albert_szpenio pisze:
Cytuj:
W ciągu ostatnich dwóch lat dostawałem pytania od ludzi którzy chcieli NND stawiać jako serwer w sieciach dla ponad 2 tysięcy komputerów i pytali mnie o różne "whatever" potrzebne w tak dużych sieciach. Dla mnie to jakaś dewiacja. W takiej sieci potrzebna jest dystrybucja korporacyjna i jeśli firma ma 2 tysiące komputerów to nie wierzę, że nie stać jej na porządnego admina i jakąs wersję SuSe czy RedHata. NND nie jest do tego przeznaczona. Inny przykład to niedawne pytanie o obsługę dysków sata. Gdy zapytałem po co, dostałem odpowiedź, że firma kupiła komputer na serwer za prawie 6 tysięcy, dwuprocesorowy z sata i 2 giga pamięci. I znowu - skoro ich stać to niech dokupią choćby Mandrivę (lubi inną dystrybucję) a kilkaset złotych. Skoro docelowo zapewne będą tam miały działać rzeczy, które w małych sieciach nigdy nie będą potrzebne.
to kiedyss napisal Maciek i mysle ze swietnie pasuje do twojego pytania

))
Nie rozumiem dlaczego NND ma pelnic role routera na zlomach kilkuletnich ktore moga w kazdej chwili sie rozleciec ( od razu mowie ze firmowe zlomy to tez zlomy)
Na router ktory ma byc niezawodny kupujemy nowy sprzet i nie bedzie on kosztowal 6 tys tylko 1 tys (plyta, procek, ram dobry zasilacz i obudowa) i bedzie mial zintegrowana sieciowke czesto 1 gbit procesor 3ghz i wiecej itd.