe 3c5*
modprobe 3c59*
modprobe 8139t*
ifconfig eth1 up
i nic, ciagle nie widzi eth1. Jak to wyjasnic? Ciekawe jest to, ze jak eth0 "przelezie na inna karte" to ma poprawny adres IP dla polaczenia z DSL i pongi na modem leca ladnie, eth0 dziala. Komp kazda z tych kart widzi i obsluguje, ale pojedynczo, tzn. jak raz eth0 jest 3c509 to potem eth0 jest Realtek, potem 3c900b. Nijak nie moge uzyskac tego eth1.
Komp na starcie widzi w podsumowaniu sprzetu 2 karty sieciowe, zreszta 3c509 (ISA) i 3c900b (PCI) dzialaly razem pod Slackware 10.2 - chcialem przejsc na NND bo mialem problemy z niceshaper-em, a w NND jak widze jest ten pakiet gotowy.
W logach /var/log/kernel pojawia sie zawsze tylko jedna karta i tą wykrytą potem w systemie widze jako eth0
Czy stosowana przeze mnie adresacja LAN 10.0.0.0 moze miec jakis wplyw? Jak wymusic w systemie to eth1?
Jak probowalem edytowac /etc/modprobe.config (o ile dobrze pamietam) i wklepywalem np:
alias eth1 8139too
to potem wywalalo mi cos w rodzaju, ze /etc/modprobe.config jest nowszy niz /usr/lib/2.4....../modprobe.costam
Prosze pomozcie, jestem juz bliski rozpaczy ...
Andrzej