Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 czerwca 2025, 16:33

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Witam

Trochę powalczyłem, ale nic z tego nie wyszło (internet zaczął chodzić jeszcze wolniej, na dokładkę... zamulił się dostęp przez ssh :/ do serwera)
Ale zacznę od początku:
mamy łącze, około 24 kb/s w dół i 100 kb/s w górę od bardzo kiepskiego providera - czasem jest tyle, czasem mniej a czasem więcej. Na dokładkę to radiówka ze słabym sygnałem, na niezbyt porządnym sprzęcie, więc trzeba brać poprawkę na syfiastą jakość linku.
Dzielimy to "coś", szumnie nazywane łączem, na 5+ komputerów.
1 - non stop mułek chodzi
2 - cały czas strony www, czasami pobieranie większych plików przez http
2 - bardzo rzadko korzystające z internetu, a jak już to nntp, email, www
dodatkowe - jak przyjdą to są (korzystają głównie z sieci lokalnej ale czasem też pobierają z netu duże pliki przez http)
W sieci nie ma statycznych adresów IP - ciągle zmieniają się sieciówki, przychodzą i odchodzą "obce" komputery, także nigdy nikt nie wie jakie kto ma IPki (i nikomu to do niczego nie potrzebne, stoi serwer WINS i Microsoft Network śmigaja że aż miło)
Problem w tym:
jak limitować komputer z mułkiem tak, żeby u wszystkich strony chodziły szybciutko, i jednocześnie żeby w momencie kiedy chodzi tylko komputer z mułkiem całe łącze było dla niego?
Proszę zwrócić uwagę na właściwości łącza - ja już na ustawieniu dostępnego pasma połamałem sobie zęby...

Tytuł:
Użytkownik

Z non stop chodzącym mułkiem i z siecia na 5 komuterow to cudów nie zdziałasz (na takim łączu oczywiście).

Poszukaj na forum limi połączeń i niceshaper jest tego dużo na forum.

PS. Niceshaper z założenia ma działać tak że jak jest jeden komp to całośc dla jednego jak jest wiecej to dynamiczny podział ale przy mułku bez ograniczania ilości połączeń i ograniczaniu p2p w godzinach szczytu wiele nie zdziałasz.

Tytuł:

Po chwili zastanowienia i przeczytaniu paru artykułów, doszedłem do wniosku że mój ISP dzieli łącze niceshaperem - czyli kiedy działa u mnie muł, to tnie mi łącze. Jeśli przyciąć muła to strony www chodzą elegancko.
Do szczęście potrzeba mi czegoś, co:
1) jeśli nikt nie korzysta z www daje "mułkowi" pełne pole do popisu
2) jeśli ktoś korzysta z www, tak przycina "mułka" aby niceshaper serwujący mi łącze nie przyciął mnie za mocno.

może skrypt w bashu, sprawdzający ile jest aktywnych komputerów (np: arp -a -i eth0 | wc -l) i jeśli jest więcej niż 1 ("czyli więcej niż włączony non-stop "muł") to włączenie przycinania pasma dla niego?
Wada: często jeden z kompów jest włączony i cośtam sobie liczy - i nie korzysta z netu. Jest w ARP bo melduje się do serwera WINS. Może istnieje jakiś sposób wykrycia komputera korzystającego z internetu a nie tylko z sieci lokalnej?
I jeszcze jedno: jak przyciąć pasmo dla hosta na sztywno?

Tytuł:

Dobrze mowisz, musisz pobawic sie ze skryptem.. wiec studiuj bash'a, bo nikt tego nie zrobi dla Ciebie. Wiekszosc osob korzysta z NS + IMQ, aby zaleznie od pory ograniczyc p2p. Poza tym, jezeli sam sobie zawalisz swoje pasmo mułem to nie dziw sie ze Ci stronki ledwo chodza.. to jest raczej normalne.

A co do pytanka na koncu to co rozumiesz pod pojeciem "przyciac pasmo na sztywno dla hosta", bo nie bardzo rozumiem - chodzi o to zeby sam szukal ip po nazwie kompa? Wg. mnie kiepskie rozwiazanie (ale tu rowniez skrypcik jak juz tak bardzo chcesz w oparciu np o historie dhcpd /var/state/leases).

Tytuł:

Cytuj:
studiuj bash'a

Mam wystarczająco już obcykanego 8)
Brak mi tylko trochę wiedzy o metodach ograniczania pasma użytkowników

Cytuj:
A co do pytanka na koncu to co rozumiesz pod pojeciem "przyciac pasmo na sztywno dla hosta"

Chodzi mi o polecenie, które będzie limitowało pasmo dostępne dla jednego ściśle określonego komputera - tzn np 5kb/s down- i 5 kb/s uploadu, i ani bita więcej. Reszta komputerów w sieci - bez ograniczeń

Tytuł:

scx pisze:
Chodzi mi o polecenie, które będzie limitowało pasmo dostępne dla jednego ściśle określonego komputera - tzn np 5kb/s down- i 5 kb/s uploadu, i ani bita więcej. Reszta komputerów w sieci - bez ograniczeń

Korzystasz z NS? Tam jest takie cudo jak plik users, do tego dolozyl bym IMQ dla p2p w okreslonych godzinach i www tak jak chcesz powinno smigac raczej ok.

Tytuł:

themaq przeczytaj mojego pierszego i drugiego posta - NS u mnie całkowicie nie zdaje rezultatu

Tytuł:

scx pisze:
themaq przeczytaj mojego pierszego i drugiego posta - NS u mnie całkowicie nie zdaje rezultatu

Ani z pierwszego, ani z drugiego to nie wynikalo.. wogole mylisz pojecia. Jezeli juz chcesz miec tak, aby nikt nie wiedzial kto ma jakie ip, a przydzielanie jest najprosciej mowiac dynamicznie - to mowie... zapodaj taki range jaki ma byc przydzielany - wpisz te adresy do pliku users. Teraz najciekawsza rzecz, zrob skrypt, ktory szuka Ci po tych twoich hostach IPekow (imo dziwne rozwiazanie) i ograniczaj tylko te ip przy ktorych wystapi dany host, a nastepnie podmiana pliku users i restart (sprawdzanie pliku np raz na kilka h - choc moze byc i rzadziej, bo jezeli ktos dostanie adres to przewaznie ma go juz dluzszy czas - opiera to sie wlasnie na wpisach w historii dhcpd bodaj). Mowiles, ze znasz basha wiec powyzsze wsazówki nie powinny sprawic Ci problemu. A jak chcesz sie bawic w ograniczenie userowi takze p2p to przeanalizuj skrypty np. MW odnosnie markowania pakietow i kierowania ich na odpowiedni inferface i tez dasz rade..

Moze jest to troszke niezrozumiałe, ale sam nie potrafisz sie okreslic - ja to zrozumialem jako cos w stylu - ograniczam kolesia po hoscie do 5KB, chcesz tez zeby muł nie zamulał stron - całą przygode na Twoim miejscu zaczl bym z IMQ.

Btw. szczerze watpie ze twoj ISP rozdziela lacze akurat Niceshaperem (nie jest to jedyny sluszny sposob) i raczej nie poznasz sobie po tym, ze akurat tnie Ci stronki.. moze masz za duza ilosc polaczen (w prog p2p np.) i wykraczasz poza ich limit. I wtedy sam sobie blokujesz dostep do neta.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.