scx pisze:
themaq przeczytaj mojego pierszego i drugiego posta - NS u mnie całkowicie nie zdaje rezultatu
Ani z pierwszego, ani z drugiego to nie wynikalo.. wogole mylisz pojecia. Jezeli juz chcesz miec tak, aby nikt nie wiedzial kto ma jakie ip, a przydzielanie jest najprosciej mowiac dynamicznie - to mowie... zapodaj taki range jaki ma byc przydzielany - wpisz te adresy do pliku users. Teraz najciekawsza rzecz, zrob skrypt, ktory szuka Ci po tych twoich hostach IPekow (imo dziwne rozwiazanie) i ograniczaj tylko te ip przy ktorych wystapi dany host, a nastepnie podmiana pliku users i restart (sprawdzanie pliku np raz na kilka h - choc moze byc i rzadziej, bo jezeli ktos dostanie adres to przewaznie ma go juz dluzszy czas - opiera to sie wlasnie na wpisach w historii dhcpd bodaj). Mowiles, ze znasz basha wiec powyzsze wsazówki nie powinny sprawic Ci problemu. A jak chcesz sie bawic w ograniczenie userowi takze p2p to przeanalizuj skrypty np. MW odnosnie markowania pakietow i kierowania ich na odpowiedni inferface i tez dasz rade..
Moze jest to troszke niezrozumiałe, ale sam nie potrafisz sie okreslic - ja to zrozumialem jako cos w stylu - ograniczam kolesia po hoscie do 5KB, chcesz tez zeby muł nie zamulał stron - całą przygode na Twoim miejscu zaczl bym z IMQ.
Btw. szczerze watpie ze twoj ISP rozdziela lacze akurat Niceshaperem (nie jest to jedyny sluszny sposob) i raczej nie poznasz sobie po tym, ze akurat tnie Ci stronki.. moze masz za duza ilosc polaczen (w prog p2p np.) i wykraczasz poza ich limit. I wtedy sam sobie blokujesz dostep do neta.